Do francúzskych volieb zasiahli hackeri, zverejnili Macronove e-maily

Na internete sa v noci na sobotu objavil veľký balík e-mailov, fotografií a ďalších dokumentov, ktoré sú označované za uniknuté dáta zo štábu francúzskeho prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Jeho volebný štáb krátko potom podľa agentúry Reuters ohlásil, že bol obeťou masívneho a koordinovaného hackerského útoku. Ministerstvo vnútra odmietlo incident komentovať s tým, že predvolebná kampaň sa v piatok skončila.

06.05.2017 01:57
debata (127)

Uniknuté dokumenty, ktorých je deväť GB, podľa Macronovho štábu iba vypovedajú o bežnom chode prezidentskej kampane. Problémom ale je, že pravé dáta sú na sociálnych sieťach zmiešané s falošnými dokumentmi, aby vyvolali pochybnosti a dezinformácie.

Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb... Foto: Reuters, Eric Gaillard
Francúzsko, voľby, Emmanuel Macron, Marine Le Penová Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb je súbojom medzi Emmanuelom Macronom a Marine Le Penovou.

„Zverejnenie interných dokumentov pre nás nie je dôvodom na obavy,“ oznámilo Macronove hnutie Vpred! (En Marche!) a uviedlo, že vážny je samotný akt hackerského útoku. Hnutie tiež uviedlo, že strojcovia útoku očividne chceli únikom dát podkopať kampaň v posledných hodinách pred hlasovaním.

Francúzsko v nedeľu čaká druhé kolo prezidentskej voľby, v ktorom voliči rozhodnú, či sa prezidentom stane centrista Macron, alebo nacionalistka Marine Le Penová.

Ministerstvo vnútra vyhlásilo, že incident pre oficiálne skončenú kampaň ponechá bez komentára. „Ministerstvo (vnútra) a ani žiadne iné ministerstvo sa k tomu nebude vyjadrovať, lebo podľa zákona sa kampaň skončila o polnoci,“ citoval Reuters vyhlásenie ministerstva vnútra.

Portál WikiLeaks, ktorý sa zameriava na zverejňovanie tajných vládnych informácií, si na twitteri položil otázku, komu únik dát prospeje. Následne poznamenal, že na ovplyvnenie volieb je už neskoro, avšak aj tak incident vraj bude využitý na posilnenie nevraživosti voči Rusku a k navýšeniu výdavkov na tajné služby.

„Tento masívny únik prišiel príliš neskoro, aby ovplyvnil voľby. Zámer s načasovaním je zvláštny,“ uviedol WikiLeaks.

Dokumenty boli vystavené na portáli Pastebin, ktorý umožňuje nahrávať dáta anonymne. Kto za zverejnením stojí, nie je jasné. Na webe dáta vystavil používateľ pod prezývkou EMLEAKS, ktorá očividne spája počiatočné písmená mena Emmanuela Macrona s anglickým slovom leaks (úniky).

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová #Emmanuel Macron