EÚ: Konflikt v Sýrii musí ukončiť dohoda sprostredkovaná OSN

Roky trvajúcu vojnu v Sýrii musí ukončiť dohoda strán konfliktu o skutočnej politickej zmene v krajine, ktorú sprostredkuje OSN a bude mať podporu kľúčových medzinárodných a regionálnych hráčov. Na rokovaní v Luxembursku sa na tom ako na jednej zo šiestich priorít únie v prístupe k Sýrii zhodli ministri zahraničia dvadsaťosmičky.

03.04.2017 14:10
debata (22)

O téme sa bavili len krátko pred rozsiahlou konferenciou o Sýrii, ktorú EÚ spoločne s OSN a niektorými krajinami organizuje v Bruseli.

„Zameriame sa na podporu politických rozhovorov v Ženeve. Je potrebné zabezpečiť, aby sa celé medzinárodné spoločenstvo postavilo za prácu splnomocnenca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu v Ženeve, a dostať sa k politickému riešeniu,“ vyhlásila pri príchode na rokovanie ministrov šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Je podľa nej však tiež potrebné, aby medzinárodné spoločenstvo začalo uvažovať o tom, čo bude robiť po konci bojov v Sýrii. V minulosti sa totiž podľa nej príliš často o tejto veci začalo uvažovať až vo chvíli, keď sa vojna skutočne skončila, a to bolo príliš neskoro.

Závery k Sýrii, ktoré ministri odsúhlasili, tiež predpokladajú, že EÚ bude ďalej podporovať a posilňovať sýrsku opozíciu, ktorá sa podieľa na ženevských rokovaniach. Ďalšími európskymi cieľmi je snaha riešiť humanitárnu situáciu obyvateľov Sýrie, podpora demokracie, občianskej spoločnosti a ľudských práv v krajine a snaha o potrestanie vojnových zločinov.

O situácii v Sýrii a dopadoch krízy na región bude v stredu rokovať v Bruseli zhruba 70 delegácií na konferencii, ktorú spoluorganizuje Európska únia, OSN, Nemecko, Nórsko, Kuvajt, Katar a Veľká Británia.

Cieľom je zhodnotiť vývoj od rozsiahleho rokovania pred rokom v Londýne a dohovoriť ďalšie spôsoby podpory tých, ktorých sýrska kríza postihla. Hovoriť sa má práve aj o tom, ako môže svetové spoločenstvo prispieť k trvalému politickému riešeniu sýrskej krízy na základe rozhovorov zo Ženevy a príslušných rezolúcií OSN.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #OSN #vojna v Sýrii