Nemecká armáda roky vedela, že podozrivý vojak je extrémista

Škandál okolo nemeckého vojaka, ktorý zrejme pripravoval teroristický útok, rastie. Ukazuje sa totiž, že armáda už pred niekoľkými rokmi mala jasné indície o tom, že je pravicovým extrémistom, ale nič nepodnikla.

03.05.2017 11:42
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová na mníchovskej bezpečnostnej konferencii.
debata (6)

Vo francúzskom Illkirchu, kde dvadsať-osemročný Franco A. pôsobil v medzinárodnej jednotke, armádni vyšetrovatelia navyše teraz objavili vyrytý hákový kríž alebo propagandu nacistického wehrmachtu.

Nadporučík nemeckej armády Franco A., ktorý je od minulého týždňa vo väzbe, chystal podľa vyšetrovateľov teroristický útok, ktorý chcel zvaliť na utečencov. Preto sa na konci roka 2015 nechal v Nemecku registrovať ako sýrsky utečenec bez toho, aby úrady jeho podvod odhalili. Nelegálne si tiež zohnal zbraň.

Vojak, ktorého prípad prevzalo nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo, mal zoznam možných obetí, na ktorom bol podľa denníka Tagesspiegel napríklad minister spravodlivosti Heiko Maas (SPD) alebo bývalý prezident Joachim Gauck.

Škandál, ktorého dopady pociťuje aj ministerka obrany Ursula von der Leyenová (CDU), prehlbuje fakt, že najneskôr v roku 2014 armáda vedela o pravicovo extrémistickom zmýšľaní Franca A. Historik, ktorý na žiadosť armády posudzoval jeho magisterskú prácu, totiž konštatoval, že nejde o odborný text, ale radikálnu nacionalistickú a rasistickú výzvu. Vojak v práci napríklad varoval pred miešaním rás, prisťahovalectvom, ktoré označoval za genocídu, alebo emancipáciou žien, v ktorej videl ohrozenie rodiny a tým aj oslabenie národa.

Armáda nespravila nič

Napriek jasnému a veľmi kritickému posudku historika zodpovední armádni činitelia prakticky nič neurobili. S Francom A. si len v januári 2014 dvakrát prehovorili a on pritom zdôraznil, že nie je pravicovým extrémistom ani rasistom. O prípade sa nedozvedela ani vojenská kontrarozviedka (MAD), ktorá o ňom pritom mala byť automaticky informovaná.

Po zatknutí Franca A. sa navyše ukázalo, že svoje pravicové zmýšľanie netajil ani pred ďalšími vojakmi v Illkirche neďaleko nemeckých hraníc. Ministerka obrany von der Leyenová, podľa ktorej mali nadriadení Franca A. už dávno zakročiť, kvôli prípadu tvrdo kritizovala predstaviteľa armády a hovorila o slabosti vedenia.

Zároveň pripustila, že celkovú zodpovednosť za dianie v armáde, kde sa v poslednej dobe objavilo aj niekoľko prípadov šikanovania, nesie ona. Von der Leyenová kvôli kauze dokonca zrušila dvojdňovú návštevu Spojených štátov, a namiesto nej v stredu zavíta do Illkirchu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vojak #extrémizmus