Británia zatiaľ nevie, kto je za masívnym kybernetickým útokom. Jeho šírenie zastavili

Útok zasiahol desiatky krajín na celom svete.

13.05.2017 14:16 , aktualizované: 16:13
debata (23)

Britská vláda zatiaľ nevie, kto je za útokom. Oznámila to britská ministerka vnútra Amber Ruddova. Medzi postihnutými je asi 45 zdravotníckych zariadení v Británii a ministerka priznala, že nie všetky dokumenty Národnej zdravotnej služby (NHS), ktorá je označovaná za hlavnú obeť, sú proti podobnému útoku chránené. Európska policajná organizácia Europol útok označila za bezprecedentný.

„Nie sme schopní povedať, kto je za útokom, vyšetrovanie pokračuje,“ povedala Ruddova s ​​tým, že Londýn nie je zatiaľ schopný povedať, či je za útokom niektorá zahraničná vláda.

Do rána bolo podľa francúzskej rozhlasovej stanice RFI zaznamenaných 90-tisíc útokov v takmer 100 krajinách, pričom najviac zasiahnuté boli Veľká Británia, Rusko, Ukrajina a Taiwan. V priebehu noci sa však šírenie takzvaného ransomwaru podarilo zastaviť, keďže jeden počítačový expert našiel v kóde programu „záchrannú brzdu“.

Platba za odomknutie

Zasiahnutých bolo podľa Británia takmer 100 krajín. Počítače napáda program, ktorý rozosiela nevyžiadané e-maily s pracovnými ponukami, účtami, bezpečnostnými pokynmi a ďalšími témami. Šíri sa veľmi rýchlo a môže narušiť kľúčové služby štátov. Vírus zablokuje počítačové dáta a za ich odblokovanie požaduje platbu.

„Je potrebné sa z toho poučiť a najdôležitejšie je teraz ten útok zastaviť,“ povedala Ruddová.

„Tam, kde údaje o pacientoch náležite ochránili, čo je väčšina prípadov, môžu práce pokračovať,“ dodala k poškodeniu systémov NHS.

„Ide o bezprecedentný útok, ktorý je potrebné komplexne vyšetriť na medzinárodnej úrovni a nájsť vinníkov,“ uviedol vo vyhlásení Europol.

Rokovanie o kybernetickej kriminalite

Témou kybernetickej kriminality sa budú v sobotu v Taliansku zaoberať tiež ministri financií siedmich najsilnejších ekonomík sveta. Podľa talianskych zdrojov sa zrejme zhodnú na rastúcej hrozbe kybernetických útokov.

Podľa odborníkov oslovených agentúrou Reuters zatiaľ rozsah útoku nie je známy. Je ale isté, že zasiahnuté sú nemocnice, školy a univerzity v Ázii a desiatky tisíc počítačov v Európe i USA.

Agentúra Nová Čína uviedla, že v Číne zasiahnutie ohlásili stredné školy a univerzity.

Hlavným cieľom bola NHS

Zasiahnutie svojich inštitúcií bez podrobností potvrdilo Japonsko. Zo Soulu prišla správa o útoku na jednu tamojšiu univerzitnú nemocnicu. Zdravotnícke zariadenia boli terčom aj v Jakarte, napadnutie počítačov ohlásili ľudia vo Vietname.

Vírus je hlásený ďalej z Ruska, Španielska, Mexika a tiež Talianska. Hlavnou obeťou je podľa doterajších správ britská služba NHS, ktorá je s 1,7 miliónnmi zamestnancov piatym najväčším zamestnávateľom na svete.

Zasiahnuté sú ale aj ďalšie veľké firmy a inštitúcie vrátane dodávateľskej služby FedEx, ruského ministerstva vnútra alebo francúzskej automobily Renault či nemeckých železníc.

Ruská softvérová spoločnosť Kaspersky tvrdí, že najviac poškodené je Rusko. Vírus tam zasiahol podľa nej niekoľko ministerstiev aj banku Sberbank. Britské a americké úrady vyzvali súkromné ​​osoby aj organizácie, aby pirátom nič neplatili.

V Nemecku útok vyšetrí Spolkový kriminálny úrad

Hackerský útok bude v Nemecku vyšetrovať Spolkový kriminálny úrad (BKA). Oznámil to minister vnútra Thomas de Maiziere.

Podľa neho síce nejde o prvý útok svojho druhu, ale je mimoriadne závažný. Potvrdil, že vládne inštitúcie neboli postihnuté, čo je aj zásluha vysoko profesionálnej ochrany zo strany Spolkového úradu pre bezpečnosť informačné technológie (BSI).

„Naše súčasné poznatky okrem toho ukazujú, že tí, ktorí počúvajú naše rady a pravidelne aktualizujú softvér, mali dobrú šancu vyhnúť sa útoku,“ citovala agentúra DPA zo stanoviska ministra vnútra.

V Nemecku mala najväčšie problémy s hackerským útokom železničná spoločnosť Deutsche Bahn, ktorej na mnohých staniciach nefungujovali informačné tabule a predajné automaty. Problémy boli aj s bezpečnostným kamerovým systémom. Samotný vlakový grafikon však ovplyvnený nebol.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #kybernetický útok #počítačový útok