Macron získal 66,06 % hlasov, Francúzom chce dodať optimizmus

Tridsaťdeväťročný niekdajší minister hospodárstva Emmanuel Macron sa stane najmladším prezidentom v novodobej francúzskej histórii. V druhom kole francúzskych prezidentských volieb získal 66,06 percenta hlasov voličov. Marine Le Penovú podporilo 33,94 percenta voličov. Vyplýva to z informácií francúzskeho ministerstva vnútra.

07.05.2017 20:00 , aktualizované: 08.05.2017 09:24
debata (564)
Víťaz francúzskych prezidentských volieb... Foto: Reuters, Christian Hartmann
Emmanuel Macron Víťaz francúzskych prezidentských volieb Emmanuel Macron a jeho žena Brigitte Trogneuxová oslavujú spolu so svojimi priaznivcami pri Louvri v Paríži.

Zo 47 miliónov registrovaných voličov sa 25,38 percent k hlasovacím urnám nedostavilo. Podľa agentúry Reuters ide o takmer rekordnú neúčasť. Rekordných 11,5 percent odovzdaných hlasov bolo buď prázdnych alebo poškodených.

Macron nielenže bude najmladším prezidentom svojej krajiny, ale podľa servera francúzskeho denníka Libération bude aj najmladším prezidentom na svete. Dosiaľ bol vo Francúzsku rekordérom Valéry Giscard d'Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov.

Macron: Nájdime opäť nádej a dôveru

"Budem brániť Francúzsko, jeho životne dôležité záujmy, jeho imidž. Dávam si to pred vami ako záväzok. Budem brániť Európu, je to naša civilizácia, ktorá je v stávke, náš spôsob žiť slobodne. Budem sa usilovať o posilnenie väzieb medzi Európou a jej občanmi, "zdôraznil Macron v prvom povolebnom komentári.

„Dnes večer sa otvára nová kapitola našej dlhej histórie. Chcel by som, aby sme v nej znova našli nádej a dôveru,“ vyhlásil tridsaťdeväťročný centristický politik. Sľúbil viac solidarity so sociálne slabšími a označil za svoju kľúčovú úlohu vrátiť viac morálky do politiky.

„Viem o roztržkách v našom národe, ktoré viedli k radikálnej voľbe. Viem o hneve, pochybnostiach, úzkostiach, ktoré niektorí vyjadrili. Je mojou povinnosťou vás vypočuť a bojovať proti všetkým formám nerovnosti, zaistiť vašu bezpečnosť a zaručiť jednotu národa,“ upozornil Macron.

„Budem bojovať zo všetkých síl proti rozkolu, ktorý nás podlamuje a ubíja. Milujme Francúzsko, od dnešného večera a na nasledujúcich päť rokov budem s pokorou, obetavosťou a odhodlaním slúžiť vo váš prospech. Nech žije republika, nech žije Francúzsko,“ uzavrel.

Macron prichádza pred svojich priaznivcov, hrá Óda na radosť

Marine Le Penová: Francúzi volili kontinuitu

Kandidátka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová uznala porážku v prezidentských voľbách ešte v nedeľu večer a telefonicky zablahoželala svojmu centristickému súperovi Emmanuelovi Macronovi k víťazstvu.

„Francúzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili kontinuitu. Blahoželám mu k zvoleniu a, pretože mám na srdci vyššie záujmy krajiny, želám mu úspech,“ vyhlásila Le Penová v prvej reakcii v parku Vincennes na juhovýchode Paríža pred stovkami svojich priaznivcov. „Chcela by som sa poďakovať 11 miliónom Francúzov, ktorí mi dali svoj hlas a svoju dôveru,“ dodala.

Macrona favorizovali aj predvolebné prieskumy, ktoré mu pripisovali okolo 61 percent hlasov, zatiaľ čo jeho súperke, krajne pravicovej političke Marine Le Penovej približne 39 percent.

