Severná Kórea odpálila ďalšiu raketu, druhú v priebehu 24 hodín

Test rakety typu zem-zem Pukguksong-2 sledoval aj severokórejský vodca Kim Čong-un, ktorý následne schválil jej zaradenie do výzbroje.

22.05.2017 07:22 , aktualizované: 12:41
debata (22)

Podľa juhokórejskej armády odpálila KĽDR raketu rovnakého typu aj 12. februára. Je známe, že tieto rakety boli vyvinuté pomocou technológie používanej u balistických rakiet vypúšťaných z ponoriek.

„Taktické a technické údaje sú v súlade s požiadavkami strany a tento typ rakety sa má rýchlo začať vyrábať vo veľkom pre vyzbrojenie strategických síl severokórejskej ľudovej armády,“ citovala KCNA severokórejské­ho vodcu.

Severná Kórea raketu odpálila z oblasti severne od Pchjongjangu, ktorá uletela následne asi 500 kilometrov a dopadla do mora východne od Kórejského polostrova.

Japonsko vyjadrilo ostrý protest proti ďalšiemu raketovému testu, ktorý je podľa neho jasným a neprijateľným porušením rezolúcie OSN. Znepokojenie dal najavo okrem iného aj Washington. Japonský premiér Šinzó Abe chce, aby sa severokórejské raketové testy dostali aj na program rokovania summitu krajín G7, ktorý bude tento víkend v Taliansku.

„Opätovné provokácie vyžadujú rovnako neúnavné odmietanie a odsúdenie takéhoto konania zo strany všetkých, ktorým záleží na zachovaní mieru, bezpečnosti a pokojnom urovnaní existujúcich konfliktov,“ píše sa vo vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí a Európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Odkláňa sa aj jediný spojenec Čína

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia podľa zopakoval, že Peking nesúhlasí s raketovými aktivitami KĽDR, ktoré sú v rozpore s rezolúciami OSN. Zároveň ale naliehal, aby všetky zúčastnené strany zachovali pokoj a zdržanlivosť, čo je výzva, ktorú Čína v podobných situáciách vyjadruje opakovane. Peking je prakticky jediným diplomatickým spojencom Pchjongjangu, v poslednej dobe ale rastie jeho nevôľa voči správaniu KĽDR, kvôli ktorému na Čínu tlačí USA.

Predchádzajúci test balistickej rakety Severná Kórea podnikla minulú nedeľu. Tiež ho označila za úspešný s tým, že cieľom bolo overiť schopnosť strely niesť veľkú jadrovú hlavicu. Išlo o raketu Hwasong-12, ktorá letela zhruba 700 kilometrov.

Nedeľný test bol 11. severokórejskou skúškou rakety od začiatku roka. Vlani boli takých testov desiatky a dvakrát išlo o jadrovú skúšku.

Severná Kórea zosilňuje svoje úsilie o vyvinutia medzikontinentálnej balistickej rakety schopnej doniesť jadrovú hlavicu až do Ameriky. Prezident Donald Trump uistil, že to sa nestane.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #balistická raketa #raketový test