V JAR zomrela 18-ročná žena so syndrómom predčasného starnutia

V Juhoafrickej republike zomrela v 18 rokoch žena, ktorej bol ako vôbec prvej černoške v JAR diagnostikovaný syndróm predčasného starnutia. Lekári jej pôvodne nedávali nádej, že sa dožije 14 rokov.

13.04.2017 09:52
debata

Ontlametse Phalatseová bola v JAR veľmi známa a ako prvú pacientku s progeriou ju tam prezývali Prvá dáma. Známa sa stala vďaka dokumentárnemu filmu, ktorý bol natočený o jej živote. Svoju „slávu“ využila k povzbudzovaniu ľudí k aktívnemu životu.

Verejne sa slávili míľniky jej života, napríklad 16. narodeniny, účasť na maturitnom plese a nakoniec i osemnáste narodeniny, ktoré s ňou slávil aj prezident Jacob Zuma. Ten sa teraz pripojil k tým, ktorí prejavili sústrasť rodine a Phalatseovou v nej označil za „mimoriadne dieťa Juhoafrickej republiky“.

Progéria, čiže syndróm predčasného starnutia, sa u detí môže prejaviť už v 18. mesiaci života. Chorí sa dožívajú maximálne 20 rokov, v priemere len 13 až 15 rokov. Symptómom je urýchlený rozvoj stareckého vzhľadu, takže chorí môžu vyzerať aj ako osemdesiatročné osoby. Rozvíjajú sa u nich choroby typické pre starobu, plešatejú, zastavuje sa im rast. Najčastejšími príčinami úmrtí sú mŕtvice alebo infarkt. Proti ochoreniu, ktoré postihuje jednu zo štyroch miliónov osôb, nie je známy žiadny liek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juhoafrická republika #syndróm predčasného starnutia