V New Yorku vrazilo auto do chodcov, hlásený najmenej jeden mŕtvy a 22 zranených

Rýchlo idúci osobný automobil narazil do chodcov na newyorskom námestí Times Square: jeden človek zomrel a 22 ďalších utrpelo zranenia.

18.05.2017 18:37 , aktualizované: 19.05.2017 08:19
Times Square, nehoda, auto, usa new york Foto:
Automobil vbehol dnes na námestí Times Square v New Yorku na chodník plný ľudí.
debata (20)

S autom vrazil do chodcov na Times Square v New Yorku 26-ročný Američan – bývalý príslušník vojenského námorníctva z Bronxu – a jednu 18-ročnú chodkyňu zabil. Uviedla to newyorská polícia s tým, že ho v minulosti už dvakrát zatkla pre šoférovanie pod vplyvom alkoholu alebo inej omamnej látky.

Podľa svedkov Richard Rojas vyzeral byť aj intoxikovaný. Polícia ho zadržala a urobila mu testy na alkohol a drogy. Polícia Rojasa obvinila z vraždy druhého stupňa.

Svedkovia uviedli, že najskôr viedol auto v protismere a potom najmenej tri bloky domov po chodníku, kde zrážal chodcov. Podľa amerických médií išiel rýchlosťou asi 48 kilometrov za hodinu.

Po incidente hospitalizovali 22 zranených, medzi ktorými je aj 13-ročná sestra zabitej chodkyne. Štyria z hospitalizovaných sú v kritickom stave a traja majú vážne zranenia, ktoré ich však neohrozujú na živote. Zvyšných 15 má menej vážne zranenia.

Rojas je vo väzbe. Policajný komisár James O'Neill povedal, že sa nezdá, že by incident mal súvislosť s terorizmom. Pyrotechnici však preventívne skontrolovali jeho vozidlo, s ktorým muž išiel cez námestie v protismere. O nehode bol informovaný americký prezident Donald Trump. Na miesto nehody dorazil guvernér New Yorku Andrew Cuomo.

Udalosť sa stala na poludnie miestneho času (18:00 SELČ) – námestie, ktoré je populárnym turistickým cieľom, bolo v tom čase plné ľudí. Hoci svedkovia hovorili o tom, že všetko vyzeralo ako zámerný čin, polícia sa skôr prikláňa k tomu, že vodič zasadol za volať opitý, prípadne sfetovaný. Na mieste nehody vedľa policajtov pôsobí aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). „Každý len utekal, všetci sa báli o život,“ citovala televízia CBS News jedného zo svedkov.

CBS News zverejnila video, na ktorom niekoľko policajtov na Times Square odvádza mladého muža do policajného auta. Podľa uvedenej spravodajskej televíznej stanice to bol vodič havarovaného vozidla.

Svedkovia okamžite po incidente zverejnili fotografie a videá z miesta udalosti. Na snímkach je niekoľko ľudí, ktorí ležia na zemi so zraneniami. Na niekoľkých fotkách je aj človek, ktorý podľa všetkého do davu narazil a ktorý následne skončil na kovových stĺpikoch chrániacich časť chodníka.

K nehode došlo na poludnie v horúci, jasný deň, keď bolo v uliciach množstvo ľudí užívajúcich si pekné počasie. Chodníky v mnohých častiach Times Square a pri okolitých blokoch domov lemujú kovové stĺpiky, ktoré majú zabrániť vo vstupe na chodník autám. Na námestí hojne navštevovanom turistami hliadkuje nepretržite vo dne i v noci polícia.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #auto #New York