Škótsko oficiálne požiadalo Mayovú o rokovania o referende

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v liste adresovanom britskej premiérke Therese Mayovej oficiálne požiadala, aby Londýn umožnil Škótom usporiadať referendum o nezávislosti skôr, než Británia vystúpi z Európskej únie.

31.03.2017 11:29
debata (3)
Británia zámer opustiť úniu oficiálne oznámila v stredu. O takzvanom brexite rozhodli britskí voliči v referende vlani v júni. Väčšina Škótov, rovnako ako občanov Severného Írska, ale hlasovala za zotrvanie v únii.

Škótsko preto chce znovu hlasovať o nezávislosti a v utorok dal súhlas s vypísaním referenda tamojší parlament. Sturgeonová sa má s Londýnom dohodnúť na podmienkach a termíne nového plebiscitu. Edinburgh navrhuje, aby sa hlasovalo medzi jeseňou 2018 a jarou 2019, k čomu je však nevyhnutný súhlas britskej vlády.

Sturgeonová v liste žiada o začatí rokovaní o hlasovaní, Londýn už ale dal najavo, že žiadosť odmietne.

Škóti o nezávislosti hlasovali už v referende v roku 2014 a odmietli ju vtedy pomerom 55 ku 45 percentám hlasov. Prvá ministerka tvrdí, že teraz sa podmienky zmenili.

Mayová k vývoju v Škótsku nedávno povedala, že teraz nie je čas na nové referendum, pretože Britániu čaká dvojročné vyjednávanie o podmienkach odchodu z EÚ. Britský minister pre Škótsko David Mundell povedal, že žiadne rokovania so škótskou vládou nezačnú, kým nebude proces brexitu dokončený.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #Brexit