Trump na podnet dcéry Ivanky navrhne platenú materskú dovolenku

Americký prezident chce v rozpočte na nasledujúci fiškálny rok presadiť platenú šesťtýždňovú materskú dovolenku.

19.05.2017 08:58
debata (3)

USA v súčasnosti poskytujú na federálnej úrovni novopečeným matkám 12 týždňov neplateného voľna, niektoré štáty ako napríklad Kalifornia ale dovolenku financujú z vlastných zdrojov.

Trump sa rozhodol podporovať vznik rodín na odporúčanie svojej dcéry Ivanky, ktorá sa tejto tematike venuje. Zámer zaviesť platenú materskú dovolenku prezident zmienil už počas svojho prvého prejavu ku Kongresu.

Terajší Trumpov plán prenesie bremeno financovania voľna na jednotlivé štáty skrz existujúce poistné programy pre nezamestnaných.

V právomociach jednotlivých štátov bude tiež rozhodnutie o prípadných škrtoch či zvýšení daňovej záťaže na zabezpečenie potrebných peňazí pre materskú dovolenku. Administratíva hovorí o tom, že členské štáty USA budú mať v tejto veci dostatočnú voľnosť a ak zabezpečia iné zdroje financií, nebudú musieť využívať spomínané poistné programy.

Dá sa predpokladať, že Trumpov návrh, vďaka ktorému budú o platenú šesťtýždňovú dovolenku žiadať aj otcovia či rodičia po adoptovaní dieťaťa, nezíska medzi republikánmi veľkú podporu.

Pre porovnanie, neúspešná demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová počas kampane prisľúbila platenú materskú v dĺžke 12 týždňov, potrebné peniaze chcela získať zdanením bohatých.

Na Slovensku trvá platená materská dovolenka 34 týždňov.

Zverejnený návrh je len výňatkom z rozpočtového plánu pre fiškálny rok začínajúci tohtoročným októbrom, oficiálne predstavenie rozpočtu je plánované na nadchádzajúci utorok. Trump už v marci načrtol, že chystá masívne rozpočtové škrty, ktoré sa dotknú prakticky každého federálneho úradu.

Prezidentovým cieľom je do desiatich rokov dosiahnuť vyrovnané finančné hospodárstvo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #materská dovolenka #Donald Trump #Ivanka Trumpová