Kybernetický útok má 200-tisíc obetí v 150 krajinách. Prídu ďalšie a ničivejšie

Počítačový expert oslovený spravodajskou stanicou BBC zároveň varoval pred možnosťou ďalšieho útoku, ktorý môže prísť veľmi skoro, možno už v pondelok.

14.05.2017 14:44 , aktualizované: 19:07
debata (61)

Útok má „200-tisíc obetí, predovšetkým podnikov, v najmenej 150 krajinách,“ povedal riaditeľ Europolu Rob Wainwright.

„Ročne zasahujeme proti približne 200 kybernetickým útokom, ale niečo také sme doteraz nevideli,“ dodal Wainwright v rozhovore s televíziou ITV.

Medzi postihnutými sú podľa jeho slov aj veľké podniky. Škodlivý softvér drží zasiahnutý počítač ako rukojemníka a žiada výkupné za odblokovanie.

Podľa informácií televízie Markíza na útok doplatila fakultná nemocnica v Nitre, ktorej šíriaci sa malware ochromil 450 počítačov.

Pracovníci nemocnice podľa televízie museli celý víkend písať správy ručne a ani v nedeľu večer sa všetky napadnuté zariadenia nepodarilo sfunkčniť.

Ďalší útok nezastavíme

Britský vedec zaoberajúci sa obranou proti útokom tohto druhu a známy iba pod menom MalwareTech, pretože chce zostať v anonymite, pomohol podľa britskej tlače vystopovať zdroj, odkiaľ sa vírus šíril.

„Tento útok sme zastavili, ale príde ďalší a ten nebudeme schopní zastaviť. Ide o veľa peňazí. Nemajú dôvod v tom prestať. Nedá im veľkú prácu zmeniť kód a znovu začať. Je pravdepodobné, že to urobia. Možno nie cez víkend, ale pravdepodobne už v pondelok ráno,“ citovala MalwareTech-a BBC.

Škodlivý softvér pomenovali WannaCry a MalwareTech oznámil, že jeho prvá verzia bola zastavitelná, avšak vo verzii 2.0 budú odstránené slabiny tej prvej. MalwareTech radí ochrániť bezodkladne systémy antivírusovým programom.

Počet obetí porastie

Riaditeľ Europolu Wainwright sa domnieva, že bilancia zasiahnutých počítačov ešte porastie.

„Čísla stále stúpajú, bojím sa, že sa zdvihnú, až ľudia v pondelok prídu do práce a zapnú počítače,“ povedal.

Útok ohlásili prvýkrát v piatok. K najviac zasiahnutým patrí britský zdravotnícky systém, automobilka Renault, ruské banky, spoločnosť FedEx aj univerzity v Grécku alebo Taliansku.

Wainwright povedal, že zraniteľnosť zdravotných systémov, a nielen toho v Británii, je znepokojujúca. Naproti tomu je podľa neho zrejmé, že mnoho bánk sa dokázalo ubrániť. Vírus útočí najmä na počítače používajúce operačný systém Windows XP, ktorý už firma Microsoft nepodporuje.

Aktuálny systém Windows 10 zasiahnutý nie je.

Wainwright povedal, že väčšina postihnutých požadované peniaze za odblokovanie počítačov nezaplatila. Podľa analytikov BBC zatiaľ bolo zaplatených niečo cez 22-tisíc libier (26-tisíc eur).

61 debata chyba
Viac na túto tému: #kybernetický útok #kyberpriestor #počítačový útok