Trump vyzval arabský svet k jednote v boji proti terorizmu

Donald Trump vyzval vodcov arabských krajín k jednotnému postupu a prevzatiu vedúcej úlohy v boji proti extrémizmu a terorizmu v regióne. Boj s terorizmom označil za bitku dobra a zla, nie za stret náboženstva alebo civilizácií.

21.05.2017 11:44 , aktualizované: 21:17
donald trump, trump, saudská arábia, Foto: ,
Trump počas svojej prvej zahraničnej cesty v Saudskej Arábii uzavrel obchody za stovky miliárd dolárov, čakajú ho ďalšie rokovania s arabskými lídrami.
debata (63)

Americký prezident vystúpil v rámci arabsko-amerického summitu v Rijáde. „Toto zhromaždenie sa môže stať začiatkom mieru na Blízkom východe a možno aj na celom svete,“ povedal predstaviteľom arabských krajín.

Trump arabských štátnikov vyzval, aby „vyhnali teroristov zo svojich svätýň“. „Je to bitka medzi barbarskými zločincami, ktorí chcú vyhladiť život, a slušnými ľuďmi všetkých vyznaní, ktorí ho chcú brániť,“ povedal prezident.

Podobne ako Trump sa tesne pred jeho prejavom vyjadril saudský kráľ Salmán. „Je našou povinnosťou jednotne sa postaviť silám zla a extrémizmu,“ povedal panovník. Protiiránske naladenie summitu Salmán zdôraznil, keď iránsky režim, ovládaný de facto islamskými klerikmi, označil za „špičku kopije globálneho terorizmu“.

Saudská Arábia ako kolíska islamu sa stala prvou zastávkou na Trumpovej vôbec prvej zahraničnej ceste vo funkcii prezidenta. „Terorizmus sa rozšíril po celom svete. Cesta k mieru sa začína práve tu, na tejto prastarej pôde, v tejto posvätnej zemi,“ povedal nový šéf Bieleho domu.

Zo zodpovednosti za veľkú časť nestability v oblasti Blízkeho východu obvinil Trump pred arabskými lídrami Irán. Ten podľa neho trénuje spriaznené milície a financuje im zbrane, ktoré rozsievajú skazu a chaos v oblasti.

Analytici označujú prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa k arabským vodcom za prejav zmeny jeho prístupu k moslimskému svetu a islamu oproti ostrým protimoslimským výpadom z jeho minuloročnej predvolebnej kampane. Niektoré reakcie užívateľov sociálnych sietí sa podľa BBC pozastavujú nad Trumpovou kritikou Iránu vo svetle prístupu k občianskym a ľudským právam v hostiteľskej Saudskej Arábii.

Sýrsky prezident Asad spáchal nevýslovné zločiny

Trump obvinil prezidenta Sýrie, že s podporou Iránu sa dopustil vo svojej krajine „nevýslovných zločinov“. O sýrskom lídrovi Bašárovi Asadovi sa tak vyjadril počas vystúpenia pred lídrami arabských a moslimských krajín na summite v saudskoarabskom Rijáde.

Trump vyzval pri tejto príležitosti krajiny celého sveta, aby spolupracovali na ukončení humanitárnej krízy v Sýrii. Iránskemu vedeniu vyčítal agresiu v danom regióne a vyjadril presvedčenie, že jeho „najdlhšie trpiacimi obeťami“ sú samotní Iránci.

Posilní sa boj proti financovaniu terorizmu

Spojené štáty a arabské krajiny Perzského zálivu sa dohodli na zriadení centra, ktoré bude monitorovať financovanie teroristických skupín. Dohodu oznámili v čase, keď prezident USA Donald Trump viedol na návšteve saudskoarabského Rijádu s regionálnymi lídrami rozhovory o bezpečnosti i zbrojných kontraktoch.

Saudská Arábia je prvou krajinou, do ktorej Trump zavítal od januárového nástupu do funkcie. Počas druhého dňa návštevy vystúpi dnes popoludní pred arabskými a moslimskými predstaviteľmi s prejavom o boji proti extrémizmu a terorizmu.

