Vládna kríza v Česku pokračuje trapasom: Sobotka prišiel bez demisie

Poriadne faux pas sa popoludní odohralo na Pražskom hrade, kam zavítal premiér Bohuslav Sobotka, ktorý však neprišiel ešte formálne podať avizovanú demisiu, ale prediskutovať s prezidentom Milošom Zemanom aktuálnu vnútropolitickú situáciu a oboznámiť hostiteľa s postojom ČSSD k jej riešeniu.

04.05.2017 11:34 , aktualizované: 22:56
zeman, sobotka, demisia, Foto: ,
Sobotka zostal zaskočený ceremoniálom, ktorý Zeman pripravil. Demisiu nepriniesol.
debata (102)

Zeman totiž nechal pripraviť sieň, ako by predseda vlády podával demisiu, Sobotkovi poďakoval za prácu, ktorú vykonal v čele vlády a požiadal ho, aby vláda až do vymenovania novej plnila ďalej svoje úlohy.

Informovali o tom české elektronické médiá a internetové servery. Najvyšší český predstaviteľ Sobotkovi povedal, že očakával demisiu, a vytkol mu, že spôsobil vládnu krízu.

Podľa názoru predsedu vlády však krízu spôsobil vicepremiér, minister financií Andrej Babiš, ktorý nevysvetlil okolnosti okolo svojho podnikania a majetku. „Nečakal som, že Miloš Zeman pripraví na Pražskom hrade takýto ceremoniál,“ poznamenal Sobotka a dodal: „Bohužiaľ, taká je česká politika“.

Zeman: Novým premiérom by mal byť skôr Zaorálek

Český prezident Miloš Zeman chce vymenovať za premiéra Lubomíra Zaorálka alebo Milana Chovanca (obaja ČSSD). Avšak ak ponuku odmietnu, Zeman nevylučuje, že riadením vlády poverí šéfa ľudovcov (KDU-ČSL) Pavla Bělobrádka. Prezident je zároveň za to, aby Andrej Babiš (ANO) zostal v kresle ministra financií. Český líder to povedal v rozhovore pre TV Barrandov.

Demisiu premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) prezident prijme, podľa Zemana má nádej stať sa novým premiérom skôr Zaorálek, súčasný minister zahraničných vecí.

„Novým premiérom by podľa môjho názoru mal byť opäť človek zo sociálnej demokracie, pretože vyhrala voľby. Človek, ktorý prejde pri hlasovaní o dôvere politickým spektrom, takže zaňho budú hlasovať všetky strany vládnej koalície, bez ohľadu na opozíciu,“ povedal Zeman v TV Barrandov.

„Hovorí sa o Milanovi Chovancovi a Lubomírovi Zaorálkovi. Oboch mám rád a s oboma vychádzam doslova skvelo,“ uviedol prezident. Dodal, že ak jedného z nich vymenuje, musí to byť ten, ktorý dostane väčšinu. Podľa predpokladov ju získa práve Zaorálek, ktorého podporia naprieč koaličnými stranami, vysvetlil Zeman. Upozornil, že v prípade ministra vnútra Milana Chovanca je možná blokáda zo strany ANO. Obaja majú najväčšie šance, doplnil Zeman.

Prezident sa jasne postavil na stranu šéfa ANO Babiša, ktorého problémy boli dôvodom Sobotkovej demisie. O Babišovom odchode z vlády „nemôže byť ani reči“, povedal Zeman.

„Nemalo by nastať zemetrasenie, nemali by sa zrútiť kreslá ministrov. Jediný, kto by sa mal vymeniť, je premiér,“ vyhlásil Zeman v TV Barrandov.

Vláda by mala dovládnuť do konca volebného obdobia bez zbytočných kotrmelcov, dodal prezident. „S novými členmi by vláda prestala byť funkčná,“ povedal.

Sobotka: Keď Babiš odíde, do desiatich minút je po vládnej kríze

Vládna kríza v Českej republike sa môže skončiť v priebehu desiatich minút, ak minister financií Andrej Babiš (ANO) opustí svoj post. Vyhlásil to dnes český premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka po rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom. ČSSD je podľa Sobotku pripravená rýchlo sa dohodnúť s hnutím ANO a KDU-ČSL na obnovení vlády.

