Macron podľa Le Penovej neubráni Francúzov pred terorizmom

Víťaz prvého kola francúzskych prezidentských volieb Emmanuel Macron je slabý voči hrozbe islamského terorizmu. Vyhlásila to dnes kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová, ktorá v nedeľu spolu s Macronom postúpila do druhého, májového kola.

24.04.2017 12:25
debata (20)

„Chcem sa stretnúť s Francúzmi a zamerať ich pozornosť na dôležité témy, ku ktorým patrí islamský terorizmus. Prinajmenšom možno povedať, že pán Macron je voči nemu slabý. Máme tu niekoho, kto kandiduje v prezidentských voľbách a nemá program na ochranu francúzskeho ľudu pred islamským terorizmom,“ vyhlásila Le Penová pred novinármi.

Druhé kolo, ktoré sa bude konať 7. mája, bude podľa nej referendom o „nekontrolovanej globalizácii“.

Jej poradca Florian Philippot v rozhovore s televíziou BFM TV vyhlásil, že Macron „nie je vlastenec“. „Predal národné spoločnosti, kritizoval francúzsku kultúru,“ povedal o Macronovi. Označil bývalého bankára za arogantného a obvinil ho, že vo svojom nedeľňajšom prejave po ohlásení výsledkov hovoril, ako by už bolo rozhodnuté.

Le Penová tiež zaútočila na „klasickú“ francúzsku pravicu. Podľa nej prvé kolo volieb ukázalo, že už ju nikto nechce, a táto skupina sa teraz snaží stmeliť okolo Macrona.

Do druhého kola postúpila s 21,5 percentami hlasov, Macron s 23,75 percentami. Prieskum agentúry OpinionWay dnes potvrdil predchádzajúce ankety, podľa ktorých má Macron šancu Le Penovú v druhom kole poraziť. Dnešné údaje sú 61:39 pre Macrona.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Emmanuel Macron