Savčenková založila novú politickú stranu

Členka ukrajinského parlamentu Naďa Savčenková oznámila vznik novej politickej strany, ktorá nesie názov Verejná a sociálna platforma Nade Savčenkovej (OPPNS).

13.04.2017 21:05
debata (28)

„Stretnutie, na ktorom padlo toto rozhodnutie, sa uskutočnilo v hoteli Kazackyj na Námestí nezávislosti v Kyjeve. Savčenková bola zároveň zvolená za líderku strany,“ napísal internetový spravodajský server Strana.ua.

Savčenková bola pôvodne členkou strany Baťkivščyna bývalej ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej. Na jej kandidátke bola v roku 2014 – počas svojho väznenia v Rusku – zvolená do ukrajinského parlamentu, Verchovnej rady.

Vlani v októbri však vydala vyhlásenie o svojom odchode z tejto strany a v polovici decembra z nej bola vylúčená. Savčenkovú tiež vylúčili aj z ukrajinskej delegácie pri Parlamentom zhromaždení Rady Európy (PACE) a neskôr i z Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny (RNBO), informuje agentúra TASS.

Savčenková upadla do nemilosti ukrajinských úradov po tom, ako súkromne navštívila samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a samozvanú Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) na východe Ukrajiny, kde viedla rokovania s predstaviteľmi tamojších separatistov.

Politickej kariéry sa však odmietla vzdať a koncom vlaňajška ohlásila vytvorenie Občianskej platformy RUNA, na margo ktorej vyhlásila, že nejde o politickú stranu. Začiatkom tohto roku však hnutie vyhlásilo, že so Savčenkovou nebude spolupracovať pre vzájomné nezhody.

Savčenková (35), bývalá pilotka, bola v Rusku odsúdená na 22 rokov odňatia slobody za spoluvinu pri zabití dvoch ruských novinárov v Donbase. V ruskom väzení strávila takmer dva roky; v máji 2016 jej ruský prezident Vladimir Putin udelil milosť a mohla sa vrátiť do vlasti.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Naďa Savčenková