V Turecku predĺžili výnimočný stav

Turecký parlament schválil trojmesačné predĺženie výnimočného stavu, ktorý bol v krajine zavedený po prekazenom pokuse o prevrat z vlaňajšieho 15. júla. Turecká vláda odobrila toto predĺženie výnimočného stavu v pondelok na odporúčanie Národnej bezpečnostnej rady.

18.04.2017 19:32
debata

Hovorca vlády Numan Kurtulmuš dnes v parlamente uviedol, že výnimočný stav slúži na to, aby sa krajina očistila od siete nasledovníkov duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v Spojených štátoch. Turecko obviňuje Gülena a jeho podporovateľov zo zorganizovania pokusu o prevrat z 15. júla 2016, duchovný však toto obvinenie odmieta.

Výnimočný stav podľa tureckej ústavy umožňuje obmedzenie základných práv a prezident môže počas neho do značnej miery vládnuť pomocou dekrétov. Vláda môže v jeho rámci uplatňovať napríklad zákaz vychádzania, zhromažďovania či vydávania novín. Bezpečnostné zložky majú zase väčšie právomoci pri osobných a domových prehliadkach a pri konfiškácií dôkazového materiálu.

Kurtulmuš vyhlásil, že zvláštne právomoci sú nutné na účinný boj proti kurdským militantom, extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a ďalším hrozbám prichádzajúcim zo Sýrie. Hovorca vlády dodal, že verejnosť to negatívne neovplyvní.

Od vlaňajšieho 21. júla, keď bol po pokuse o prevrat prvýkrát vyhlásený trojmesačný výnimočný stav, prišlo po vydaní dekrétov o zamestnanie približne 100.000 ľudí a ďalších vyše 40.000 osôb bolo zatknutých.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #výnimočný stav #pokus o prevrat v Turecku