Macron sa dostal do popredia od roku 2014 ako minister hospodárstva vo vláde Françoisa Hollanda, z ktorej vlani v auguste odišiel, a s novozaloženým hnutím Vpred! (En Marche!) Začal svoje víťazné ťaženie.

Za svojho pôsobenia vo vláde sa preslávil ochranárskym zákonom, namiereným proti lacnejšej pracovnej sile zo strednej a východnej Európy. V úrade ministra ale súčasne kritizoval francúzsky sociálny model.

Macron sa narodil 21. decembra 1977 v Amiens, študoval filozofiu na parížskej univerzite Nanterre a v roku 2004 absolvoval prestížnu Národnú školu pre verejnú správu (ENA). Začal pracovať ako investičný bankár v banke Rothschild & Cie. V rokoch 2006 – 2009 bol členom Socialistickej strany (PS).

Zo sveta prichádzajú gratulácie aj sklamanie

Iba niekoľko minút potrebovali vrcholní predstavitelia Európskej únie, aby pogratulovali Emmanuelovi Macronovi k víťazstvu v druhom kole francúzskych prezidentských volieb. Politik s proeurópskym programom v ňom podľa prvých odhadov jednoznačným spôsobom porazil nacionalistickú kandidátku Marine Le Penovú. Francúzi si vybrali európsku budúcnosť, napísal Macronovi predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Macron telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorej sľúbil, že čoskoro zavíta do Berlína. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z Macronova okolia. Hovorca Merkelovej predtým označil Macronov úspech za „víťazstvo pre silnú, jednotnú Európu“. Merkelová podľa Reuters s Macronom hovorila asi desať minút a išlo o „veľmi vrelý“ rozhovor.

Britská premiérka Theresa Mayová okrem gratulácie hovorila s Macronom aj o brexite. „Obaja politici krátko diskutovali o brexite a premiérka zopakovala, že Británia chce silné partnerstvo s bezpečnou a prosperujúcou Európskou úniou, akonáhle ju opustí,“ povedal Mayovej hovorca.

Francúzski občania si vybrali v slobodných voľbách prezidenta a toto rozhodnutie treba rešpektovať, uviedol v reakcii na výsledky druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku premiér Robert Fico na sociálnej sieti.

„Víťazstvo pre všetkých, ktorí veria v Európu!,“ napísal na twitteri prezident Andrej Kiska.

„Vnímame túto voľbu ako uznanie pretrvávajúcej atraktívnosti hodnôt a princípov, o ktoré sa doterajšia európska spolupráca opierala, a zároveň ako prejav vôle pokračovať v budovaní spoločného projektu, ktorý musíme prispôsobovať potrebám ľudí, novým podmienkam a európskym aj globálnym výzvam,“ uviedlo slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Minister Miroslav Lajčák na twitteri napísal, že Macronovo víťazstvo je ďalším dôkazom, že v prípadnej dileme EÚ – nie EÚ, EÚ víťazí.

Francúzsko podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča jasne uprednostnilo Európu pred nacionalizmom a rozum pred demagógiou. „Verím, že vlna extrémizmu v Európe sa dnes zastavila a spoločne začíname novú etapu európskej spolupráce,“ uviedol eurokomisár.

Americký prezident Donald Trump sa zaradil medzi zahraničných politikov, ktorí blahoželali Emmanuel Macronovi k víťazstvu vo francúzskych prezidentských voľbách. Na twitteri uviedol, že sa teší na vzájomnú spoluprácu.

Sklamanie naopak neskrývali európski politici s programom, ktorý je podobný tomu, s ktorým kandidovala Marine Le Penová. Podľa Nigela Faraga, výraznej postavy Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ponúka Macron len ďalších päť rokov zlyhania, posilňovania EÚ a otvorených hraníc. Le Penová má preto podľa neho nádej na víťazstvo v roku 2022. Podobne sa na twitteri vyjadril aj holandský nacionalista Geert Wilders, ktorý poznamenal, že pre kandidátku francúzskeho Národného frontu (FN) hlasovali „milióny patriotov“.

