Biely dom ponúkol Kongresu obchod: Obamacare za múr

Biely dom navrhol demokratickým poslancom Kongresu výmenný obchod, ktorý by na jednej strane umožnil financovanie systému zdravotného poistenia Obamacare, a na druhej strane zabezpečil financovanie stavby ochranné múry na hranici s Mexikom.

22.04.2017 12:23
debata

V rozhovore pre televíziu Bloomberg Live to v piatok vyhlásil riaditeľ vládneho rozpočtového úradu Mick Mulvaney. Demokrati ale návrh zhodili zo stola.

Predstava tímu prezidenta Donalda Trumpa je založená na tom, že demokrati stoja na zachovaní zdravotného programu bývalého prezidenta Baracka Obamu, ale ostro sa stavajú proti prezidentským plánom na stavbu múru pozdĺž hranice s Mexikom.

Mulvaney demokratickým poslancom navrhol, že za každý dolár investovaný do stavby múru vláda uvoľní dolár na podporu Obamacare.

Základom k dohode

Podľa serveru Politico dosahujú ročné vládne dotácie na systém Obamacare sumu sedem miliárd dolárov. Trump po oznámení plánu na stavbu múru odhadol, že začatie výstavby si vyžiada čiastku 1,4 miliardy. Účet by podľa prezidentovho presvedčenia nakoniec malo vyrovnať Mexiko, ktoré však s takýmto scenárom zásadne nesúhlasí.

„Je to ponuka, ktorú sme predložili našim demokratickým kolegom. Mala by sa stať základom, ktorý nás dovedie k dohode,“ povedal Mulvaney americkej televízii.

Prepadák

U demokratov ale s návrhom nepochodil. Šéf ich senátnej frakcie Chuck Schumer podľa serveru Politico ponuku obratom „zostrelil“. Jeho hovorca konštatoval, že „gambit“ Bieleho domu má zo zdravotnej starostlivosti urobiť rukojemníkov a zároveň má prinútiť Američanov k financovaniu múru, ktorý má navyše zaplatiť Mexiko.

„Je to úplný prepadák,“ odkázal do Bieleho domu Schumer.

Prezidentský tím sa podľa skorších správ amerických médií zúfalo snaží rozhodnúť čo najskôr o osude Obamacare, ktorú Trump vo volebnej kampani označoval za katastrofu zrelú k likvidácii.

Po neúspešnom marcovom pokuse o jej odvolanie v Kongrese sa vraj Biely dom snaží presadiť nové hlasovanie, ktoré by sa mohlo konať už budúci týždeň. O jeho úspechu ale panujú vážne pochybnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres #vláda usa #Obamacare