O Elyzejský palác v druhom kole zabojujú Macron a Le Penová

Konečné výsledky sčítania potvrdzujú postup Macrona a Le Penovej do druhého kola, ktoré bude 7. mája. Macron získal 23,75 percenta hlasov a Le Penová 21,53 percenta.

23.04.2017 08:46 , aktualizované: 24.04.2017 11:02
debata (422)
Po zrátaní 99 percent okrskov je jasné, že v... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
macron, le pen Po zrátaní 99 percent okrskov je jasné, že v druhom kole boja o Elyzejský palác sa stretnú Emmanuel Macron a Marine Le Penová.

Boj o tretiu priečku bol mimoriadne tesný, keď François Fillon získal 19,91 percenta hlasov a napokon štvrtý Jean-Luc Mélenchon 19,64 percenta. Piaty skončil Benoît Hamon s podporou 6,35 percenta hlasov.

Prvýkrát za predchádzajúcich šesťdesiat rokov teraz nepostúpil do druhého kola kandidát ani jednej z dvoch hlavných francúzskych politických strán, teda konzervatívnej pravice (Fillon) a socialistov (Hamon).

Rovnako ako na celoštátnej úrovni sa aj vo francúzskej metropole Parížži najviac voličov vyslovilo pre Macrona, keď mu dalo hlas 34,8 percent. Druhý skončil v Paríži Fillon (26,4 percenta) a tretí Mélenchon (19,6 percenta). Le Penová dostala v hlavnom meste len päť percent hlasov.

Celkovo sa o prezidentské kreslo v prvom kole uchádzalo 11 kandidátov, volebná účasť predstavovala zhruba 78,69 percenta.

Le Penová: Máte možnosť zmeny

Marine Le Penová považuje svoj postup do druhého kola francúzskych prezidentských volieb za historický výsledok. Pri vystúpení po nedeľnajšom hlasovaní vyzvala všetkých francúzskych vlastencov, aby ju podporili v druhom kole. V stávke je podľa nej prežitie Francúzska.

„Máte možnosť zmeny, videli ste, čo vykonala socialistická vláda. My zmenu sľubujeme. Bude to obnova, po ktorej túžite,“ vyhlásila Le Penová smerom k svojim priaznivcom vo svojom volebnom štábe. „Ja som kandidátka ľudu,“ dodala Le Penová.

Le Penová postupom do druhého kola zopakovala úspech svojho otca a zakladateľa Národného frontu Jeana-Marie Le Pena spred 15 rokov. Jeho druhé miesto v prvom kole prezidentských volieb v roku 2002 vtedy spôsobilo vo Francúzsku šok, dnes sa ale postup Marine Le Penovej očakával. V druhom kole v roku 2012 Le Pen úplne prepadol – štyri pätiny Francúzov volili jeho súpera Chiraca.

Marine Le Penová považuje svoj postup do... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
le pen Marine Le Penová považuje svoj postup do druhého kola francúzskych prezidentských volieb za historický výsledok.

Macron: Želám si byť prezidentom

„Francúzsky ľud dnes prehovoril,“ uviedol Macron svoju reč. „Na problémy, ktorými krajina prechádza, odpovedala najkrajším spôsobom – dostavila sa k voľbám,“ poznamenal Macron za búrlivého skandovania „Macron, prezident!“

„Želám si, aby som sa za 14 dní stal vašim prezidentom,“ uviedol Macron na adresu všetkých Francúzov žijúcich na európskom kontinente aj v zámorí. Centristický politik sa zároveň poďakoval Fillonovi a Hamonovi za ich podporu pre druhé kolo.

„Musíme ďalej pokračovať a ísť až do konca, nikdy sa nevzdať. Zostaňte nároční a odvážni. To vám patrí toto víťazstvo,“ povedal k svojim priaznivcom Macron.

„Cieľom nie je ísť voliť proti. Cieľom je otvoriť novú kapitolu našej krajiny, aby v nej každý mohol nájsť svoje miesto,“ uviedol Macron.

Emmanuel Macron bozkáva manželku Brigitte... Foto: Reuters, PHILIPPE WOJAZER
macron Emmanuel Macron bozkáva manželku Brigitte predtým, ako predstúpil pred svojich priaznivcov vo volebnom centre. „Želám si, aby som sa za 14 dní stal vašim prezidentom,“ uviedol Macron na adresu všetkých Francúzov.

