OBSE pozastavila hliadky na Luhansku, mandát plnia ďalej

Pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na východe Ukrajiny kvôli nedeľnej tragickej smrti svojho pracovníka pozastavila kontrolné cesty po povstaleckom území v Luhanskej oblasti. Informovala o tom agentúra miestnych separatistov LuhanskInformCentr (LIC).

24.04.2017 19:13
debata

Šéf pozorovateľov Ertugrul Apakan však podľa ukrajinských médií ubezpečil, že misia bude ďalej plniť svoj mandát.

Obrnený voz OBSE v nedeľu na území ovládanom proruskými vzbúrencami narazil na protitankovú mínu. Explózia zabila amerického člena misie a dvoch ďalších, Čecha a Nemcov, zranila. „Hliadky nikam nepôjdu. Ak budú pracovať v utorok, sa zatiaľ nevie,“ citovala LIC vyjadrenie nemenovaného zdroja z OBSE.

Apakan vo zverejnenom vyhlásení zdôraznil, že misia napriek incidentu bude v práci pokračovať. „Bez ohľadu na túto tragédiu sme odhodlaní ďalej plniť svoj mandát a prispieť k zabezpečeniu mieru pre ľud Ukrajiny,“ citoval denník Ukrajinská pravda z textu. Šéf misie takisto oznámil, že miesto udalosti navštívi, „aby vyjadril podporu pozorovateľom a aby lepšie pochopil situáciu“.

Oleksandr Turčynov, šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady, zodpovednosť Kyjeva za nedeľné incident odmietol. Podľa neho vinu nesie Rusko. „Výbuch vozidla pozorovateľskej misie bol plánovaným teroristickým útokom a zodpovednosť zaň nesie ruské vedenie, ktoré plne kontroluje okupované územie Donbasu. Žiadne z akcií hybridných jednotiek sa nekonajú bez súhlasu ruského generálneho štábu,“ povedal Turčynov.

Podľa Turčynova automobil sa neodchýlil od stanovenej trasy. Povstalci aj ruské vojenské jednotky tak vedeli, kadiaľ sa bude pohybovať. Zástupca šéfa medzinárodnej misie na Donbase Alexander Hug podľa agentúry RIA Novosti už oznámil, že OBSE povedie vlastné vyšetrovanie incidentu.

O potrebe pokračovať v misii OBSE na východe Ukrajiny vo Viedni hovoril súčasný predseda organizácie, rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz. „Bol to tragický deň pre nás všetkých, je však potrebné poznamenať, že sme vždy o riziku vedeli a bolo jasné, že táto misia nie je len vážna, ale aj nebezpečná. Teraz robíme všetko pre starostlivé vyšetrenie incident),“ povedal šéf rakúskej diplomacie rozhlasovej stanici Ö1.

debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Donbas #kríza na Ukrajine