Trump: Spojené štáty sa v Sýrii výraznejšie angažovať nebudú

Americký prezident Donald Trump vylúčil výraznejšie angažovanie sa Spojených štátov v Sýrii. Minulý týždeň však podľa vlastných slov musel konať v reakcii na údajný chemický útok.

12.04.2017 18:14
debata (43)

Trumpov komentár zverejnila americká televízia Fox Business News iba necelý týždeň po tom, ako Trump nariadil bombardovanie leteckej základne sýrskej armády. Šéf Bieleho domu vtedy povedal, že ide o reakciu na útok chemickými zbraňami v meste Chán Šajchún, za ktorým mala stáť armáda prezidenta Bašára Asada.

Americký prezident Donald Trump s manželkou... Foto: Reuters, Carlos Barria
Donald Trump, Melanie Trumpová Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanie.

„Keď som to videl, povedal som si, že niečo musíme urobiť,“ pokračoval prezident. Zároveň však odmietol možnosť výraznejšieho zapojenia sa USA do konfliktu v Sýrii: „Budeme sa angažovať v Sýrii? Nie,“ uviedol Trump.

V rozhovore pre Fox Business News ďalej povedal, že ruský prezident Vladimir Putin podporuje Asada, ktorý je „skutočne zlým človekom“. A toto je podľa Trumpa „veľmi zlé pre Rusko“ a „veľmi zlé pre ľudstvo“ a svet.

Raketový útok na sýrsku leteckú základňu Šajrát, ktorú v piatok nadránom zasiahlo 59 rakiet Tomahawk vypálených z amerických torpédoborcov v Stredozemnom mori, bol odvetou za chemický útok na Chán Šajchún, pri ktorom 4. apríla zahynulo takmer 100 civilistov. USA a ďalšie západné štáty pripisujú zodpovednosť vláde sýrskeho prezidenta Asada, ktorá takéto obvinenia odmieta.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #chemický útok #Donald Trump #Idlib #Chán Šajchún