Účasť slabšia ako predošlé voľby

Účasť v druhom kole francúzskych prezidentských volieb dosiahla dnes o 17:00 65,3 percenta. Je to o štyri percentuálne body menej ako v prvom kole, oznámilo francúzske ministerstvo vnútra. Pred 14 dňami bola účasť v rovnakom čase 69,4 percenta. Podľa médií sa tak veľa sklamaných voličov rozhodlo vyhnúť hlasovaniu.

Francúzi si tentoraz zvolili 25. prezidenta v poradí. Celkovo ide len o ôsmu priamo volenú hlavu štátu vo francúzskej histórii, keďže do 60. rokov 20. storočia bol prezident volený nepriamo.

Čo sa bude diať po voľbách?

  • 10 mája budú 17:30 vyhlásené oficiálne výsledky.
  • 14.mája vyprší mandát Françoise Hollanda. Dovtedy musí nastúpiť do funkcie nový prezident.
  • Zhruba v polovici mája by mal podľa tradície nový prezident nominovať nového premiéra a vládu.
  • O mesiac neskôr 11. a 18. júna budú parlamentné voľby, ktoré určia novú vládnu väčšinu. V končiacom Národnom zhromaždení majú väčšinu socialisti a ich spojenci.
  • Pre ktoréhokoľvek z víťazov bude situácia po parlamentných voľbách veľkou výzvou. Národný front Le Penovej mal pre dvojkolový väčšinový systém v minulosti len hŕstku poslancov. Rovnako tak Macron svoje hnutie Vpred! založil len pred rokom a je veľkou neznámou, koľko poslancov sa mu podarí získať.
  • V minulosti bolo pravidlom, že v prípade parlamentných volieb, ktoré nasledovali hneď po prezidentských, Francúzi dali väčšinu strane nového prezidenta.
  • A kam povedie prvá zahraničná cesta? François Hollande pred piatimi rokmi hneď prvý deň letel do Nemecka, kde sa stretol s kancelárkou Merkelovou. To isté urobil v roku 2007 aj novozvolený Nicolas Sarkozy.
  • Marine Le Penová už dala najavo, že nič také nemá v úmysle. Emmanuel Macron uviedol, že kancelárka Merkelová bude prvým štátnikom, s ktorým sa stretne. Jeho prvá zahraničná cesta v prezidentskej funkcii ale povedie za francúzskymi vojakmi.

Relatívne pokojný priebeh

Francúzi od rána hlasovali v druhom kole prezidentských volieb. Dopoludnia odhlasovali všetci významní francúzski politici, vrátane oboch finalistov. Tí hlasovali takmer v rovnaký čas v departemente Pas de Calais – Macron s manželkou v Le Touquet a Le Penová v Hénin-Beaumont.

Macron svoje víťazstvo slávil na priestranstve pred múzeom Louvre. V nedeľu popoludní tu muselo byť nakrátko evakuované tlačové stredisko jeho štábu pre podozrivú batožinu, nič podozrivého ale pyrotechnici nenašli. Okrem evakuácie pri Louvri ráno zaznamenali incident v Hénin-Beaumont, kde dve hodiny pred príchodom Le Penovej polícia zadržala aktivistky hnutia Femen, ktoré na lešenie kostola vyvesili protestný billboard.

Francúzske úrady na zaistenie bezpečnosti podnikli prísne bezpečnostné opatrenia. Na pokojný priebeh volieb v 67 000 volebných miestnostiach dohliadalo okolo 50 000 policajtov.

Portál WikiLeaks, ktorý sa zameriava na zverejňovanie tajných informácií, v noci na dnes naznačil možnú ruskú stopu za posledným internetovým únikom elektronických dokumentov z Macronovho volebného štábu.

© Autorské práva vyhradené

564 debata chyba
Viac na túto tému: #Le Penová #Emmanuel Macron #francúzske prezidentské voľby