V Británii zatkli šesticu ľudí podozrivých z útoku na Iránca

Britská polícia zatkla šesť osôb v súvislosti s útokom na iránskeho utečenca.

02.04.2017 18:10
debata

Napadnutý sedemnásťročný Kurd je žiadateľom o azyl a utrpel zranenia lebky a krvácanie do mozgu. Podľa britských médií bojuje v nemocnici o život.

Medzi šiestimi zatknutými sú štyria muži a dve ženy, všetci vo veku okolo 20 rokov. Na utečenca, ktorý stál na autobusovej zastávke s dvoma priateľmi v londýnskej časti Croydon, zaútočilo v piatok osem ľudí.

Pokus o vraždu

Najprv sa zaujímali o to, odkiaľ mladík pochádza, a keď sa dozvedeli, že je žiadateľom o azyl, začali ho naháňať. Iránec skončil v bezvedomí na zemi, keď ho členovia gangu opakovane kopali do hlavy. Jeho dvaja spoločníci utrpeli ľahké zranenia.

Polícia oznámila, že šestica zatknutých je podozrivá z pokusu o vraždu a z výtržníctva.

Útočníci prestali iránskeho mladíka biť, až keď sa ozvala policajná siréna a napadnutému prišli na pomoc okolostojaci ľudia.

Spodina spoločnosti

Na incident reagovalo niekoľko politikov. Štátny tajomník pre výstavbu a plánovanie Gavin Barwell útočníkov označil za spodinu. „Je to hrozný čin a dúfam, že ľudí, ktorí sú zaň zodpovední, rýchlo postavia pred britskú justícii,“ povedal.

Tieňová ministerka vnútra Diane Abbottová vyhlásila, že sa konzervatívcom nepodarilo zabrániť kriminalite páchanej z nenávisti. „Bohužiaľ nejde o izolovaný incident, ale o súčasť neustále sa zvyšujúcich kriminality z nenávisti, na ktorú musí konzervatívna vláda reagovať,“ povedala.

Xenofóbne útoky

Agentúra AP pripomenula, že v Británii sa od vlaňajška, kedy sa Briti v referende vyslovili pre odchod svojej krajiny z Európskej únie, množia xenofóbne útoky.

Vlani v auguste dav mladých ľudí v meste Harlow napadol dvojicu Poliakov a jeden z nich na následky zranení zomrel. Neskôr sa potom po hádke stal v Londýne obeťou vraždy tridsaťjedenroč­ný Čech.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Londýn #Irán #utečenci #imigrácia