Ministri G7 vyvinú tlak na Rusko, aby prestalo podporovať Asada

Ministri zahraničných vecí siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) sa schádzajú na mimoriadnom zasadnutí v talianskom meste Lucca.

10.04.2017 10:14
debata (142)

Cieľom zasadnutia je spoločne nájsť stanovisko k najnovšiemu vývoju v Sýrii, kde došlo k útoku chemickými zbraňami a následnému vojenskému zásahu Spojených štátov.

Talianske ministerstvo zahraničných vecí medzičasom informovalo, že v utorok sa v Lucce uskutoční rozšírené zasadnutie, na ktorom sa zúčastnia aj ministri zahraničných vecí viacerých blízkovýchodných krajín. Pozvaní sú diplomati z Jordánska, Kataru, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Turecka.

Obnova harmónie

Cieľom schôdzky v Lucce, ako napísala agentúra AP, je vyvinúť nátlak na Rusko, aby prestalo podporovať sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho režim. Podľa britského denníka The Times chce Británia na tomto ministerskom stretnutí presadiť návrh na ďalšie sprísnenie sankcií uvalených na Rusko.

Taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano v nedeľu vo vysielaní televíznej stanice Sky TG24 uviedol, že široká podpora Európy pre vojenský zásah USA v Sýrii prispela k „obnoveniu harmónie“ medzi Spojenými štátmi a ich partnermi.

Mimoriadne opatrenia v meste

Na schôdzku G7 pricestuje aj šéf americkej diplomacie Rex Tillerson, pre ktorého to bude prvý ministerský summit G7 od nástupu do funkcie vo vláde nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

V súvislosti so schôdzkou v meste Lucca uzavreli celé centrum mesta a posilnili policajné hliadky. Vzdušný priestor nad mestom a okolitým regiónom je tiež uzavretý.

Terčom spomínaného chemického útoku sa stalo sýrskymi povstalcami ovládané mesto Chán Šajchún v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Jeho obeťami sa stalo viac ako 80 ľudí. V reakcii na tento útok prezident USA nariadil odvetu v podobe vypálenia 59 striel s plochou dráhou letu Tomahawk na základňu Šajrát, kde sa podľa Washingtonu mali nachádzať chemické zbrane. O život pritom prišlo najmenej šesť ľudí.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #zasadnutie #Vladimir Putin #Bašár al-Asad #G7 #summit G7