Lietadlová loď Carl Vinson bude za pár dní v Japonskom mori

Americká lietadlová loď USS Carl Vinson v priebehu niekoľkých dní dorazí do Japonského mora medzi Japonskom a Kórejským polostrovom.

22.04.2017 13:57
debata (40)

Povedal to počas návštevy Austrálie americký viceprezident Mike Pence.

Uviedol tiež, že vďaka americkému úsiliu o zapojenie Číny do problému verí v mierové dosiahnutie stavu, kedy bude Kórejský polostrov bez jadrových zbraní.

Americký viceprezident Mike Pence (vľavo) po... Foto: Reuters, JASON REED
pence, turnbull Americký viceprezident Mike Pence (vľavo) po stretnutí s austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom.

Loď Carl Vinson, ktorá spolu s ďalšími plavidlami tvorí útočnú skupinu, zamierila tento týždeň definitívne do západného Tichomoria smerom ku Kórejskému polostrovu. Podľa Washingtonu to má slúžiť ako varovanie severokórejskému režimu.

Pence takisto na spoločnej tlačovej konferencii s austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom potvrdil, že Spojené štáty budú ctiť kontroverznú dohodu o utečencoch s Austráliou. To ale ešte neznamená, že „túto dohodu obdivujeme“, povedal Pence.

Trump vo februári povedal, že dohoda, ktorú uzavrela vláda jeho predchodca Baracka Obamu, je „hlúpa“, ale bude ju ctiť. Dohoda predpokladá, že USA prijmú až 1 250 žiadateľov o azyl z austrálskych záchytných táborov na ostrovoch v Tichom oceáne.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #Mike Pence #Carl Vinson #USS #Japonské more #Kórejský polostrov