Rusko je spoluvinné za Beslanský masaker, zaplatí odškodné tri milióny eur

Európsky súd pre ľudské práva uložil Rusku povinnosť vyplatiť zhruba tri milióny eur pozostalým po obetiach krvavého incidentu v meste Beslan v Severnom Osetsku na severe Kaukazu.

13.04.2017 10:52 , aktualizované: 16:51
debata (558)

V septembri 2004 tam skupina teroristov zadržiavala okolo 1 200 ľudí a pri zásahu ruských bezpečnostných síl zomrelo 334 ľudí vrátane viac ako 180 detí.

Podľa niektorých pozostalých bol policajný zásah vykonaný neprofesionálne.

Záber zo septembra 2009. Muž narieka pri tabuli... Foto: Reuters
Beslan Záber zo septembra 2009. Muž narieka pri tabuli s fotografiami obetí masakri v Beslane.

Nedostatočné vyšetrovanie

Žalobcovia obvinili ruský štát, že nedostatočne chránil bezpečnosť ich príbuzných a že vyšetrovanie beslanskej tragédie nebolo dostatočné. Majú za to, že operácia ruských bezpečnostných zložiek nebola dostatočne pripravená a že smrť niektorých obetí spôsobilo neoprávnené použitie sily.

Štrasburský súd súhlasil s tvrdením, že bol vážne porušený európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Výhrady mal podľa verdiktu ako k plánovaniu a prevedeniu policajnej operácie, tak aj k vyšetrovaniu incidentu ruskými orgánmi. Ruský štát podľa súdu chyboval aj tým, že teroristickému útoku nezabránil.

Zbytočné obete

„Úrady mali dostatok presných informácií o plánovaní teroristického útoku, ale nepodnikli dostatočné opatrenia, aby mu zabránili. Personál školy ani verejnosť neboli o hrozbe informované,“ uvádza sa vo výroku súdu.

Počas policajného zásahu použili jednotky silné zbrane vrátane útočných pušiek, granátometov a plameňometov, ktoré mali za následok ďalšie zbytočné obete, konštatoval tribunál.

Kompenzácia bude rozdelená medzi približne 400 ľudí, ktorí žalobu podali. Rusko je povinné peniaze vyplatiť do troch mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku.

Rusko vinu odmietlo, žalobcovia sú nespokojní

Kremeľ dal najavo, že s verdiktom nesúhlasí, najmä pokiaľ ide o obvinenia, že incidentu Moskva nedokázala zabrániť.

Takéto tvrdenie je podľa hovorcu Dmitrija Peskova neprijateľné rovnako ako výrok súdu, že následky útoku mohli bezpečnostné zložky minimalizovať.

„S takou formuláciou nemôžeme súhlasiť ako krajina, ktorá bola útokom teroristov neraz vystavená,“ povedal hovorca.

Na otázku, či bude Rusko rozsudok rešpektovať, odpovedal vyhýbavo. „Všetky potrebné rozhodnutia sa budú plniť,“ uviedol.

S rozhodnutím štrasburského súdu nie sú spokojní ani žalobcovia.

Podľa nich je uložená kompenzácia nízka. Advokát žalobcov Sergej Kňazkin novinárom povedal, že na každého postihnutého pripadá od päť do 20-tisíc eur, čo je podľa neho nedostatočné.

Rusko sa odvolá

Rusko sa odvolá voči verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Oznámilo to ruské ministerstvo spravodlivosti. Podľa ministerstva je verdikt ESĽP, ktorý sídli v Štrasburgu, neopodstatnený. V lehote troch mesiacov sa Moskva voči nemu odvolá, keďže zatiaľ ešte nie je právoplatný.

„Celý rad záverov ESĽP je neopodstatnený a používal argumenty, ktoré nie sú príliš presvedčivé a sú v rozpore s dôkazmi poskytnutými ruskými orgánmi,“ citovala z vyhlásenia ruského ministerstva spravodlivosti agentúra TASS.

V septembri 2004 skupina teroristov zadržiavala... Foto: Reuters, Eduard Korniyenko
Beslan V septembri 2004 skupina teroristov zadržiavala v Beslane okolo 1 200 ľudí. Pri zásahu ruských bezpečnostných síl zomrelo 334 ľudí vrátane viac ako 180 detí.

© Autorské práva vyhradené

558 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Čečensko #ESĽP #Beslan