Putin rokoval s Hollandom, Merkelovou a Porošenkom o Ukrajine

Prímerie na východe Ukrajiny sa musí udržať, aby sa vytvorili priaznivé podmienky pre vyriešenie politických problémov spojených s urovnaním konfliktu, apeloval francúzsky prezident François Hollande na Rusko a Ukrajinu počas telefonického rozhovoru s prezidentmi oboch krajín Vladimirom Putinom a Petrom Porošenko, ako aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

18.04.2017 08:17
debata (46)

O telefonáte medzi najvyššími predstaviteľmi „normandskej štvorky“ informoval Elyzejský palác a Kremeľ.

Názov pochádza od toho, že prvé rokovania tejto štvorice o ukrajinskom konflikte sa uskutočnilo pri oslavách 70. výročia vylodenia Spojencov v Normandii v júni 2014.

Neskôr v bieloruskom Minsku dospeli rokovania až k uzavretiu mierových dohôd, ktorých realizácia však stále zostáva otvorenou otázkou. Z neplnenie dohôd sa vzájomne obviňujú Moskva a Kyjev.

Hollande, ktorého mandát vyprší za mesiac, zdôraznil, že normandský formát nemá alternatívu, a vyzval na jeho zachovanie, aby sa predišlo excesom so zničujúcimi následkami.

Hollandovi partneri vyjadrili nádej, že budú pokračovať v snahe o dosiahnutie mieru na Ukrajine v normandskom formáte aj po prezidentských voľbách vo Francúzsku. Vyzvali tiež k oživeniu úsilia o výmenu všetkých zajatcov medzi znepriatelenými tábormi.

Ostreľovanie aj na sviatky

„Nehľadiac na prímerie separatisti kontrolovaní Kremľom počas Veľkej noci ostreľovali ukrajinské pozície v 22 prípadoch a zranili dvoch ukrajinských vojakov,“ poznamenal denník Ukrajinska pravda na svojom webe.

Povstalecká agentúra DAN naopak vyčítala ukrajinskej armáde, že cez sviatky ostreľovala z mínometov severné predmestia Donecka, hlavnej bašty separatistov.

Konflikt na východe Ukrajiny prepukol v apríli 2014 po ruskej anexii Krymu a po zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve. Od tej doby si vyžiadal okolo 10-tisíc mŕtvych.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov, zatiaľ čo Moskva priame zapojenie do konfliktu popiera.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande #Ukrajina #Petro Porošenko