Zadržali troch údajných komplicov atentátnika z metra

V ruskom meste Petrohrad zadržali troch údajných komplicov etnického Uzbeka pôvodom z Kirgizska Akbaržona Džalilova, ktorý spáchal 3. apríla teroristický útok v tamojšom metre.

06.04.2017 08:42 , aktualizované: 14:04
debata (1)

Informovala o agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

Ide o mužov, ktorých zadržali ráno pri záťahu v jednom z petrohradských obytných domov. V byte, kde sa tieto osoby zdržiavali, sa našli aj prvky výbušného zariadenia podobné bombe, ktorá vybuchla v metre.

Podľa zdroja agentúry Interfax sa začalo preverovanie prepojenia tejto trojice s Džalilovom.

Našli sa predmety spojené s vyšetrovaním

Obyvatelia domu Interfaxu povedali, že zadržaní pochádzali – tak ako Džalilov – zo Strednej Ázie.

Oficiálna predstaviteľka Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (SKR) Svetlana Petrenková v tejto súvislosti Interfaxu povedala, že vyšetrovatelia teroristického útoku v petrohradskom metre zadržali v uplynulých dňoch niekoľko predpokladaných Džalilových komplicov – občanov stredoázijských republík.

14 obetí

„Na miestach, kde žili, sa našli predmety vzťahujúce sa k vyšetrovaniu; všetky boli zaslané na analýzu,“ konštatovala Petrenková.

V dôsledku výbuchu vo vagóne metra prišlo o život 14 ľudí a vyše 50 utrpelo zranenia. Džalilov pri explózii zahynul. Zatiaľ sa nenašli dôkazy, že by bol býval prepojený na džihádistickú organizáciu Islamský štát alebo iné radikálne skupiny.

Absolvoval vraj výcvik IS v Sýrii

Ruskí vyšetrovatelia preverujú informácie, podľa ktorých muž podozrivý z teroristického útoku na petrohradské metro prešiel výcvikom v jednotkách Islamského štátu v Sýrii.

Akbaržon Džalilov sa tam možno zdržiaval v minulých dvoch rokoch, napísala agentúra TASS s odvolaním sa na svoje policajné zdroje.

Hlavný podozrivý z útoku na petrohradské metro... Foto: Reuters, HANDOUT
Akbaržon Džalilov Hlavný podozrivý z útoku na petrohradské metro Akbaržon Džalilov (v modrej čiapke) podľa informácií ruských vyšetrovateľov údajne absolvoval výcvik teroristickej organizácie Islamský štát v Sýrii.

Informácie vyšetrovateľov hovoria o tom, že Džalilov odletel v novembri 2015 z Petrohradu do Istanbulu, odkiaľ sa mohol vydať do Sýrie k jednotkám Islamského štátu.

Po odlete z Ruska sa vraj dlho v tejto krajine neobjavil. Žiadne ďalšie informácie zatiaľ z vyšetrovania neprenikli.

Džalilov je hlavným podozrivým z odpálenie samovražednej nálože v petrohradskom me­tre.

Trhavina zabila 14 ľudí a päť desiatok ďalších zranila. Podľa informácií zdravotníkov je stav troch ľudí vážny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Petrohrad #výcvik #IS #teror v Petrohrade #Akbaržon Džalilov