Najdôležitejšie udalosti prvého kola volieb:

  • Podľa priebežných výsledkov postúpili do druhého kola Macron a Le Penová.
  • Sčítaných je 99 percent volebných okrskov, volebná účasť dosiahla 78 percent.
  • Podľa dvoch prieskumov by v druhom kole o dva týždne mal Macron poraziť Le Penovú v pomere 62 ku 38, respektíve 64 ku 36 percent.
  • Hamon a Fillon priznali prehru a vyjadril podporu Macronovi, Mélenchon odmietol prijať výsledky.
  • Macrona už podporili premiér Cazeneuve, minister zahraničia Ayrault, vyjednávač EÚ pre brexit Barnier, eurokomisár Moscovici, kancelárka Merkelová, nemecký minister zahraničia Gabriel a iní.
  • Do finále prvýkrát postúpil kandidát, ktorý predtým nezastával žiadnu volenú funkciu (Macron), rovnako tak v histórii Francúzska doteraz nebola v záverečnom súboji o post prezidentky žena.
  • Francúzi žijúci v zahraničí sa museli obrniť trpezlivosťou, na mnohých miestach čakali v dlhých, až niekoľkohodinových radoch.
  • Voľby sprevádzajú po štvrtkovom útoku v Paríži veľké bezpečnostné opatrenia, žiadne väčšie bezpečnosné incidenty zatiaľ nehlásili.
  • Euro v úvode obchodovania v Ázii posilnilo voči doláru o dve percentá a vyšplhalo sa na 1,09395 USD, teda najviac za zhruba päť a pol mesiaca.

V Paríži sa protestovalo

Potýčky medzi rozhnevanými demonštrantami a políciou vypukli dnes večer v Paríži po oznámení zatiaľ predbežných výsledkov prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, podľa ktorých postupujú do ďalšieho kola pravicová populistka Marine Le Penová a centrista Emmanuel Macron.

Niekoľko stoviek prevažne mladých ľudí vrátane anarchistov a antifašistov sa zhromaždilo na parížskom Námestí Bastily, kde polícia nasadila vysoký počet svojich príslušníkov. Niektorí z prítomných na nich hádzali fľaše a petardy. V súvislosti s protestmi bolo hlásené i podpaľovanie áut.

Poriadkové sily použili proti výtržníkom slzotvorný plyn a najmenej tri osoby zatkli.

Podľa predstaviteľa polície, na ktorého sa odvoláva agentúra AP, pri zhromaždení na Námestí Bastily nikto neutrpel zranenia. Približne 300 ľudí neskôr protestovalo aj na blízkom Námestí republiky, kde mávali červenými vlajkami a tancovali okolo vatry. Niektorí demonštranti vyjadrovali svoju nespokojnosť pospevovaním hesiel „Nie Marine a nie Macronovi!“ alebo „Spáľte teraz svoje voličské preukazy!“

Politici húfne podporujú Macrona

Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve uviedol, že všetci demokrati by v druhom kole mali voliť Macrona. Podobnú výzvu na twitteri urobil minister zahraničia Jean-Marc Ayrault.

Vplyvný republikánsky poslanec François Baroin tiež vyhlásil, že v druhom kole bude hlasovať za Macrona. Uskutočnenie plánov Le Penovej by vraj krajinu uvrhli do chaosu. Baroin pripustil, že prehra Fillona znamená pre ich stranu „zemetrasenie“. Republikánska strana sa však podľa neho bude usilovať o väčšinu v júnových parlamentných voľbách.

Porážku v prvom kole prezidentských volieb už uznali neúspešní kandidáti Fillon a Hamon. Obaja vyzvali svojich voličov, aby v druhom kole podporili Macrona. Marine Le Penová by podľa Fillona viedla krajinu k neúspechu.

V Paríži došlo k stretom polície s... Foto: Reuters, JEAN-PAUL PELISSIER
protest, pariz, V Paríži došlo k stretom polície s protestujúcimi, ktorí odmietajú priznať výsledky volieb a postup Le Penovej do druhého kola.

Po tom, čo Fillon uznal prehru, je jasné, že do druhého kola prezidentských volieb o dva týždne nepostúpil kandidát tradičných veľkých politických strán.

Aj francúzsky socialistický premiér Bernard Cazeneuve vyzval všetkých demokratov, aby v 2. kole prezidentských volieb hlasovali za Macrona.

Neúspešný kandidát Mélenchon uviedol, že od svojich voličov nedostal mandát, aby odporučil, koho voliť v druhom kole.