Premiér na tlačovej konferencii po stretnutí so Zemanom na Pražskom hrade novinárom povedal: „Vládna kríza sa môže v priebehu desiatich minút skončiť. Stačí, ak Andrej Babiš uzná svoju zodpovednosť; stačí, ak podpredseda vlády a minister financií Andrej Babiš uprednostní záujem Českej republiky a stabilitu Českej republiky pred svojou túžbou zotrvať vo funkcii ministra financií. Potom sme schopní sa veľmi rýchlo dohodnúť na rekonštrukcii koaličnej vlády, potom sme schopní sa dohodnúť, kto tú vládu bude viesť,“ vyhlásil Sobotka.

Prezidenta Zemana tiež poinformoval o nahrávkach, v ktorých údajne Babiš dával redaktorovi denníka MF Dnes Markovi Přibilovi úlohy. Sobotka to pokladá za dôkaz, že kolega z vlády verejnosti klamal, keď v minulosti dôrazne tvrdil, že médiá neovplyvňuje.

Premiér na tlačovej konferencii tiež povedal, že na rokovaní Zemanovi zhrnul dôvody, prečo sa s ním chcel stretnúť. Jedným z dôvodov sú nejasnosti okolo Babišovho podnikania a jeho korunových dlhopisov. Priniesol mu preto analýzu Babišových obchodných aktivít a aj analýzu odpovede, ktorú Babiš zaslal predsedovi snemovne Janovi Hamáčkovi (ČSSD), kde vysvetľoval podozrenia z daňového podvodu.

Sobotka načrtol prezidentovi aj postup, akým sa teraz chce sociálna demokracia uberať. Vláda podľa neho môže pokračovať ďalej, avšak bez Babiša.

Stretnutie Sobotku so Zemanom na Pražskom hrade sa však zmenilo na frašku, napísal portál Novinky.cz. Niektorí politici to dokonca označili za „nedôstojnú komédiu“ (predseda TOP 09 Miroslav Kalousek) či „politické dno“ (predseda ODS Petr Fiala).

Sobotka povedal, že ho dnešné prijatie na Hrade prekvapilo. Obaja ústavní činitelia sa pred novinármi dostali do slovnej potýčky. Zeman odišiel zo sály, vyzdobenej na prijatie Sobotkovej demisie, ešte počas Sobotkovho príhovoru. Premiér však pritom neprišiel podať demisiu, ale očakával iba spoločné konzultácie a spoločný fototermín. Toto očakávali aj desiatky prítomných novinárov.

Zeman však pred odchodom zo sály vyhlásil, že pracovníci Úradu vlády Hrad informovali, že premiér prinesie demisiu. Prezident dodal, že plánu sa bude držať a poďakoval Sobotkovi za jeho prácu. Uviedol ešte, že obrad odovzdávania demisie sa nebude opakovať.

Sobotka sa na tlačovej konferencii už nechcel k Zemanovmu prijatiu vracať. Podľa neho je zbytočné udalosť komentovať, lebo by to odvádzalo pozornosť od podstaty veci – teda od ministra financií, ktorý je zaťažený vážnymi problémami a škandálmi.

Nástupcom Sobotku by mohol byť Zaorálek alebo Chovanec

Novým českým premiérom, nástupcom Bohuslava Sobotku na čele vládneho kabinetu, by sa mohol stať šéf diplomacie Lubomír Zaorálek alebo minister vnútra Milan Chovanec, ak by prezident ČR Miloš Zeman umožnil zostaviť novú vládu ČSSD.

O tejto predstave Bohuslava Sobotku hovoril pred novinármi v Prahe minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek, ktorého v uplynulých dňoch označil za vhodného potenciálneho kandidáta na post premiéra aj líder koaličného hnutia ANO Andrej Babiš. Práve on mal, naopak, značné výhrady, k prípadnému pôsobeniu šéfa rezortu vnútra Milana Chovanca na čele vládneho kabinetu.

Zaorálek však dnes upozornil, že vedenie ČSSD zatiaľ žiadneho kandidáta na post premiéra neurčilo. Minister, ktorý bude už na budúci týždeň sprevádzať prezidenta Miloša Zemana na oficiálnej návšteve Číny, pripustil, že by s hlavou štátu mohol hovoriť o vládnej kríze aj počas tejto cesty.

Osobne by ho však prekvapilo, ak by sa demisia týkala iba premiéra, ako to vyplýva z niektorých právnych analýz. Poznamenal však, že nie je právnikom, preto sa k veci podrobnejšie nevyjadrí.

TOP 09 požaduje vypísanie predčasných volieb v najkratšom termíne

Česká opozičná strana TOP 09 žiada vypísanie predčasných parlamentných volieb v čo najkratšom možnom termíne. Predstavitelia TOP 09 by preto chceli presadiť čo najrýchlejšie zvolanie mimoriadnej schôdze Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, na ktorej by poslanci rozhodli o jej rozpustení a súčasne by došlo k vypísaniu predčasných volieb.

