Európa sa vyhla nočnej more, Macrona čakajú ešte ťažké časy, zhodujú sa médiá

Víťazstvo liberála Emmanuela Macrona nad kandidátkou krajnej pravice Marine Le Penovou vo francúzskych prezidentských voľbách zabránilo nemysliteľnému a predišlo nočnej more, píše nemecká tlač. Európa si podľa komentárov, ktoré nešetrí veľkými výrazy, môže vydýchnuť. Úplne vyhraté ale nie je.

08.05.2017 09:56
Emmanuel Macron Foto:
Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (50)

„Nočná mora sa nestala skutočnosťou: Pravicová extrémistka sa nenasťahuje do Elyzejského paláca. Západný svet, Európa boli ušetrené ďalšieho politického zemetrasenia po brexite a Trumpovi,“ myslí si server Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jasné víťazstvo Macrona, ktorý v druhom kole hlasovania získal takmer dve tretiny hlasov, je podľa neho nádejou.

Zároveň denník vyjadruje presvedčenie, že doteraz najmladší francúzsky prezident bude musieť vziať do úvahy obavy miliónov voličov, ktorí hlasovali pre Le Penovú, a ich znechutenie politickými elitami. Frankfurter Allgemeine Zeitung sa tiež pýta, s kým bude Macron presadzovať svoj proeurópsky program, keď nepatrí ani k jednej z dvoch tradične najsilnejších strán.

Víťazstvo tridsaťdeväťročného Macrona víta jasnými slovami tiež denník Süddeutsche Zeitung, podľa ktorého výsledok odvrátil katastrofu. „Víťazstvo Marine Le Penovej by pre krajinu a pre EÚ malo nepredstaviteľné následky. Táto politická katastrofa je odvrátená, Francúzi sa v tradícii republikánskeho rozumu rozhodli pre kandidáta stredu a umiernenosti,“ píše sa v komentári na webe denníka.

Aj on upozorňuje na negatíva a možné ťažkosti. Výsledok Le Penovej je podľa neho výrazný a jej Národný front je teraz pevnou a bežnou súčasťou politického systému. „Táto normalizácia je nebezpečná,“ konštatuje denník.

„Európa si vydýchla, ale Francúzsko zostáva hlboko rozdelené. Nový francúzsky prezident bude pri svojich plánovaných reformách čeliť tvrdému odporu z pravice aj z ľavice,“ je presvedčený denník Die Welt.

„Bol to večer radostný pre Francúzsko aj pre Európu, pretože je to Francúzsko osvietenstva, Francúzsko slobody, republikánske a európske Francúzsko, ktorá v podobe Emmanuela Macrona ešte raz zvíťazilo. Macron má päť rokov času. Keď nebude mať úspech, bude sa Európa v máji 2022 obávať ešte oveľa silnejšie ako v nedeľu,“ myslí si denník.

Aj podľa serveru Spiegel Online má teraz Macron päť rokov času, aby sa mu podarila obnova Francúzska a zachrána Európy. Víťazstvo Macrona je podľa neho začiatkom novej éry francúzskej politiky.

Francúzska tlač hodnotí Macronovo víťazstvo s umiernenosťou

Francúzska tlač hodnotí nedeľné víťazstvo centristov Emmanuela Macrona v prezidentských voľbách vo triezvejších farbách než väčšina svetových médií. Upozorňuje napríklad, že aj keď politik dostal solídne dve tretiny hlasov, odpor proti nemu medzi voličmi je aj tak príliš silný. Macron bude mať čo robiť, aby obhájil svoju politiku.

Le Monde vidí niekoľko „dôvodov, prečo tento úspech relativizovať“. „Mnoho Francúzov nehlasovalo ‚pre‘ kandidáta, ale ‚proti‘ krajnej pravici,“ uvádza denník. Zároveň upozorňuje na to, že rekordný počet voličov, zhruba štvrtina, sa zdržala hlasovania alebo úmyselne vhodila neplatné lístky, respektíve prázdne obálky. Legitimita Emmanuela Macrona „bude pravdepodobne veľmi rýchlo spochybňovaná“.

Pre ľavicový denník Libération ide o víťazstvo „pod tlakom“, pretože „nízka volebná účasť, a to napriek hrozbe Národného frontu, je už prejavom nespokojnosti voči novému prezidentovi“. Pravicový denník Le Figaro uvádza, že na voľby sa uvrhol veľký tieň. Voľby totiž sprevádzala najvyššiu neúčasť od roku 1969 a voliči v prvom kole vytvorili štyri veľké skupiny.

Denník tým poukazuje na to, že v prvom kole mali štyri kandidáti okolo 20 percent hlasov, respektíve Macrona delilo od štvrtého v rade iba päť percentuálnych bodov. Le Figaro tiež uvádza, že teraz čaká Macrona ťažká skúška v podobe júnových parlamentných volieb a varuje, že nemá žiadny „čas na obhajobu“.

Liberálny ekonomický denník Les Echos píše o zvolení Macrona ako o „voľbe nádeje“ s tým, že zvolený prezident predstavuje „novú tvár Francúzska – mladú, odvážnu a víťaznú“.

Komunistický denník L'Humanité, ktorý po prvom kole volieb vyzval k zablokovaniu cesty krajne pravicovej političky Marine Le Penovej do Elyzejského paláca uviedol, že „začína nová bitka“ proti liberálnej politike avizovanej novou hlavou štátu.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #francúzske prezidentské voľby