Asad: Americký útok neobmedzil palebnú silu sýrskej armády

Raketový útok na sýrsku leteckú základňu, ktorý minulý týždeň Američania podnikli v reakcii na zásah sýrskych civilistov chemickými zbraňami, neobmedzil palebnú silu sýrskej armády. Sýrsky prezident Basar Asad to vyhlásil v rozhovore, ktorý zverejnila agentúra AFP.

13.04.2017 16:08
Bašár Asad Foto: ,
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata (76)

Asad sa tiež ohradil proti snahe Západu presadiť medzinárodné vyšetrovanie chemického incidentu, pri ktorom pred týždňom zahynuli na severe Sýrie desiatky civilistov, vrátane mnohých detí. Západ tvrdí, že za otravu ľudí môže útok sýrskej armády. Asad to poprel s tým, že ide o „umelú konštrukciu“, ktorej cieľom bolo vytvoriť zámienku pre americký útok.

„Podľa nás je to na sto percent konštrukcia. Náš dojem je, že Západ, predovšetkým Spojené štáty, sú komplicmi teroristov a celú túto historku vytvorili, aby mali zámienku k útoku,“ povedal Asad v prvom interview od chemického incidentu v Chán Šajchúne a americkej odvety.

„Nevlastníme chemické zbrane. Pred niekoľkými rokmi, v roku 2013, sme sa vzdali celého nášho arzenálu. A aj keby sme také zbrane vlastnili, nikdy by sme ich nepoužili,“ povedal tiež Asad.

„Ohľadom medzinárodného vyšetrovania budeme spolupracovať s Rusmi. Vyšetrovanie musí byť nestranné. Môžeme dovoliť vyšetrenie len a len vtedy, ak bude nestranné a ak zabezpečí, že sa ho zúčastnia nestranné krajiny, aby sme si mohli byť istí, že nebude využité k politickým cieľom,“ dodal sýrsky prezident.

„Jediné informácie, ktoré má svet k dispozícii, sú tie, ktoré zverejnila odnož al-Kajdy,“ povedal tiež Asad s poukazom na radikálnu povstaleckú skupinu Džabhat Fatah aš-Sam (Fronta dobytia Sýrie), ktorá spoločne s ďalšími rebelmi ovláda Chán Šajchún. Skupina nedávno oznámila, že väzby s al-Kajdou popretŕhala.

Asad v rozhovore tiež kritizoval americký prístup k hľadaniu riešení sýrskej občianskej vojny. Postup USA nie je podľa neho seriózny.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Bašár al-Asad #útok na Sýriu