Putin: V Sýrii sa pripravujú ďalšie podvrhy

Ruský prezident Vladimir Putin varoval pred údajne pripravovanými provokáciami proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada v podobe útokov chemickými zbraňami na ďalších miestach Sýrie, vrátane južného predmestia Damasku.

11.04.2017 16:16
debata (141)

Má ísť podľa Putina o čosi podobné ako údajný útok otravným plynom v sýrskej provincii Idlib, na ktorý USA zareagovali odpálením striel Tomahawk na sýrsku leteckú základňu.

Vývoj okolo Sýrie Putinovi pripomína dianie pred americkým ťažením do Iraku v roku 2003 s katastro­fálnymi následkami.

Ďalšie provokácie

„Máme informácie z rôznych zdrojov, že podobné provokácie – inak to nazvať nemôžem – sa pripravujú aj v ďalších regiónoch Sýrie, vrátane južných predmestí Damasku, kde sa chystajú podvrhnúť zase nejakú látku a obviniť z jej nasadenia sýrske úrady,“ povedal Putin na tlačovej konferencii po rokovaní s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

Moskva a Damask použitie chemických zbraní popierajú a tvrdia, že v Idlibe sa otravný plyn dostal do ovzdušia po tom, čo sýrske vládne lietadlá vybombardovali arzenál rebelov. Moskva sa podľa Putina chce domáhať od príslušných štruktúr OSN, aby incident v Idlibe starostlivo vyšetrili.

Putinovi Sýria pripomína Irak v roku 2003

Putin vyhlásil, že mu situácia s chemickým útokom v Sýrii pripomína rok 2003, kedy USA vpadli do Iraku pod zámienkou údajnej irackej výroby zbraní hromadného ničenia, ktoré sa ale nenašli.

„Silne mi to pripomína udalosti roku 2003, keď predstavitelia Spojených štátov v Bezpečnostnej rade (OSN) ukazovali údajné chemické zbrane nájdené v Iraku. Potom začalo vojenské ťaženie v Iraku, ktoré sa skončilo zničením krajiny, zväčšením teroristickej hrozby a vstupom Islamského štátu na medzinárodnú scénu,“ povedal Putin.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin #Bašár al-Asad