Pápež kritizoval úniu, záchytné centrá prirovnal ku koncentrákom

Pápež František v sobotu vyčítal Európe, že pácha "samovraždu", keď zatvára svoje hranice pred prichádzajúcimi migrantmi, a odsúdil podmienky v zariadeniach, kde sú tieto osoby zadržiavané.

23.04.2017 07:30
debata (122)

„Je pravda, že sme civilizácia, ktorá prestala plodiť deti, ale zároveň zatvárame dvere pred migrantmi. Toto sa nazýva samovražda,“ povedal po odslúžení omše v centre Ríma.

Pápež prirovnal záchytné tábory ku koncentračným táborom. Pápeža za to skritizoval Americký židovský výbor (AJC). Výbor ho vyzval, aby „prehodnotil svoju poľutovaniahodnú voľbu slov“. „Podmienky, v ktorých teraz migranti žijú v niektorých európskych krajinách môžu byť veľmi ťažké, a stále zasluhujú väčšiu medzinárodnú pozornosť, ale rozhodne to nie sú koncentračné tábory,“ uviedol šéf AJC David Harris. Nacisti využívali koncentračné tábory k otrockej práci a vyhladzovaniu, pripomenul.

František ocenil „štedrosť“ krajín čeliacich prílevu migrantov v prvej línii, ako sú Taliansko a Grécko, a skritizoval „medzinárodné dohody“, ktoré bránia prerozdeleniu migrantov po celej Európe. Vyjadril tiež nádej, že podobne ako ostrovy Lampedusa či Lesbos, kde sa migranti vyloďujú, budú štedré aj severnejšie regióny Talianska. Mali by podľa neho nasledovať veľkorysosť južných častí krajiny.

„Ak by každá obec v Taliansku prijala dvoch migrantov, dvoch, bolo by miesto pre všetkých,“ povedal pápež.

Ako argument spomenul aj to, že Taliansko má jednu z najnižších pôrodnosťou na svete. „Ak zatvoríme dvere aj migrantom, nazýva sa to samovraždou,“ vyhlásil.

František viedol špeciálnu omšu na riečnom ostrove v centre Ríma, venovanú spomienke na novodobých kresťanských mučeníkov. Vo svojej kázni sa odklonil od pripraveného textu, pričom hovoril o stretnutí s istým utečencom a jeho troma deťmi počas vlaňajšej návštevy záchytného tábora na gréckom ostrove Lesbos.

Tento muž vtedy povedal pápežovi, že je moslim a jeho manželka bola kresťanka, priamo pred jeho očami ju však zavraždili „teroristi“, keď odmietla odhodiť svoj kríž. Podľa Františka sú takíto utečenci zadržiavaní v zariadeniach, ktoré sú vzhľadom na preplnenosť „koncentračnými tábormi“.

„Neviem, či sa mu podarilo opustiť ten koncentračný tábor, pretože utečenecké tábory, mnohé z nich, sú koncentračné (typom) pre veľké množstvo ľudí ponechaných vnútri,“ povedal o spomínanom moslimovi.

V minulosti sa objavili názory, že koncentračným táborom sa podobajú utečenecké strediská v Líbyi. Takéto informácie obsahovali aj diplomatické správy, ktoré dostalo Nemecko, uviedla vo februári agentúra APA.

Počas omše v rímskej Bazilike sv. Bartolomeja mal pápež na sebe štólu patriacu pôvodne Raghídovi Azízovi Kannímu, chaldejskému kňazovi z irackého Mósulu, ktorý bol v roku 2007 zavraždený. Novodobých mučeníkov, akým je Kanní, označil za „živú krv cirkvi“.

Pred pápežovou kázňou sa prihovorili prítomným veriacim aj priatelia a príbuzní zavraždených kresťanov vrátane sestry katolíckeho kňaza Jacqua Hamela, ktorý zahynul vlani vo veku 86 rokov pri útoku moslimských extrémistov vo Francúzsku.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #pápež František #migranti