Zeman: Vlkovi na pohreb nepôjdem, bol by som pokrytec

Prezident Miloš Zeman sa nechystá na pohreb niekdajšieho pražského arcibiskupa a kardinála Miloslava Vlka. Pošle len veniec. Svoje rozhodnutie vysvetľuje tým, že v prípade účasti by sa zachoval ako pokrytec. Vlk, ktorý po ťažkej chorobe v sobotu zomrel, patril medzi Zemanových dlhodobých kritikov.

21.03.2017 09:08
zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (16)

Pohreb kardinála Miloslava Vlka, ktorý stál na čele českej katolíckej cirkvi takmer dvadsať rokov, sa uskutoční v sobotu o jedenástej dopoludnia v Chráme sv. Víta na Pražskom hrade. Na absenciu hlavy štátu pri poslednom zbohom upozornil Český rozhlas Radiožurnál a potvrdil ju hradný hovorca Jiří Ovčáček.

„Pán prezident pošle na pohreb smútočný veniec prezidenta republiky, čo je dostatočné vyjadrenie úcty k zosnulému,“ uviedol pre ct24. „Pán prezident nie je pokrytec ako niektorí politici, ktorí vydávajú dojemné vyhlásenia, a pritom úplne nedávno usporiadali billboardovú kampaň proti cirkvi.“

Hradný hovorca tým odkázal na kampaň sociálnej demokracie pred krajskými voľbami v roku 2012, kedy čoby opozičná strana varovala pred majetkovým vyrovnaním medzi štátom a cirkvami. Na jednom z billboardov sa ruka preláta naťahovala po vrece peňazí.

"Je to rozhodnutie pána prezidenta, ktoré pravdepodobne vychádza z jeho dlhodobo plánovaného programu. To je potrebné rešpektovať, "reagoval na Zemanovu oznámenú absenciu Vlkov niekdajší sekretár a súčasný minister kultúry Daniel Herman (KDU-ČSL). Dodal, že katedrála bude určite plná duchovných i svetských hostí, ktorí sa s kardinálom rozlúčiť prídu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Miloš Zeman #Miloslav Vlk