Vyplýva to zo slov šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Michala Kučeru, o ktorých informovali denník Právo. „Nemôžeme akceptovať, aby ďalej pokračovala vláda, ktorej minister financií je vyšetrovaný pre daňové a dotačné podvody. Cítime sa byť súčasťou západoeurópskych demokracií, a to v západných demokraciách nemá obdoby,“ cituje server Kučerove slová v zdôvodnení stanoviska TOP 09. Podľa opozičného poslanca by bolo najlepšie, ak by sa predčasné voľby uskutočnili už v júni.

Podobné stanovisko prezentovali na dnešnej schôdzke zástupcov parlamentných klubov jednotlivých strán s predsedom Poslaneckej snemovne Janom Hamáčkom (ČSSD) aj českomoravskí komunisti z KSČM. Predseda ich parlamentného klubu Pavel Kováčik pripomenul, že to bola KSČM, ktorá chcela predčasné voľby už v januári.

Podpredsedníčka klubu opozičnej Občianskej demokratickej strany (ODS) Jana Černochová priznala, že na rokovaní sa chcela oboznámiť s prioritami jednotlivých strán, aby sa dôležité normy stihli prerokovať ešte do konca volebného obdobia, respektíve názory na to, ako by ich prerokovanie ovplyvnili eventuálne predčasné voľby.

Koaličné subjekty chcú pokračovať až do volieb v riadnom októbrovom termíne. „Vládna koalícia má záujem, aby snemovňa ďalej fungovala a schvaľovala zákony tak, ako je to naplánované,“ zhrnul ich postoje na stretnutí s Janom Hamáčkom podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek.

Hamáček pri tejto príležitosti povedal, že ak dostane žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze, tak sa opäť stretnú šéfovia parlamentných klubov všetkých strán, aby celú problematiku prerokovali.

Zeman i líder KDU-ČSL sú za čo najrýchlejšie riešenie vládnej krízy

Líder ľudovcov z KDU-ČSL, český vicepremiér Pavel Bělobrádek, ktorého dnes prijal na Pražskom hrade prezident ČR Miloš Zeman, nie je podobne ako hlava štátu ani stúpencom vytvorenia úradníckej vlády, ani vypísania predčasných volieb.

Obe strany by podľa Bělobrádkových slov privítali čo najrýchlejšie riešenie súčasnej vládnej krízy v Česku. Nič na tom nemení ani fakt, že premiér Bohuslav Sobotka podá formálne demisiu do rúk prezidenta až po návrate Zemana z oficiálnej návštevy Čínskej ľudovej republiky, teda za asi 14 dní. Podľa Bělobrádka na to má ústavné právo a nezostáva nič iné, iba to rešpektovať.

Líder ľudovcov odmietol špekulovať o prípadnom novom premiérovi. Podľa jeho názoru sa však nedá vylúčiť, že by nová vláda bola bez Sobotku i jeho hlavného oponenta, vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša.

Sobotka podá demisiu až v druhej polovici mája

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vo štvrtok nepríde na Hrad podať demisiu, ale iba oboznámi prezidenta so stanoviskom ČSSD k ďalšiemu postupu vo veci vládnej krízy.

Prezident Miloš Zeman demisiu dostane až po tom, ako sa vráti zo svojej cesty do Číny, oznámil hovorca vlády Martin Ayrer. Na popoludňajšej schôdzke predseda vlády prezidentovi oznámi, ako si predstavuje ďalší vývoj po vládnej kríze a bude ho informovať aj o analýze majetkových pomerov ministra financií Andreja Babiša, šéfa hnutia ANO. Píše o tom portál českej televízie CT24.

Podľa denníka Právo sa Zeman pokúsi prijať demisiu Sobotku iba ako jeho osobnú rezignáciu na funkciu s tým, že by zvyšok vlády zostal vo funkciách. Podľa denníka si hlava štátu vyložila Ústavu tak, že je to možné. Ústavný právnik Marek Antoš však uviedol, že pád vlády naviazaný na demisiu premiéra nie je len ústavnou zvyklosťou, ale z prvého zákona krajiny jasne vyplýva.

Šéf kabinetu svojím rozhodnutím podať demisiu zaskočil koaličných partnerov z hnutia ANO i ľudovcov. Pôvodne sa totiž zdalo, že bude chcieť odvolať iba Babiša pre pochybnosti ohľadom jeho podnikania a korunových dlhopisov.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #demisia #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ČSSD #Bohuslav Sobotka