Je to na ich rozhodnutí, vyhlásil Mélenchon. Je tak prvý z francúzskych politikov, ktorý otvorene nepodporil proeurópskeho centristu Macrona v očakávanom finálovom súboji s nacionalistkou Le Penovou.

Výsledky posledných prieskumov pred voľbami potvrdzovali minimálne rozdiely medzi štyrmi hlavnými kandidátmi.

Predpokladalo sa, že prvé kolo vyhrá centrista Emmanuel Macron, ktorý mal podporu 23 až 24,5 percenta hlasov. Druhá mala skončiť – a teda postúpiť s ním do druhého kola – nacionalistka Marine Le Penová s 22 až 23 percentami, hoci dlhodobo stála na čele rebríčka preferencií.

V stovke miest po celej Európe sa v nedeľu konali demonštrácie na podporu EÚ s „francúzskym nádychom“.

Podľa prvotných odhadov sa v druhom kole boja o... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
macron, le pen Podľa prvotných odhadov sa v druhom kole boja o Elyzejský paláca stretnú Emmanuel Macron a Marine Le Penová.

Hollande: Francúzi, choďte voliť

Odchádzajúci francúzsky prezident Francois Hollande pri opúšťaní volebnej miestnosti po svojom hlasovaní uviedol, že najlepším odkazom týchto prezidentských volieb bude ísť voliť a „ukázať tak, že demokracia je silnejšia než všetko ostatné“.

Hollande, ktorý sa neuchádza o znovuzvolenie, dohliada na prísne bezpečnostné opatrenia počas prvého kola prezidentských volieb, aby sa po štvrtkovom útoku na parížskej triede Champs-Élysées zabránilo prípadom narušenia hlasovania.

Hollandova vláda nasadila na ochranu volebných miestností vyše 50-tisíc policajtov a žandárov.

Keď prezident Hollande dopoludnia odovzdal hlas vo svojom volebnom obvode v stredofrancúzskom meste Tulle, povedal: „Žijeme v takejto dobe a žiaľ, nie je to nič nové a ešte sa to nekončí. Teraz musíme mobilizovať množstvo prostriedkov.“

Podľa jeho slov opatrenia „zaručujú francúzskemu ľudu základné právo vybrať si svoju budúcnosť“.

Problémy

Dve volebné miestnosti, jednu z nich v škole v obci Saint-Omer v departemente Pas-de-Calais, evakuovali kvôli prítomnosti podozrivého vozidla.

Informoval o tom regionálne periodikum La Voix du Nord. Auto bolo otvorené a plne naložené.

„Polícia oblasť uzavrela a pyrotechnici odpálili priehradku u spolujazdca,“ uvádza denník.

Po krátkej evakuácii znovu otvorili obe volebné miestnosti. Tak v Saint-Omer na severe a aj v Besançonu na východe krajiny. V oboch prípadoch sa ukázalo, že nebezpečenstvo sa nepotvrdilo.

V blízkosti volebnej miestnosti, kde hlasovala Marine Le Penová, zadržala polícia aktivistky hnutia Femen, ktoré sa preslávilo škandalóznymi akciami polonahých protestov na Ukrajine, v Rusku aj na západe Európy.

Aktivisti s maskami pri demonštrácii v Henin -... Foto: SITA/AP, Michel Spingler
Francúzsko, voľby, prezidentské Aktivisti s maskami pri demonštrácii v Henin - Beaumont, kde mala voliť kandidátka na prezidenta Francúzska Marine Le Penová.

Volebná účasť

Účasť vo francúzskych prezidentských voľbách činila o 17:00 hod SELČ 69,4 percenta. To je zhruba o percento menej ako pred piatimi rokmi, oznámila volebná komisia.

V roku 2012 to bolo v rovnakom čase 70,59 percenta a v roku 2007 dokonca 73,87 percenta.

Naopak menší záujem bol o voľby hlavy štátu v roku 2002, kedy sa k volebným urnám dostavilo 58,45 percenta oprávnených voličov.

Volebná účasť bude mať vplyv na výsledky predovšetkým najmladšieho z kandidátov Macrona, ktorý nemá stabilnú voličskú základňu a ktorý sa opiera o hlasy najmladších voličov.

Tí sú tradične najmenej spoľahliví. Váhu môžu tieto hlasy mať aj pre Mélenchona, ktorý viedol úspešnú kampaň cez internetové sociálne siete, čo mu pomohlo k zdvojnásobeniu preferencií týždeň pred konaním prvého kola volieb.

