Sever Číny zasiahla silná piesočná búrka

Sever Číny, vrátane metropoly Pekingu, zasiahla piesočná búrka. Znížila viditeľnosť a znovu zhoršila kvalitu ovzdušia, čo prinútilo úrady k varovaniu, aby deti a starší ľudia zostali vo svojich domovoch. Podľa agentúry AFP zrušili pre zlú viditeľnosť v hlavnom meste päťdesiat letov.

04.05.2017 11:43
Čína, piesočná búrka Foto: ,
Piesočná búrka vystrašila aj strážnikov na Tianmenskom námestí.
debata

Jar je v severnej Číne obdobím prašných búrok, ktoré spôsobuje vietor, ktorý dvíha čiastočky piesku a prachu z rozsiahlej púšte Gobi a odnáša ich do husto osídlených oblasti ďalej na juh. Noviny Ľudový denník uviedli, že najhoršie postihne piesočná búrka odľahlú oblasť okolo hranice Číny s Mongolskom. Peking a ďalšie lokality na severovýchode Číny budú ale podľa denníka dopady búrky pociťovať minimálne 24 hodín.

Oficiálne údaje vlády v Pekingu vo štvrtok ráno na niektorých miestach metropoly ukázali koncentráciu miniatúrnych škodlivých prachových častíc vo vzduchu 630 mikrogramov na meter kubický. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom považuje za bezpečnú maximálnu hustotu PM 2,5 (prachové častice menšie ako 2,5 mikrometra) 25 mikrogramov na meter kubický počas jedného dňa. Štátna televízia vyzvala starších občanov a deti, aby zostali doma a vyhli sa tak dopadom búrky.

Ako uviedla agentúra AFP, búrka znížila viditeľnosť na vzdialenosť jedného kilometra. Podľa internetových stránok pekinského letiska bolo kvôli zlej viditeľnosti zrušených najmenej 48 letov, z toho šesť medzinárodných, ktoré mali smerovať do iných ázijských krajín a do Ruska.

Piesočná búrka svedčí o ekologických problémoch, ktorými Čína čelí a ktoré sa pridávajú k dlhodobým problémom so smogom spôsobeným predovšetkým exhalátmi škodlivých plynov z tovární, tepelných elektrární a automobilov.

Čínska vláda minula miliardy dolárov na projekty, ktoré majú zastaviť rozširovanie púští, okrem iného výsadba stromov či ochrana zostávajúceho rastlinstva na okraji púštnych oblastí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Peking #ovzdušie #piesok