Putin položil kvety k stanici metra v Petrohrade

Ruský prezident Vladimir Putin položil kvety k budove stanice petrohradského metra Technologický inštitút, neďaleko ktorej došlo k výbuchu v súprave podzemnej železnice.

04.04.2017 07:09 , aktualizované: 07:12
debata (39)

Informovala o tom agentúra TASS.

Putin položil kyticu červených ruží na miesto, kde kvety zanechávajú obyvatelia mesta na pamiatku obetí teroristického útoku, ktorých počet stúpol na 11. Viac ako 40 ľudí utrpelo zranenia. Prezident neodpovedal na otázky novinárov.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova uviedla, že Putin následne prišiel do petrohradskej pobočky Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) na stretnutie so zástupcami FSB, ministerstva vnútra, ministerstva pre mimoriadne situácie a Rosgvardie (Národná garda), aby ho oboznámili s doterajšími poznatkami týkajúcimi sa výbuchu v metre.

Zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní agentúre Interfax povedal, že explózia v metre v Petrohrade bola podľa predbežných zistení dielom samovražedného atentátnika. Má ísť o 23-ročného muža pochádzajúceho zo strednej Ázie prepojeného na radikálnych islamistov. Tento človek mal konať sám.

Výbušné zariadenie umiestnené pod hasiacim prístrojom sa našlo aj neďaleko stanice Námestie povstania. Bolo naplnené črepinami a malo ekvivalent jedného kilogramu TNT, teda trikrát viac, ako nálož, ktorá explodovala. Túto bombu sa podarilo bol zneškodniť.

Trump ponúkol Putinovi plnú podporu pri vyšetrovaní útoku v Petrohrade

Americký prezident Donald Trump ponúkol Rusku plnú podporu pri pátraní po páchateľoch pondelňajšieho výbuchu v metre v Petrohrade.

V telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom útok odsúdil a vyjadril hlbokú sústrasť obetiam a ich blízkym, ako aj ruskému ľudu, informovali v noci nadnes Biely dom i hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Prezidenti sa ďalej zhodli na tom, že terorizmus je zlo, ktoré sa musí „rozhodne a rýchlo poraziť“. Obaja mienia zostať v tejto veci v kontakte.

Bezpečnostná rada OSN odsúdila „zbabelý teroristický útok“ v Petrohrade

Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes dôrazne odsúdila pondelňajšiu explóziu v metre ruského mesta Petrohrad.

Členovia tohto grémia ju v New Yorku označili za „barbarský a zbabelý teroristický útok“. V jednomyseľne prijatej deklarácii všetkých 15 členov Bezpečnostnej rady požaduje, aby boli zodpovedné osoby postavené pred súd.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová, ktorej krajina v súčasnosti predsedá Bezpečnostnej rade OSN, povedala, že obrázky z miesta útoku v Petrohrade sú „srdcervúce“.

„Môžete si byť istí, že Spojené štáty sú na strane Ruska v boji proti týmto extrémistom, ktorí naďalej nezmyselne spôsobujú utrpenie nevinným ľuďom,“ povedala Haleyová vo svojom vystúpení.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Petrohrad #Vladimir Putin #teror v Petrohrade