Stabilnejšiu voličskú základňu majú Le Penová a Fillon. Ich volebné revíry sa ale prelínajú hlavne na pravej strane politického spektra, kde preťahovanie sa o každý voličský hlas môže nakoniec rozhodnúť o tom, kto z nich postúpi do druhého kola volieb, ktoré sa bude konať za 14 dní.

Ani bašta hlasy nezaručuje

Inak sa Le Penová viac opiera o podporu na vidieku a medzi robotníkmi, Fillon zase vo veľkých mestách u stredných vrstiev a starších voličov.

Dokonca ani severofrancúzske mesto Hénin-Beaumont, ktoré je baštou krajne pravicovej prezidentskej kandidátky Marine Le Penovej, nie je zárukou hlasov pre túto uchádzačku o prezidentský ú­rad.

Tamojší voliči plynulo prichádzali v skupinkách do volebnej miestnosti číslo 12 na základnej škole, kde už skôr odovzdala svoj hlas v prvom kole francúzskych prezidentských volieb aj Le Penová.

Valérie Hosaertová, 48-ročná zamestnankyňa poisťovne, pre tlačovú agentúru AP uviedla: „Máme 11 kandidátov, ale ani z jedného nie som nadšená… takže hlasujem za najmenšie zlo.“

Charlotte Villettová (25) dodala: „Nemáme veľmi na výber. Sú to všetko stratené prípady.“

Yvette Tifouová (67), učiteľka matematiky na dôchodku, vyhlásila, že jej voľba bola „pomerne jednoduchá“, keďže je už dlhodobo ľavičiarka. Povedala tiež, že dnešné hlasovanie je dôležitejšie než doterajšie prezidentské voľby vo Francúzsku.

Francúzske ministerstvo vnútra už skôr uviedlo, že volebná účasť na poludnie dosiahla 28,54 percenta.

Vo voľbách v roku 2012 dosahovala napoludnie volebná účasť 28,29 percenta. V roku 2007 bola v rovnaký čas volebná účasť o niečo vyššia – 31,21 percenta a v roku 2002 21,4 percenta.

Celková účasť by tak mohla prekonať účasť 79,48 percenta v prvom kole v roku 2012.

I. kolo francúzskych prezidentských volieb

Pozrite si fotogalériu z prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku.

Fotogaléria
Frncúzi volia v prvom kole prezidentských...
Ľudia čakajú, aby mohli odvoliť v prvom kole...
+21Kandidát na francúzskeho prezidenta, centrista...

Pred ambasádami sa čakalo hodiny

K volebným urnám sa v sobotu a nedeľu vydali aj státisíce Francúzov žijúcich mimo svojej vlasti.

Napríklad v Berlíne a Londýne si kvôli vykonaniu občianskej povinnosti museli Francúzi vystáť dlhé fronty. Mnohých mobilizuje napätá bezpečnostná situácia v krajine alebo obavy z opakovania amerického scenára.

„Je to naša občianska úloha, hoci sme tu,“ povedal agentúre AFP Adrien Gontier vo Washingtone, kde sa pred voľbami zaregistrovalo cez 11-tisíc voličov.

V zámorí volili Francúzi kvôli časovému posunu už v sobotu. Dohromady sa v USA a Kanade prihlásilo asi 200-tisíc osôb, v Spojených Štátoch ich je oproti minulým voľbám o 30 percent viac.

Aby Francúzsko nemalo svojho Trump

„Koniec koncov sme tu v Spojených štátoch videli, čo sa stane, keď sa volí zle alebo vôbec. Neradi by sme, aby malo Francúzsko svojho Trumpa,“ vysvetľuje svoju účasť ďalší Francúz v hlavnom meste USA v narážke na zvolenie amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Desiatky volebných miestností sa otvorili aj v Británii a pred niektorými z nich už čakali stovky nedočkavcov. „Myslím, že v Londýne príde voliť asi 50-tisíc ľudí, takže nás čaká perný deň,“ uviedol predseda komisie v jednej z volebných miestností v britskej metropole Edouard De Guitaut.

„Zišlo by sa mi odvoliť elektronicky, ale to nebolo možné. Takže človek si musí privstať a vystáť frontu, pretože tu ide o občiansku povinnosť,“ povedala AFP Magalie Belmová v štvrti South Kensington, kde prestoje pri volebnej miestnosti presahovali dve hodiny.

