Útok v Dortmunde zrejme spáchal Nemec a Iračan napojený na IS

Zadržaný podozrivý v súvislosti s bombovým útokom na autobus futbalistov Borussie Dortmund je 25-ročný Iračan z mesta Wuppertal v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

12.04.2017 10:35 , aktualizované: 17:09
útok v Dortmunde, polícia, nemecko, dortmund, Foto: ,
List, ktorý našli neďaleko miesta explózií, podľa denníka Süddeutsche Zeitung začína slovami o Alahovi.
debata (62)

Informáciu priniesli internetové vydania periodík Express, Kölner Stadt-Anzeiger, Bild, ako aj tlačová agentúra DPA.

Podobne ako druhý podozrivý, ktorým je 28-ročný Nemec z Fröndenbergu v okrese Unna v rovnakej spolkovej krajine, je zadržaný Iračan považovaný za osobu blízku Islamskému štátu (IS).

Podľa informácií internetového vydania denníka Bild sa najmenej jedna z dvojice podozrivých osôb krátko pred útokom zdržiavala neďaleko miesta činu.

Policajti už prehľadali ich byty a jedného z nich zadržali. Najvyššie štátne zastupiteľstvo zvažuje, či požiada o uvalenie väzby.

„Presný motív činu je zatiaľ nejasný,“ uviedla Köhlerová, podľa ktorej sa pri mieste útoku našli tri zhodné odkazy. „Z nich sa zdá, že útok mohol mať islamistické pozadie,“ podotkla. Zároveň sa v súvislosti s útokom objavil aj ďalší text, ktorý by mohol pochádzať z antifašistických kruhov.

Hovorkyňa ďalej uviedla, že v bombách boli kovové súčiastky. „Jedna z kovových častí sa v autobuse zavŕtala do opierky pod hlavu. Môžeme preto hovoriť o šťastí, že sa nestalo niečo horšie,“ myslí si Köhlerová. Aká výbušnina a aký odpaľovací mechanizmus boli použité, sa stále skúma.

Jedným z dvojice podozrivých je podľa denníka Kölner Stadt-Anzeiger dvadsaťpäťročný Iračan žijúci vo Wuppertale a druhým dvadsaťosemročný Nemec z obce Fröndenberg. Obe mestá ležia v blízkosti Dortmundu na západe spolkovej republiky.

Obaja muži majú mať blízko k IS. Úrady majú podľa denníka dôkazy, že sa prinajmenšom jeden z podozrivých mohol v čase útoku nachádzať v blízkosti miesta činu. Agentúra DPA uviedla, že práve Iračan bol v súvislosti s útokom zadržaný.

List, ktorý našli neďaleko miesta explózií, podľa denníka Süddeutsche Zeitung začína slovami o Alahovi. Ďalej sa v ňom píše o berlínskom útoku, ktorý si v decembri vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených, a o zapojení Nemecka do boja proti takzvanému Islamskému štátu. Preto, píše ďalej v texte, sú teraz športovci a ďalší prominenti v Nemecku aj v iných „križiackych krajinách“ na „listine smrti“ Islamského štátu.

Neznámy autor listu požaduje, aby spolková republika stiahla prieskumné lietadlá Tornado využívané v boji proti IS a aby uzavrela základňu amerických vojsk v západonemeckom Ramsteine. Vyšetrovatelia v spolupráci s odborníkmi na islam pokračujú v analýze listu.

Na záverečné hodnotenie je podľa nich ešte skoro. V hre je aj možnosť, že sa skutočný páchateľ snaží vyšetrovateľa zmiasť. Podobný spôsob priznania sa k činu je totiž u islamistov nezvyčajný.

