Merkelová: Turci v Nemecku nebudú môcť hlasovať o treste smrti

Turkom žijúcim v Nemecku nebude umožnené hlasovať v žiadnom referende o obnovení trestu smrti v Turecku. Vyhlásila to kancelárka Angela Merkelová v rozhovore, ktorý s ňou odvysielala rozhlasová a televízna stanica WDR.

09.05.2017 15:28
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata

Šéfka nemeckej vlády v interview povedala, že Európa nemôže Turecko odstrkovať cez obavy spojené s tým, že sa prezident tejto krajiny Recep Tayyip Erdogan snaží upevniť moc, a cez znepokojenie masovými čistkami a zatýkaním po zmarenom pokuse o puč vlani v júli.

Avšak zároveň potvrdila, čo minulý týždeň v piatok povedal jej hovorca Steffen Seibert. Nemecko nepovolí tureckej ambasáde a konzulátom, aby v nich boli hlasovacie strediska pre Ankarou zamýšľané referendum o obnovení absolútneho trestu v Turecku. Tento trest je zrušený vo všetkých krajinách Európskej únie.

„Zvyčajne nezodpovedáme na hypotetické otázky, ale táto otázka bohužiaľ až tak príliš hypotetická nie je, pretože sa o nej v Turecku diskutuje,“ poznamenala Merkelová podľa agentúry Reuters. „Myslím, že je dôležité povedať, že nemôžeme dať na nemeckom území súhlas k takejto téme, ako je trest smrti, ktorý úplne odmietame,“ dodala.

Zhruba 1,4 milióna oprávnených tureckých voličov žijúcich v Nemecku sa naposledy mohlo zúčastniť referenda o zavedení prezidentského systému v Turecku. Niektoré miestne úrady zakázali organizovanie kampaní pred hlasovaním, čo Erdogan a niektorí členovia jeho vlády porovnali s nacizmom a vyvolali tým diplomatickú roztržku s Berlínom. Väčšina Turkov Erdoganove plány v referende podporila.

Turecko v roku 2004 trest smrti zrušilo v rámci snáh stať sa členom EÚ. Erdogan, popudený kritickým postojom krajín únie voči svojmu posilňovaniu moci a stagnujúcim prístupovým rokovaniam, začal okrem iného hovoriť aj o obnovení absolútneho trestu. Povedal, že tento krok schváli, ak mu parlament takýto návrh dá, alebo keď ho podporia ľudia v hlasovaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #trest smrti #Turecko #Angela Merkelová #Recep Tayyip Erdogan