Na vyplnenie volebného lístku čakali dlho tiež voliči v Berlíne, Montréale alebo Toronte, vážnejšie problémy však priebeh francúzskych volieb v zahraničí nepoznačili. Iba francúzsky konzulát New Yorku bol v sobotu popoludní nakrátko evakuovaný po nahlásení bomby.

Rady aj na vidieku

Nepríjemný signál vyslali francúzske zámorské územia a departementy, kde sa hlasovalo už v sobotu a kde prišlo k urnám menej voličov ako pred piatimi rokmi.

Spoľahlivým barometrom pre situáciu v kontinentálnom Francúzsku to ale nie je, pretože dané oblasti boli tento rok skôr na pokraji záujmu kandidátov, čo im teda tamojší obyvatelia zrejme odplácajú väčším nezáujmom.

Bezpečnostné opatrenia pri volebných miestností sú prísne. Najmä v miestach, kde volili kandidáti, bolo veľa policajtov vyzbrojených automatickými puškami.

Fronty voličov sa tvorili dopoludnia hlavne na vidieku a v malých mestách, v tých väčších, vrátane Paríža sa čaká nápor tradične hlavne popoludní a večer, teda až sa mnohí ľudia vrátia z víkendových výletov a iných záujmových činností.

V Paríži veľký záujem

Parížania hlasujú v prvom kole francúzskych prezidentských volieb s veľkým záujmom. Hojná je tradične najmä účasť starších voličov. V odpovediach na otázku ČTK zdôrazňujú, že hlasovanie je občianske právo a povinnosť a tiež prejav zodpovednosti k ďalšiemu politickému vývoju v krajine.

Vládla skôr uvoľnená atmosféra, ktorá nepôsobila, že by bola pod vplyvom štvrtkového teroristického útoku na triede Champs-Élysées. Aj prítomní policajti pôsobili skôr pokojným dojmom.

Pri volebných miestnostiach v školách a na radniciach mestských obvodoch sa cez deň netvorili väčšie fronty, ľudí chodili priebežne, objavovali sa aj rodiny s deťmi, ktoré spájali nedeľný obed v reštaurácii a následnú návštevu parku či detského ihriska so zastávkou pri volebných urnách.

Zavreté priľahlé ulice

Polícia priľahlé ulice pri volebných miestach z bezpečnostných dôvodov úplne zablokovala pre motorizovanú dopravu, čo chodcom a cyklistom spríjemnilo prístupovú cestu.

Podobne ako v centre Paríža, aj na predmestiach bola účasť ľudí v dôchodkovom veku vyššia. Ľudia išli voliť aj napriek telesným neduhom. Mnohí boli o barlách či francúzskych paliciach, niektorí sa nechali aj doviezť taxíkom.

„Nevynechala som jediné voľby,“ zverila sa hrdo jedna zhruba 80-ročná babička na parížskom predmestí Montreuil. „Najradšej by som zariadila, aby boli povinné, pretože mládež je strašne lenivá,“ dodala a hodila pohľadom po okoloidúcich a nahlas sa smejúcich dievčatách.

Znehodnotili jediný plagát – Le Penovej

Poľský prisťahovalec v baretke vystavil na obdiv odznak s emblémom krajne ľavicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona. „Socialisti sú len banda zakomplexovaných pravičiarov,“ skritizoval najväčšiu ľavicovú stranu v krajine. „Veď vedú pravicú politiku,“ dodal imigrant žijúci v parížskej aglomerácii od roku 1971 s tým, že len vodca strany Nepodrobené Francúzsko je schopný presadiť skutočne ľavicový program.

Pred montreuilskou radnicou sú vystavené plagáty všetkých 11 kandidátov. Jediný znehodnotený bol plagát vodkyňa nacionalistov Marine Le Penovej, ktorá sa v prisťahovaleckých štvrtiach neteší príliš veľkej obľube.

Všetci kandidáti už odovzdali svoj hlas

Dnes ako prvý z 11 kandidátov prišiel voliť euroskeptický pravicový konzervatívec Nicolas Dupont-Aignan, ktorý dopoludnia hlasoval vo svojom volebnom obvode na parížskom predmestí. Krajne ľavicová uchádzačka Natalie Arthaudová odovzdala svoj hlas krátko na to v meste Pantin pri francúzskej metropole.

