Trump a Putin s extrémistkou problémy nemajú

Pre jedných je nočnou morou. Iní si s ňou zase radi podajú ruku alebo ju (ne)priamo podporia.

24.04.2017 08:14
francúzsko, prezident, rusko, putin, fillon, Foto: ,
Po primárkach Republikánov sa Rusko rozhodlo podporiť Françoisa Fillona. Na snímke je so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, s ktorým sa nedávno stretol na ekonomickom fóre v Petrohrade.
debata (56)

Francúzska pravicová radikálka má vo svete politiky zástancov na najvyšších globálnych miestach. Kým Európska únia dúfala, že vo voľbách dosiahne čo najhorší výsledok, na druhej strane Atlantiku má Le Penová takmer spriaznenú dušu. Amerického prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bieleho domu sa v rozhovore pre agentúru AP vyjadril aj ku štvrtkovému teroristickému útoku v Paríži. Zahynul pri ňom jeden policajt. Teroristu Karima Cheurfiho bezpečnostné zložky zastrelili. K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Trump na adresu krviprelievania v Paríži povedal, že pravdepodobne pomôže Le Penovej. Hoci ju úplne priamo nepodporil, mal pre ňu v rozhovore pre AP najmä obdivné slová. "Je najsilnejšia, čo sa týka otázky hraníc, čo sa týka toho, čo sa deje vo Francúzsku. Ktokoľvek je najtvrdší na radikálny islamský terorizmus, ktokoľvek je najtvrdší, čo sa týka hraníc, ten si bude dobre počínať vo voľbách,“ vyhlásil Trump.

Nie je však celkom jasné, či podporné vyhlásenie od vládcu Oválnej pracovne Le Penovú potešilo. Jej strana Národný front vlani v novembri privítala Trumpovo víťazstvo vo voľbách. Le Penová dokonca cestovala do New Yorku. Ale s celebritným miliardárom sa nestretla, hoci navštívila jeho sídlo Trump Tower.

No aj Le Penová musí brať do úvahy fakt, že Trump je vo Francúzsku mimoriadne nepopulárny. Podľa prieskumu Pewovho výskumného centra až 85 percent obyvateľov krajiny galského kohúta neverí tomu, že bude schopný zvládnuť svetové problémy.

Pre Le Penovú nemusí byť výhrou ani to, že Trump jej volebný úspech spojil s teroristickým útokom. Upriamil tak pozornosť na fakt, že medzi islamistickými extrémistami a pravicovými radikálmi je vlastne isté puto.

"Je pravdou, že toto je jeden z cieľov IS. Zradikalizovať verejnú mienku na Západe tak, aby sa postavila proti moslimskému svetu. Tento fenomén skúmame a nazývame ho recipročná radikalizácia,“ reagoval pre Pravdu Arturo Varvelli, šéf programu pre výskum terorizmu v milánskom Inštitúte pre medzinárodné politické štúdie.

Keby však aj Le Penová nemala otvorené dvere vo Washingtone, stále ich má v Moskve. V marci ju v Kremli prijal prezident Vladimir Putin. Tiež ju priamo nepodporil, ale označil ju za predstaviteľku pomerne rýchlo rastúcich európskych politických síl.

"Samozrejme, vieme, že vo Francúzsku beží predvolebná kampaň. Nechceme žiadnym spôsobom zasahovať do udalostí, ale vyhradzujeme si právo hovoriť so zástupcami všetkých politických síl krajiny,“  vyhlásil v marci Putin.

Pre Kremeľ však nebola  Le Penová jediným koňom v boji o Elyzejský palác. Prvé kolo malo štyroch favoritov. Okrem Le Penovej ešte radikálneho ľavičiara Jeana-Luca  Mélenchona, konzervatívca Françoisa Fillona a centristu Emmanuela Macrona. Z týchto štyroch prakticky len naposledy menovaný počas kampane aj Rusko kritizoval, nielen sa mu zaliečal.

Na túto dynamiku kampane upozornil aj Anton Šechovcov, autor knihy Rusko a krajná pravica na Západe. "Národný front sa stal náhradnou možnosťou pre Kremeľ, pretože Moskva zvolila vyčkávaciu taktiku, čo sa týka politického vývoja vo Francúzsku. Po primárkach Republikánov sa Rusko rozhodlo podporiť Fillona, ktorý je na Moskvu mäkký. Až po tom, čo Fillon začal strácať popularitu pre aféru Penelopegate (škandál s financiami pre manželku, pozn. red.), Kremeľ sa opäť vrátil k Le Penovej ako ku kandidátke, ktorú preferuje,“ napísal Šechovcov na svojom blogu.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Fracúzsko #Marine Le Penová #Donald Trump