Tusk na výsluchu. Varšava ho vítala ako hrdinu i zradcu

Stúpenci mu prevolávali živio k pozajtrajším šesťdesiatinám, odporcovia ho čakali so skandovaním "Budeš sedieť" a s transparentmi, na ktorých bol zobrazený vo väzenskom mundúre. Bývalý poľský premiér Donald Tusk sa prvý raz vrátil do Varšavy od marcového summitu EÚ, ktorý ho napriek odporu poľskej vlády znovuzvolil za predsedu Európskej rady. Prišiel na výsluch, na ktorý ho predvolala prokuratúra. Tá je od zlúčenia postu ministra spravodlivosti a generálneho prokurátora plne v područí vládnucej euroskeptickej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19.04.2017 14:58 , aktualizované: 20.04.2017 09:25
Donald Tusk Foto: ,
Donald Tusk po príchode do rodného Poľska.
debata (3)

Prokurátori vypočúvali Tuska, zakladateľa v súčasnosti hlavnej opozičnej strany Občianska platforma, vyše šesť hodín ako svedka v kauze bývalých šéfov vojenskej kontrarozviedky. Tí čelia obvineniu, že dohodli spoluprácu s ruskou tajnou službou FSB bez súhlasu vlády, na čele ktorej bol vtedy Tusk. Ak by sa podozrenie z prekročenia právomocí verejného činiteľa potvrdilo, hrozil by im trest odňatia slobody do troch rokov.

„Nepochybujem o tom, že ide o súčasť politickej štvanice. Jej autori to v skutočnosti ani netaja,“ citovali poľské médiá expremiéra. Súčasná premiérka Beata Szydlová sa v marci bezúspešne pokúšala zabrániť znovuzvoleniu Tuska za šéfa Európskej rady aj pomocou argumentu, že vo svojej vlasti môže čeliť trestnému stíhaniu.

PiS pod vedením svojho predsedu Jaroslawa Kaczyńského, najmocnejšieho politika v dnešnom Poľsku, obviňuje Tuska, že pri kritike Varšavy za porušovanie európskych noriem sa stavia na stranu Bruselu. Kaczyński navyše Tuskovi pripisuje spoluzodpovednosť za smrť svojho brata, niekdajšieho prezidenta Lecha, ktorý spolu s ďalšími desiatkami ľudí zahynul na jar 2010 pri havárii vládneho špeciálu v ruskom Smolensku. Kaczyńského blízky spolupracovník, minister obrany Antoni Macierewicz, podal minulý mesiac na Tuska dokonca trestné oznámenie pre "diplomatickú zradu“, lebo podľa neho uzavrel v súvislosti s tragédiou v Smolensku so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom tajnú dohodu v neprospech Poľska. Konšpiračnú teóriu, podľa ktorej havária v Smolensku bola výsledkom sprisahania, aktívne živia provládne médiá v Poľsku.

Podľa priaznivcov Tuska, ktorých niekoľkostočlenný pochod ulicami Varšavy ho v stredu odprevadil zo železničnej stanice až po budovu prokuratúry, zo strany vlády ide o pokus diskreditovať expremiéra ako nádejného prezidentského kandidáta. Voľby hlavy štátu sa v Poľsku majú konať v roku 2020, čiže po tom, čo Tuskovi vyprší nový 2,5-ročný mandát v Bruseli. Spontánna demonštrácia s vlajkami EÚ však včera ukázala, že hrubé pokusy kriminalizovať potenciálneho vnútropolitického rivala mu môžu ešte zvýšiť domácu popularitu. „Ak je Kaczyński manažérom volebnej kampane Tuska, tak treba uznať, že mu to ide naozaj dobre,“ ironizoval na Twitteri šéfredaktor poľskej mutácie týždenníka Newsweek Tomasz Lis.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Donald Tusk