Expert: Premiér Sobotka už nemal východisko

V Česku nastal neočakávaný koaličný rozvrat. Predpokladalo sa, že premiér vyhodí ministra financií, ale Bohuslav Sobotka sa rozhodol pochovať celú vládu.

03.05.2017 11:00
debata (13)

"Súčasná česká vláda je z pohľadu ČSSD celkom úspešná. Dokonca aj vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš neprestajne opakuje, že nie je dôvod kabinet rušiť. Zmenu, ktorá prišla, bude ťažké voličom vysvetliť,“ reagoval na politickú krízu v Česku politológ Jan Bureš.

Nakoľko je prekvapením postup českého premiéra Bohuslava Sobotku, že ohlásil pre prípad lídra ANO a podpredsedu vlády Andreja Babiša rezignáciu celého kabinetu?
Je to ťažko pochopiteľné. Rozprával som s kolegami a tak trochu sa na to pozeráme s otvorenými ústami. Premiér Sobotka sa podľa mňa dostal do bezvýchodiskovej situácie. Verejne povedal, že Babiš mal odstúpiť. Priamo to vyhlásil a dostal sa tak do určitej pasce. Babiš reagoval, že nevidí dôvod na zbúranie vlády. A tiež odkázal Sobotkovi, že keď ho odvolá, tak mu len pomôže. Predseda vlády však už nemohol povedať, že sa nič nestalo. Pôsobil by asi ako slabý premiér. Veď tvrdil, že Babišove problémy sú na odvolanie, respektíve ho vyzýval, aby sám odstúpil. V tejto situácii sa rozhodol pre demisiu, ale bude mať veľký problém vysvetliť to voličom, a najmä stúpencom sociálnej demokracie.

bureš

Prečo?
Súčasná vláda je z pohľadu ČSSD celkom úspešná. Dokonca aj Babiš, ako som už povedal, stále opakuje, že nie je dôvod kabinet rušiť. Zmenu, ktorá prišla, bude ťažké voličom vysvetliť. Stratégiou by mohlo byť urýchliť konanie volieb. Lenže aj tu vidím problém. Keď sa pozriete na ústavné lehoty, v prvom rade by sa parlament musel veľmi rýchlo dohodnúť na rozpustení snemovne. Ale aj tak by voľby boli v júli či v auguste. A to je z hľadiska účasti dosť problematické. Voľby majú byť v októbri. Takže možno by mohli byť v septembri. Okrem toho sa mi zdalo, že ČSSD chcela ešte pred hlasovaním presadzovať veci ako zvýšenie minimálnej mzdy a podobne. A o tieto témy sa teraz možno ČSSD sama pripraví.

Sociálna demokracia by tak mohla prísť o niektoré volebné tromfy.
Presne tak. A nemyslím, že sa Sobotkovi podarí hodiť všetku vinu za prípadné predčasné voľby na Babiša. Skôr predpokladám, že ČSSD, alebo ešte lepšie povedané, premiér, dostanú biľag tých, čo spôsobili chaos a zachovali sa nezodpovedne. To by sociálnu demokraciu ešte mohlo pred voľbami poškodiť.

Môže sa preto proti Sobotkovi postaviť vlastná strana?
Určite by som nevylučoval ani takýto scenár.

Čo sa týka ďalšieho vývoja, veľa závisí aj od prezidenta Miloša Zemana. Ako by sa mohol zachovať?
Možností je viacero. Môže poveriť vládu v demisii, aby krajinu riadila až do volieb. Keby to tak bolo, asi by to trocha otupilo význam Sobotkovho kroku. Zeman by sa však mohol snažiť vytvoriť aj vlastnú vládu. Ale jeho kabinet už v minulosti nedostal dôveru. Je otázne, či si Zeman chce zopakovať podobnú situáciu. Najmä v období, keď sa pripravuje na voľbu prezidenta. Samozrejme, hlava štátu môže vyzvať politikov, aby rozpustili snemovňu. Ale, ako som už povedal, voľby by mohli byť najskôr asi aj tak až v septembri.

Slovné útoky medzi Sobotkom a Babišom

Líder sociálnej demokracie Bohuslav Sobotka a predseda hnutia ANO Andrej Babiš majú medzi sebou už dlhší čas napäté vzťahy. Napriek tomu, že sa zišli vo vláde ako koaliční partneri, viackrát nešetrili proti sebe ostrými výrokmi.

Sobotka o Babišovi

„Keby bohatí ľudia vstupovali do politiky a rešpektovali určité nepísané pravidlá, tak by sme nemuseli sprísňovať zákon. Keď sa niekto stane členom vlády a vlastní médiá, ako voči nemu môžu tie médiá vykonávať kontrolu politickej moci? Andrej Babiš nedodržiava ani súčasný zákon o konflikte záujmov.“ (september 2016)

„Nie je superman. Dá sa poraziť. Sociálni demokrati sa ho nesmú báť. Využíva svoje peniaze, Agrofert, médiá, aby získal absolútnu moc v Českej republike. My sme posledná prekážka.“ (november 2016)

„Korunové dlhopisy boli cesta, ktorú využil miliardár Andrej Babiš, aby dôkladne oje… český štát. Hovorí, že to bolo chvíľu legálne. Ja hovorím, že je to veľké pokrytectvo.“ (február 2017)

Babiš o Sobotkovi

„Určite som si myslel, že vládna koalícia bude fungovať iným spôsobom. Boli sme naivní, mysleli sme si, že ide skutočne o vec. V porovnaní so sociálnymi demokratmi sme amatéri, oni sú populisti, Sobotka je najväčší populista.“ (september 2016)

„Len ťažko si viem predstaviť, že by som sedel v ďalšej vláde s Bohuslavom Sobotkom, keď od krajských volieb stále do mňa kope a škaredo o mne hovorí na verejnosti… Keď mu tečie do topánok, tak mu komunisti neprekážajú, hlavne aby bol znovu premiérom. Ja by som s komunistami vo vláde určite nebol.“ (február 2017)

„Pán Sobotka robí celý život podrazy. Podrazil prezidenta, podráža mňa, podráža celý život… Bezo mňa by nebol premiér.“ (apríl 2017)

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Česko #Andrej Babiš #Bohuslav Sobotka #demisia vlády