Na nezrovnalosti upozornil okrem iného expert verejnoprávnej televízie ARD na terorizmus Michael Stempfle, podľa ktorého je veľkou otázkou, či by islamisti skutočne volili formulácie, ktoré boli použité. Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na expertov uviedol, že jednostránkový text s 91 slovami napísala zrejme osoba, pre ktorú je nemčina materinským jazykom. Zároveň denník poznamenáva, že aj tak vyhlásenie obsahuje množstvo gramatických chýb.

Medzitým sa podľa agentúry DPA objavil ďalší list, ktorý sa od utorkového večera šíri internetom. Ktosi v ňom napáda politiku futbalového Dortmundu, ktorý vraj nedostatočne tvrdo postupuje proti rasistom, nacistom a pravicovým populistom. Autobus bol podľa tohto listu napadnutý ako symbol politiky futbalového tímu.

Vyšetrovatelia skúmajú autenticitu textu. Autobus futbalistov Dortmunde v utorok cestou na večerný domáci zápas štvrťfinále Ligy majstrov s Monakom poškodili tri explózie. Zranenie ruky pri nich utrpel španielsky obranca Marc Bartra, ktorého previezli do nemocnice, kde sa podrobil operácii. Zranil sa aj jeden z policajtov, ktorý autobus sprevádzal.

V hre sú tak naďalej všetky možnosti, vrátane toho, že za útokom stoja pravicoví radikáli alebo futbaloví chuligáni.

Merkelová: Bombový útok je odporným činom

Za odporný čin označila nemecká kancelárka Angela Merkelová útok na autobus futbalistov Dortmunde. Správami o útoku bola podľa svojho hovorcu Steffena Seiberta zhrozená. Minister vnútra Thomas de Maiziére zo solidarity pôjde do Dortmundu.

„Kancelárka bola – rovnako ako ľudia v Dortmunde a milióny ľudí inde – zhrozená správami o útoku na klubový autobus Dortmundu,“ uviedol na tlačovej konferencii Seibert. „Je možné pocítiť úľavu, že útok nemal ešte horšie následky. Už takto je dosť zlé, že sú dvaja zranení,“ poznamenal.

Merkelová ústami svojho hovorcu zraneným zaželala skoré uzdravenie a ocenila fanúšikov za pokojnú reakciu i za ich ochotu si vzájomne pomôcť. Telefonicky hovorila s vedením dortmundského klu­bu.

Nemeckí vládni i opoziční politici vyjadrujú odsúdenie

Bombový útok na futbalistov Dortmundu vyvolal v Nemecku šok. Vládni i opoziční politici dávajú zhodne najavo, že taký čin nechápu a odsudzujú. Skoré zotavenie želajú španielskemu obrancovi Marcovi Bartrovi, ktorý sa pre zranenie ruky musel podrobiť operácii.

„Som v šoku. Rýchle uzdravenie! A všetkým fanúšikom dobrú a bezpečnú cestu domov,“ napísal hneď v utorok večer na Twitter kandidát sociálnej demokracie na kancelára Martin Schulz.

„Rýchlo sa uzdrav Marc Bartra! Veľká reakcia fanúšikov Monaka. Dnes večer všetci stoja pri BVB,“ uviedol zase hovorca kresťanskodemo­kratickej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert. Narážal tak na to, že fanúšikovia futbalistov Monaka po odrieknutí zápasu solidárne skandovali „Dortmund, Dortmund“. Rad priaznivcov domáceho tímu im zase na sociálnych sieťach ponúkali ubytovanie zdarma.

„Myslím na tím. Teraz ide o to vyšetriť pozadie činu. Verím, že zajtra bude zase stredom pozornosti futbal,“ napísal minister vnútra Thomas de Maiziére (CDU).

„Šokujúca správa. Naše myšlienky sú pri BVB. Youll never walk alone!“ napísal zase s odkazom na známu futbalovú hymnu minister spravodlivosti Heiko Maas (SPD). Veľmi podobné boli i reakcie opozičných politikov za Zelených alebo Ľavicu.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Dortmund #Borussia Dortmund #útok v Dortmunde