V Grécku sa koná celoštátny štrajk proti úsporným opatreniam

Štrajk zvolali hlavné odborové zväzy na stredu, kedy má vláda a parlament presadiť nové úsporné opatrenia.

17.05.2017 16:36
debata (9)

Tými je podmienené pridelenie ďalších finančných prostriedkov od medzinárodných veriteľov na záchranu ekonomiky krajiny. Štrajk sa dotkol dopravy, služieb, štátnych úradov i zdravotníctva.

Polícia v Aténach proti demonštrantom použila slzný plyn. V uliciach metropoly sa zhromaždilo až 12-tisíc ľudí a v Solúne 6-tisíc demonštrantov.

Podľa agentúry AFP má 8-tisíc z celkových... Foto: Reuters, COSTAS BALTAS
grecko, protest, demonstracia Podľa agentúry AFP má 8-tisíc z celkových 12-tisíc demonštrantov blízko ku komunistickým odborom PAME.

Zamestnanci námornej dopravy usporadúvajú štvordňový štrajk už od utorka, doprava medzi gréckou pevninou a ostrovmi bude stáť až do piatkového večera. Štrajku sa zúčastňuje tiež štátni úradníci a lekári, zatvorené sú školy. Vo verejných nemocniciach zostal len nevyhnutný personál. Do protestnej akcie sa zapojili aj sudcovia, colníci a predstavitelia miestnej samosprávy. Parlament má o škrtoch hlasovať v stredu po 23:00 SELČ.

Podľa agentúry AFP má 8-tisíc z celkových 12-tisíc demonštrantov blízko ku komunistickým odborom PAME. Na námestí Syntagma polícia použila slzný plyn proti mladým účastníkom protestu, ktorí hádzali zápalné fľaše. Pred budovou parlamentu hádzalo niekoľko desiatok účastníkov zhromaždenia na príslušníkov poriadkových síl kamene.

Polícia tiež zablokovala vstup do neďalekej budovy ministerstva financií. Na pahorku Lykavittos rozvinuli odbory policajtov transparent, na ktorom sa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa a nemeckej kancelárky Angely Merkelová pýtajú „Koľko stojí život gréckeho policajta?“.

Grécko prechádzajúce hlbokou finančnou krízou je na pôžičkách od svojich veriteľov – najmä európskych krajín používajúcich euro a Medzinárodného menového fondu – závislé už od prvého záchranného programu z roku 2010.

Výmenou za finančné prostriedky boli grécke vlády nútené v niekoľkých vlnách vykonať reformy, ktoré zahŕňali prudké zvyšovanie daní a znižovanie platov aj dôchodkov.

Financie štátu sa v tomto režime záchranných opatrení a prísneho dohľadu zlepšili, ale úsporné opatrenia viedli k zvýšeniu chudoby obyvateľstva a miery nezamestnanosti, ktorá je teraz okolo 23 percent.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #štrajk #generálny štrajk #úsporné opatrenia