Trump sa zúčastnil na summite lídrov šesťčlennej Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC), kde patrili k témam konflikty v Jemene a Sýrii, ako aj vzťahy so šiitským Iránom, ktorý sunnitskí lídri arabských krajín regiónu vnímajú ako hrozbu.

Vrcholná schôdzka sa konala po tom, ako USA a krajiny GCC podpísali memorandum o porozumení o vytvorení centra, ktoré bude sledovať zdroje financovania terorizmu. Podpísaný dokument si pred novinármi vymenili americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Nájif.

Trump sa predtým stretol na bilaterálnych schôdzkach s viacerými lídrami z regiónu, medzi ktorými boli bahrajnský kráľ Hamad ibn Ísá al-Chalífa a katarský emir Tamím ibn Hamad as-Sání.

Šéf Bieleho domu prisľúbil Bahrajnu, v ktorom sídli 5. flotila námorných síl USA, že v jeho vzťahoch s terajšou americkou vládou nedôjde k „žiadnemu napätiu“. To vzniklo medzi Manámou a Washingtonom po tom, ako Trumpov predchodca Barack Obama kritizoval zákrok voči proreformným protestom v Bahrajne v roku 2011.

S výhľadom na tvorbu pracovných miest v USA a bezpečnosť v regióne Perzského zálivu Trump pred stretnutím s katarským emirom uviedol, že s ním bude hovoriť o „nákupe množstva krásneho vojenského zariadenia“.

„Pretože nikto to nerobí ako Spojené štáty,“ vyhlásil Trump.

Trump rokuje s arabskými lídrami. Pochválil Sísího a sľúbil skorú návštevu Egypta

Americký prezident Donald Trump začal v rámci svojej prvej zahraničnej cesty dvojstranné rokovania s lídrami arabských krajín v Saudskej Arábii. Pri stretnutí s egyptským prezidentom Abdalom Fattahom Sísím sľúbil skorú návštevu jeho krajiny.

Trump sa počas popoludňajšieho summitu chystá predniesť prejav vyzývajúci arabské štáty k boju proti radikálnej ideológii a vyzdvihujúci mierové posolstvo islamu.

Trump po rokovaní so svojím egyptským náprotivkom podľa agentúry Reuters pochválil Sísího spôsob vládnutia v Egypte, kde sa podľa neho darí udržiavať bezpečnosť na uspokojivej úrovni. Sísí, ktorého Trumpov predchodca Barack Obama kritizoval za tvrdé potláčanie domácej opozície, podľa Trumpa robí „úžasnú prácu vzhľadom k obtiažnym podmienkam“.

Bývalý generál Sísi sa chopil moci v krajine v čase vzostupu radikálneho islamizmu a tvrdo zakročil proti členom organizácie Moslimské bratstvo. Nový šéf Bieleho domu prisľúbil, že „veľmi skoro“ pridá na zoznam svojich zahraničných ciest návštevu Egypta. Pred Sísím rokoval Trump s bahrajským kráľom, s ktorého autoritatívne riadenou krajín chce tiež zlepšiť vzťahy v porovnaní s Obamovou érou.

Kľúčová časť Trumpovho programu príde na rad popoludní, keď počas spoločného summitu s arabskými vodcami prezident prednesie prejav, ktorý sa podľa agentúry AP ponesie vo výrazne vľúdnejšom duchu než Trumpove ostré protimoslimské výpady z predvolebnej kampane.

Podľa televízie CNN je pozoruhodným detailom, že prejav Trumpovi napísal poradca Stephen Miller, ktorý je tiež hlavným tvorcom dekrétu dočasne zakazujúceho vstup do USA obyvateľom šiestich väčšinovo moslimských krajín, ktorého platnosť pozastavili americké súdy.

Trump chce arabských štátnikov vyzvať, aby rozlišovali medzi dobrom a zlom a aby „vyhnali teroristov zo svojich svätýň“. „Nie sme tu, aby sme vyučovali – aby sme hovorili druhým ľuďom, ako žiť, čo robiť alebo kým byť. Sme tu, aby sme ponúkli partnerstvo pri budovaní lepšej budúcnosti pre nás všetkých,“ citovala AP v predstihu z pripraveného prejavu.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Donald Trump