Pozornosť vzbudila manželka konzervatívneho kandidáta a expremiéra Francoisa Fillona, Penelope, ktorá sa na voľbách zúčastnila neďaleko ich vidieckeho domu v departemente Sarthe – a nie ako obvykle po boku svojho manžela.

Fillon čakal pokojne v rade pred volebnou miestnosťou v Paríži, kde prišlo hlasovať mnoho voličov, informuje agentúra DPA.

Kampaň pôvodne favorizovaného Fillona narušili vyšetrované obvinenia, že údajne fiktívne zamestnával svoju manželku a deti.

Terajší prezident Francois Hollande odovzdal hlas tiež dopoludnia vo svojom volebnom obvode v stredofrancúzskom meste Tulle. Sám sa opätovnej kandidatúry vzdal vzhľadom na nízku popularitu.

Doobeda hlasoval aj Hollandeov predchodca v Elyzejskom paláci Nicolas Sarkozy.

Posledný Mélenchon

K ďalším z 11 kandidátov uchádzajúcich sa o post francúzskeho prezidenta, ktorí už využili možnosť voliť, patria socialista Benoit Hamon a krajný ľavičiar Philippe Poutou.

Centristický kandidát Emmanuel Macron hlasoval rovnako v doobedňajších hodinách na severe krajiny.

Svoj hlas odovzdala v meste Hénin-Beaumont aj Marine Le Penová. Podľa francúzskej tlače bolo na mieste 700 novinárov z celého sveta.

Po poludní sa k volebným urnám vybrali aj Benoit Hamon a Jean-Luc Mélenchon. Práve Mélenchon bol posledným z 11 kandidátov, ktorý odovzdal svoj hlas vo voľbách.

Prvé odhady po 20:00, z Belgicka aj skôr

V niektorých veľkých mestách sa bude hlasovať až do 20:00. Až potom budú známe prvé odhady.

Belgické médiá môžu ale s prvými číslami prísť o niekoľko hodín skôr, pretože nie sú obmedzené francúzskymi zákonmi.

Francúzske úrady prichystali prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré umocnil štvrtkový útok na policajtov v Paríži.

Na pokojný priebeh volieb v 67-tisícach volebných miestnostiach bude dohliadať okolo 50-tisíc policajtov a 7-tisíc vojakov.

Rozhodnú nerozhodnutí

Tesne pred hlasovaním bolo ešte vysoké percento nerozhodnutých voličov. Svojho favorita si podľa prieskumov nevybralo 30 percent Francúzov, volebná účasť sa odhaduje na 78,5 percenta, čo by bol pre Francúzsko výsledok ľahko podpriemerný.

Volebné miestnosti sú otvorené od 8:00 hod SELČ a uzavrú sa na väčšine územia o 19:00 hod, teda o hodinu neskôr než pri predchádzajúcich prezidentských voľbách.

Napätie za hranicami

Voľby ostro sleduje aj zahraničie. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble neskrýva obavy z prípadného postupu Le Penovej alebo Mélenchona do druhého kola.

„Nie je tajomstvo, že by sme bláznivo neoslavovali, keby výsledkom hlasovania bolo druhé kolo s Le Penovou a Mélenchonom,“ vyhlásil a dodal, že podobný scenár by znamenal ohrozenie globálnej ekonomiky.

Záujem o výsledok prejavuje tiež zámorie. Prezident USA Donald Trump po štvrtkovom teroristickom útoku na Champs-Élysées predpovedal, že okolnosti nahrávajú Le Penovej. Jeho predchodca Barack Obama vo štvrtok telefonicky hovoril s centristom Macronom.

Vo výhľade sú júnové voľby

Pre neho rovnako ako pre Fillona nemusí prípadný úspech znamenať koniec problémov, napísala agentúra Reuters. V prípade Macrona zostáva veľkou otázkou, či pri júnových parlamentných voľbách získa väčšinu. Fillona budú aj v prípade úspechu ďalej prenasledovať jeho škandály.

Už teraz je takmer isté, že prezidentské voľby otrasú doterajším politickým systémom v krajine.

Fillon je jediným zástupcom tradičných politických strán, ktoré vládli vo Francúzsku po desaťročia. Zvyšní traja kandidáti favorizovaní na postup do druhého kola – Macron, Le Penová a Mélenchon – sa tomuto tradičnému systému vymykajú, prípadne ho chcú v rôznej miere zmeniť.

422 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Marine Le Penová #Emmanuel Macron #francúzske voľby