Erdogan vyzval Rusko k zrušeniu zostávajúcich sankcií

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pred odletom do Soči na schôdzku so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vyzval Rusko, aby v záujme definitívnej normalizácia vzájomných vzťahov okamžite zrušilo zostávajúce obchodné sankcie proti Turecku. Potvrdil tiež, že s Putinom bude rokovať o situácii v Sýrii.

03.05.2017 11:31
debata (2)

„Ak chceme dosiahnuť obrat 100 miliárd dolárov, tak musíme rýchlo a úplne zrušiť všetky tieto obmedzenia. Chceme, aby sa tak stalo. S Putinom vynakladáme veľké úsilie, aby sme vyriešili kľúčové otázky a vrátili vzťahy na predchádzajúcu úroveň,“ povedal Erdogan.

Turecký prezident za najväčšiu prekážku rozvoja spolupráce označil ruské sankcie. Súčasne ubezpečil, že Ankara sa usiluje o to, aby spolupráca s Ruskom bola vyvážená a bilancia priaznivá pre Moskvu. Dodal, že rozvoj spolupráce nevyhnutne vyžaduje aj zrušiť víza.

Moskva zaviedla sankcie v novembri 2015 v reakcii na incident, pri ktorom turecké stíhačky zostrelili nad turecko-sýrsku hranicou ruský bombardér Su-24. Bombardér, pôsobiaci v rámci ruského zoskupenia v Sýrii, podľa tureckej verzie udalostí narušil turecký priestor, čo ruská strana poprela.

Po zostrelení stroja sýrski povstalci podporovaní Tureckom zastrelili jedného z dvoch pilotov a zabili ďalšieho ruského vojaka pri operácii na záchranu druhého pilota. Moskva a Ankara sa znova zblížili po Erdoganovom ospravedlnení za smrť ruského pilota vlani v júni, a tiež po nevydarenom pokuse o prevrat v Turecku vlani v júli.

Erdogan vyhlásil, že jedným z hlavných bodov rokovania s Putinom nepochybne bude situácia v Sýrii, kde oba štáty účinne spolupracujú a majú spoločné ciele v podobe ukončenia krviprelievania, zabezpečenia územnej celistvosti Sýrie a politického urovnania konfliktu.

Dúfa, že s Putinom sa v Soči dohodne, ako prijaté rozhodnutie uskutočniť v praxi.

Zatiaľ posledná schôdzka oboch prezidentov sa konala v marci.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan #protiturecké sankcie #zrušenie sankcií