Taliansky novinár je 11 dní v tureckom väzení. Bez toho, aby bol obvinený

Taliansko vyzvalo na prepustenie talianskeho novinára, ktorý je už 11 dní v tureckom väzení. Bez toho, aby bol z čohokoľvek obvinený.

21.04.2017 15:41
debata (3)

Podľa talianskeho konzula v Turecku, ktorý novinárov vo väzení dnes navštívil, je zdravotný stav Gabriela Del Grande dobrý. Môže sa ale čoskoro zhoršiť, pretože reportér začal držať hladovku.

„Gabriele drží hladovku, prijíma len tekutiny. Navštevuje ho lekár, ktorého som si vyžiadal od tureckých úradov,“ uviedol taliansky minister zahraničia Angelino Alfano. Dodal, že novinár sa mohol stretnúť s právnikom. Turecký advokát Taner Kilic podľa agentúry ANSA uviedol, že žurnalista je vo väzení držaný ilegálne. „Nebolo vznesené žiadne obvinenie,“ povedal Kilic s tým, že mu úrady nedovolili nahliadnuť do novinárovho spisu.

V Turecku platí od vlaňajšieho júla výnimočný stav, ktorý bol zavedený po pokuse o prevrat a ktorý okrem iného umožňuje prezidentovi vládnuť pomocou dekrétov. Jedným z prvých dekrétov bola predĺžená na 30 dní doba, po ktorú môže byť osoba zadržiavaná vo väzbe bez vznesenia obvinenia.

Zatkli ho, pretože vraj hovoril s utečencami

Štyridsaťtriročný novinár a humanitárny aktivista Del Grande bol zatknutý 10. apríla v provincii Hatay na juhu Turecka pri hraniciach so Sýriou. Podľa jeho partnerky Alexandry D'Onofriovej bol zatknutý, pretože „hovoril s utečencami“.

K prepusteniu talianskeho novinára vyzval okrem talianskeho premiéra a ministra zahraničia aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. „Vyzývam na okamžité prepustenie Del Grandeho a všetkých novinárov neprávom zadržiavaných v Turecku. Nemôže byť demokracia bez slobody slova,“ napísal Tajani na svojom twitterovom účte.

Pomoc ponúkla aj EÚ

Podporu pri rokovaní o prepustení Del Grandeho prisľúbila za EÚ aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Pomoc ponúklo aj nemecké ministerstvo zahraničia, ktoré má s podobnými prípadmi skúsenosti. V súčasnosti sa snaží dostať z tureckého väzenia novinára Deniza Yucela, ktorý má turecké aj nemecké občianstvo.

Yucel pracoval pre nemeckú aj tureckú tlač a bol zadržaný tento rok vo februári po tom, čo zverejnil informáciu o mailoch tureckého ministra energetiky, ktorý je zaťom tureckého prezidenta. Ankara novinárov viní zo šírenia propagandy v prospech teroristickej organizácie a z podnecovania nepokojov. Novinár obvinenia popiera.

Za nedodržiavanie slobody slova je Turecko už dlho kritizované mimovládnymi organizáciami aj západnými politikmi. Podľa nezávislej organizácie P24 bolo za predchádzajúci rok v Turecku zatvorených 170 médií a vydavateľstiev a zadržali vyše 200 novinárov, z toho ich viac ako stovka zostáva za mrežami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Turecko