Japonský premiér navštívi koncom apríla Rusko

Japonský premiér Šinzó Abe potvrdil dnes svoje plány navštíviť koncom apríla Rusko. Dodal však, že riešenie územného sporu o Kurilské ostrovy, ktorý Moskva vedie s Tokiom, bude náročné

03.04.2017 10:14
debata (8)

„Plánujem koncom apríla navštíviť Rusko a stretnúť sa s prezidentom Vladimirom Putinom,“ citovali Abeho japonské médiá.

„Riešenie územného sporu nebude jednoduché, ale mám v pláne posunúť sa bližšie k podpísaniu mierovej dohody s Ruskom, pričom mám na pamäti túžby bývalých obyvateľov Severných teritórií,“ uviedol japonský premiér.

Podľa japonských médií by mal Abe navštíviť Rusko 27.-28. apríla a s Putinom sa stretne buď v Moskve alebo Petrohrade. Ruské ministerstvo zahraničných vecí 30. marca potvrdilo, že návšteva japonského premiéra sa uskutoční koncom apríla.

Sovietske vojská obsadili Kurilské ostrovy v roku 1945 po tom, ako Japonsko po svojej porážke v druhej svetovej vojne súhlasilo s podmienkami postupimskej deklarácie. Japonsko nazýva Kurilské ostrovy, ktoré stále spravuje Rusko, Severné teritóriá.

Abe a Putin sa na stretnutí v Japonsku vlani v decembri dohodli na ekonomickej spolupráci na sporných ostrovoch v snahe postúpiť pri tomto spore vpred.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Šinzo Abe #Vladimir Putin