Čína varuje: Vojna na Kórejskom polostrove nebude mať víťaza

Prípadný ozbrojený konflikt medzi Spojenými štátmi a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) nemôže mať víťaza, uviedol čínsky minister zahraničných vecí Wang I na spoločnej tlačovej konferencii so svojím francúzskym náprotivkom Jeanom-Marcom Ayraultom.

14.04.2017 07:40 , aktualizované: 17:41
debata (266)

„Keď skutočne vypukne vojna, výsledkom budú len veľké straty. Nikto sa nemôže stať jej víťazom,“ povedal Wang I a sľúbil, že Čína podporí akýkoľvek pokus o nadviazanie dialógu medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

„Vyzývame všetky strany, aby prestali so vzájomnými provokáciami a hrozbami a nedopustili, aby sa situácia nenapraviteľne vymkla spod kontroly,“ dodal Wang I.

Analytici usudzujú, že by Severná Kórea mohla už čoskoro vykonať šiesty jadrový test alebo odpáliť ďalšie rakety na znamenie toho, že sa Pchjongjang nemieni podriadiť sankciám OSN. Jednalo by sa rovnako o varovanie určené USA a americkému prezidentovi, ktorý opakovane dal najavo, že politika strategickej trpezlivosti voči KĽDR sa skončila.

V nedeľu začne americký viceprezident Mike Pence v Južnej Kórei desaťdňovú cestu po Ázii. KĽDR v sobotu oslavuje 105. výročie narodenia zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena. Oboje by Pchjongjangu mohlo poslúžiť ako zámienka pre ďalšie testy.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Moskva uprednostňuje diplomatické riešenie krízy. „Vyzývame všetky krajiny k zdržanlivosti, vyzývame všetky krajiny k tomu, aby sa zdržali všetkých možných provokatívnych akcií,“ povedal.

Pentagon nekomentuje úvahy o preventívnom údere proti KĽDR

Pentagon odmietol komentovať správu televíznej stanice NBC o možnosti preventívneho amerického úderu proti Severnej Kórei, a to s tým, že nedebatuje, „ani verejne nešpekuluje o možných scenároch“. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

V Pekingu medzitým čínsky minister zahraničia Wang I zdôraznil, že stúpajúce napätie okolo KĽDR „nemožno vyriešiť vojenskou silou“, a vplyvný čínsky denník Global Times vyzval Severokórejčanov, aby zastavili svoj jadrový program, za čo by im Čína poskytla ochranu.

„Velitelia vždy zvažujú plnú škálu možností, aby sa ochránili pred nepredvídateľnými udalosťami,“ uviedla hovorkyňa amerického ministerstva obrany Dana Whiteová. Súčasne ubezpečila o pevnosti amerického záväzku obhajovať spojenca, vrátane Japonska a Kórey.

NBC uviedla s odvolaním sa na nemenovaný zdroj zo spravodajských služieb, že Spojené štáty sú pripravené podniknúť preventívny úder konvenčnými zbraňami proti KĽDR v prípade, že získajú dôkazy o prípravách KĽDR podniknúť ďalší, v poradí už šiesty jadrový výbuch. Nemenovaní vládni predstavitelia ale podľa Reuters tieto správy odmietli ako „v najlepšom prípade špekulácie“.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že USA vyriešia severokórejský problém, a to s prípadnou čínskou pomocou, alebo bez nej. V stredu o vývoji hovoril telefonicky so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, ktorý podľa čínskych médií zdôrazňoval potrebu mierového riešenia napätej situácie.

V dostrelu strelnice pri vrchu Mantap, kde Pchjongjang svoje testy vykonáva, sú americké torpédoborce so strelami Tomahawk, pripravené sú aj bombardéry na základni Guam a tiež sa priblížila ku Kórejskému polostrovu lietadlová loď Carl Vinson.

Podľa Soulu by Severokórejčania mohli podniknúť jadrovú skúšku už tento mesiac, na výročie narodenia zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, ktoré pripadá na 15. apríla.

Pchjongjang zatiaľ podnikol päť podzemných jadrových skúšok: po jednej v rokoch 2006, 2009 a 2013 a dva testy v minulom roku.

266 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Pentagon