KĽDR opäť provokuje. Odpálila ďalšiu balistickú raketu, preletela 500 kilometrov

Severná Kórea z oblasti severne od Pchjongjangu odpálila balistickú raketu, ktorá uletela asi 500 kilometrov a dopadla do mora východne od Kórejského polostrova. Informovali o tom zástupcovia juhokórejskej armády.

21.05.2017 10:58 , aktualizované: 13:20
debata (166)

Raketu vystrelili z oblasti severne od Pchjongjangu. Naposledy minulú nedeľu Severná Kórea vykonala test balistickej rakety. Označila ho za úspešný s tým, že cieľom bolo overiť schopnosť strely niesť veľkú jadrovú hlavicu.

Juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na armádne zdroje uviedla, že odpálená bola pravdepodobne balistická strela.

KĽDR má skúšky balistických rakiet zakázané Bezpečnostnou radou OSN. Tá v utorok Pchjongjangu pohrozila, že v prípade, že bude odpaľovanie rakiet pokračovať, uvalí na ňu prísnejšie sankcie. Severná Kórea výzvy, aby svoj raketový a jadrový program zastavila, ignoruje a tvrdí, že ide o jej právo na sebaobranu.

Vypustenie rakety vyvolalo protesty

Japonsko vyjadrilo ostrý protest proti ďalšiemu raketovému testu, ktorý je podľa neho jasným a neprijateľným porušením rezolúcie OSN.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga uviedol, že raketa dopadla mimo výlučnú ekonomickú zónu Japonska a že nie sú informácie o tom, že by poškodila nejaké lode alebo lietadlá.

Podľa Bieleho domu mala strela kratší dolet ako tie, ktoré Severokórejčania odpálili pri posledných troch skúškach.

Zatiaľ čo v Japonsku a Južnej Kórei sa kvôli najnovšej raketovej skúške zídu najdôležitejší činitelia, Čína, jediný blízky spojenec severokórejského režimu, na ňu zatiaľ nijako nereagovala.

Test je druhý od nedávneho nástupu Mun Če-ina do funkcie juhokórejského prezidenta. Nová hlava štátu presadzuje umiernený prístup ku KĽDR, s ktorou Južná Kórea od vojny v 50. rokoch minulého storočia oficiálne neuzavrela mierovú zmluvu. Mun tvrdí, že za určitých podmienok by sa do Pchjongjangu vydal a že dialóg s KĽDR musí ísť ruka v ruke so sankciami.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea