Sýrski aktivisti hlásia útoky v dohodnutých zónach prímeria i prvé obete

Vládne sily podľa slov sýrskych aktivistov zintenzívňujú útoky na oblasti ovládané povstalcami, ktoré sú pritom chránené nedávno vyrokovanou dohodou o prímerí.

16.05.2017 20:55
debata (19)

Informovala o tom dnes organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

SOHR dodalo, že odvtedy, čo pred desiatimi dňami začala dohoda platiť, centrum zaznamenalo prvé obete na životoch v štyroch sýrskych „zónach deeskalácie“. Dohodu vyrokovali Rusko, Turecko a Irán. Zóny deeskalácie sú vlastne „bezpečné alebo bezletové zóny“, kde sú zakázané prelety vojenských lietadiel, a ich účelom je zmierniť humanitárnu krízu v Sýrii.

SOHR uviedlo, že raketová paľba na predmestiach metropoly Damask zabila dve ženy a ďalšia zahynula pri leteckom bombardovaní v provincii Homs v strednej Sýrii.

Miestni aktivisti hlásili vyšší počet obetí na životoch. Aktivista Wáil abú Raján pôsobiaci na vidieku provincie Homs tiež oznámil, že bombardovanie Homsu sa od vstupu dohody do platnosti zmiernilo, ale úplne neprestalo.

Tieto správy prišli práve v čase, keď sa vo švajčiarskej Ženeve koná nové, šieste kolo sýrskych mierových rozhovorov, sprostredkovaných Organizáciou Spojených národov. Predstavitelia sýrskych povstalcov a vlády majú v Ženeve samostatné stretnutia s vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom. Šieste kolo rokovaní však zatienili obvinenia amerického ministerstva zahraničných vecí, že sýrska vláda postavila v areáli jednej zo svojich väzníc krematórium, kde spaľuje hromadne popravovaných väzňov, aby tak zakryla masové zabíjanie politických väzňov. Podľa správ sa vo väznici konajú denne desiatky popráv. Damask tieto obvinenia odmieta.

Organizácie monitorujúce sýrsku vojnu zatiaľ tvrdenia o existencii krematória neoverili. OSN sa dnes sťažovala, že sýrska vláda „systematicky odmieta“ opakované žiadosti o návštevu jej väzníc a zadržiavacích zariadení, kde sú údajne tisíce väzňov vystavené krutému zaobchádzaniu vrátane mučenia.

Veľvyslanec Sýrie pri OSN Bašár Džaafarí mal dnes veľmi krátke stretnutie s Misturom, ale po jeho skončení odišiel bez vyjadrenia pre médiá. Na informácie zo stretnutia opozičných predstaviteľov s de Misturom sa ešte čaká.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria