V Manchestri útočil 22-ročný Salman Abedi, Brit líbyjského pôvodu

Dvadsaťdva mŕtvych, vrátane iba osemročného dievčatka a 59 zranených si v noci na utorok vyžiadal atentát v multifunkčnej hale v severoanglickom Manchestri, kde koncertovala americká speváčka Ariana Grande. Polícia oznámila, že samovražedným útočníkom bol 22-ročný Salman Abedi, ktorý sa narodil v Británii. Podľa médií je jeho rodina pôvodom z Líbye. Zatiaľ nie je jasné, či konal sám, alebo mu pomáhali ďalší ľudia. K akcii sa však prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát. Incident odsúdilo mnoho osobností z celého sveta a britské politické strany prerušili kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami.

23.05.2017 02:12 , aktualizované: 23:20
debata (508)
Nemáme strach", odkazuje Manchester... Foto: Reuters, PETER NICHOLLS
MANCHESTER Nemáme strach", odkazuje Manchester teroristom.

Premiérka Theresa Mayová po zasadnutí vládneho výboru COBRA, ktorý sa zaoberá mimoriadnymi situáciami, prisľúbila dôkladné prešetrenie útoku a potrestanie všetkých vinníkov. Podľa jej slov je možné, že do útoku bola zapletená väčšia skupina osôb. Hrozba ďalšieho teroristického útoku je tak bezprostredná. V krajine preto zvýšili stupeň ohrozenia terorizmom na najvyšší – kritický. Armáda pomáhať zaisťovať bezpečnosť na veľkých akciách, ako sú futbalové zápasy či hudobné koncerty. Vojaci budú pôsobiť pod velením polície v rámci operácie Tempora. Podľa Mayovej Británii hrozí bezprostredne ďalší teroristický útok.

Polícia medzitým oznámila, že v súvislosti s atentátom zadržala na juhu mesta 23-ročného mladíka a že vykonala razie na dvoch miestach. Podľa médií vnikla do domu páchateľa, kde vykonala kontrolovanú explóziu a zabavila niektoré predmety. Zadržaný muž je údajným komplicom útočníka.

Podľa denníka Daily Telegraph sa Abedi, ktorý po koncerte americkej speváčky útočil, narodil v Manchestri líbyjskému páru, ktorý utiekol zo svojej vlasti pred režimom Muammara Kaddáfího.

Podľa BBC mal Abedi najmenej troch súrodencov: staršieho brata, ktorý sa narodil v Londýne, a mladšieho brata a sestru, ktorí sa narodili v Manchestri. Rodina, ktorá údajne pochádza z Líbye, bývala na rôznych adresách v Manchestri, vrátane domu v ulici Elsmore vo štvrti Fallowfield, kde došlo k razii.

Bilboard, na ktorom je odkaz "Pray for... Foto: Reuters, STEFAN WERMUTH
manchester Bilboard, na ktorom je odkaz "Pray for Manchester" (Modlíme sa za Manchester, pozn. red.) na podporu anglického mesta, ktoré zmietal v noci z pondelka na utorok terorizmus.

Policajné zložky informovali, že útok vykonal jeden samovražedný útočník, ktorý na mieste koncertu odpálil výbušninu. Nálož bola zostrojená podomácky. Podľa zdrojov mala obsahovať klince.

Najdôležitešie fakty

  • K útoku počas koncertu Ariany Grande došlo okolo 22:30 tamojšieho času (23:30 SELČ)
  • Útok vykonal jeden útočník. Polícia pozná jeho identitu, údajne ide o Brita
  • Polícia zatiaľ identifikovala tri obete: Saffie Rose Roussosová (8 rokov), John Atkinson (26 rokov) a Georgina Callenderová (16 rokov).
  • Zranených bolo 59 ľudí, niektorí veľmi ťažko
  • Na koncerte bolo veľa mladých ľudí, 12 z 59 zranených má menej ako 16 rokov
  • Polícia akt vyšetruje ako teroristický čin
  • K útoku sa prihlásil tzv. Islamský štát

K činu sa prihlásili islamisti z radikálnej organizácie Islamský štát. „Jeden z vojakov kalifátu dokázal umiestniť nálož na zhromaždení križiakov v meste Manchester,“ uviedlo radikálne hnutie na sociálnej sieti telegram. Rovnaké vyhlásenie zverejnila aj agentúra Amak, ktorú islamisti na komunikáciu so svetom používajú.

„Môžeme potvrdiť, že útočník zomrel na mieste incidentu,“ uviedol šéf manchesterskej polície Ian Hopkins. Dodal, že „prioritou je momentálne určiť, či útočník konal sám na vlastnú päsť alebo na pokyn organizácie.“

Polícia na twitteri zároveň oznámil, že zatkla aj 23-ročného muža, ktorý by mohol byť komplicom útočníka. „S odkazom na incident o uplynulej noci v Manchesterskej aréne môžeme potvrdiť, že sme v južnom Manchestri zadržali 23-ročného muža,“ uviedla polícia na twitteri.

K útoku došlo po skončení koncertu americkej speváčky Ariany Grande, keď návštevníci už opúšťali halu. Samovražedný atentátnik sa podľa informácií polície odpálil na verejne dostupnom mieste pri východe haly Manchester Arena. Na koncerte sa zúčastnilo viac ako 20-tisíc ľudí.

Záchranná zdravotnícka služba uviedla, že do nemocníc dopravila 59 ľudí a mnoho osôb ošetrila na mieste. Podľa svedkov bolo na koncerte množstvo detí. Speváčka je podľa hovorcu jej hudobného štúdia v poriadku.

„Niekoľko ľudí má veľmi, veľmi vážne zranenia a vyžadujú si intenzívnu starostlivosť. V nemocnici budú dlhodobo,“ povedal Jon Rouse, hlavný riaditeľ zdravotníckej spoločnosti Greater Manchester Health and Partnerstvo.

Policajný kordón pri hale Manchester Arena, kde... Foto: Reuters, Andrew Yates
Manchester, výbuch Policajný kordón pri hale Manchester Arena, kde zahynulo množstvo ľudí.

Najhorší útok od roku 2005

Ide o najhorší útok v Británii od júla 2005, keď štyria islamisti zabili v metre a v autobuse 52 ľudí. V Spojenom kráľovstve už dlhšiu dobu platí štvrtý stupeň protiteroristickej pohotovosti, najvyšší je piaty.

Islamský štát vyzval k ďalším útokom

Okrem prejavov smútku a sústrasti s pozostalými po obetiach výbuchu sa na sociálnych sieťach objavili tiež príspevky fanúšikov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) vyjadrujúce radosť nad činom, ktorý britská polícia vyšetruje ako teroristický akt.

„Zdá sa, že bomby britského letectva padajúce na deti v Mosule a Rakke sa práve vrátili do Manchesteru,“ napísal užívateľ registrovaný pod menom Abdul Haqq. Británia je členom medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá zo vzduchu útočí na ciele radikálov z IS v Sýrii a Iraku.

Používatelia na twitteri spájaní s radikálnou islamistickou scénou podľa Reuters krátko po útoku začali zverejňovať príspevky, v ktorých sa vzájomne vyzývali na útoky na západné ciele čoby „osamelí vlci“.

Zdieľali tiež videá s vyhrážkami adresovanými Európe a Spojeným štátom. „Dúfame, že páchateľ je jedným z vojakov kalifátu,“ napísal používateľ v skupine napojenej na IS na sociálnej sieti. IS vyhlásil v roku 2014 na územiach, ktorá na Blízkom východe obsadil, samozvaný kalifát.

Na koncerte bolo veľa detí

Ako to vnímali účastníci koncertu? Podľa jednej svedkyne bolo počuť silnú explóziu na konci koncertu. Na twitteri sa objavilo video s utekajúcim a kričiacim davom fanúšikov. Podľa prvých správ mohol explodovať aj veľký balón naplnený plynom. Aj organizátori po explózii podľa britského Guardian najprv len upokojovali návštevníkov, že vybuchol len balón.

Skupina mladých mužov zo Sheffieldu uviedla, že videli aspoň päť zakrvavených ľudí. „Ariana Grande práve zašla za oponu a v hale sa rozsvietili svetlá, keď prišiel ten mohutný tresk a veľký oblak dymu. Videl som päť ľudí poliatych krvou,“ cituje Guardian jedného z nich.

„Boli sme na ceste von a keď sme stáli priamo pri dverách, došlo k silnej explózii,“ povedala agentúre Reuters jedna z účastníčok koncertu.

„Bol chaos. Všetci bežali a kričali a snažili sa dostať preč,“ dodala. Svedkovia hlásili, že na koncerte bolo veľa detí. „Bola to obrovská explózia – cítili ste to v hrudníku, bolo to chaotické, každý bežal a kričal a len sa snažil dostať von,“ povedal jeden z nich.

Scény ako z vojnového filmu

Svedok výbuchu s menom Andy povedal pre BBC, že videl scény ako z vojnového filmu. Čakal vo foyer na ženu s dcérou, výbuch ho zrazil na zem. „Keď som vstal a pozrel sa okolo seba, videl som všade telá, odhadujem 20–30 tiel. Nemôžem povedať, či niektorí z nich boli mŕtvi, ale vyzerali ako mŕtvi,“ uviedol. Podľa neho boli zakrvavení a vyzerali byť vážne ranení. Andy vošiel do arény, aby našiel svoju rodinu, nedokázal ju však nájsť. Tak sa vrátil medzi zranených ľudí, aby zistil, či nie sú žena s dcérou medzi nimi. Zároveň sa snažil pomôcť záchranárom. Nakoniec zistil, že jeho rodina je v bezpečí, ale v hale bolo veľa detí a tínejdžrov, ktorí ležali na zemi a kričali.

Manchester Arena je najväčšia krytá aréna v Európe, otvorili ju v roku 1995 a je obľúbeným koncertným a športovým miestom. Na svojom tweete predstavitelia Areny uviedli, že incident sa stal, keď diváci opúšťali koncert a odohral sa mimo koncertnej sály v priestore foyer.

Výbuch v Manchestri

Teroristický útok po koncerte Ariany Grande v multifunkčnej hale v Manchestri.

Fotogaléria
Ľudia sedia pri policajnej zábrane po výbuchu v...
+21Záchranné zložky zasahujú po informáciách o...

Mayová: V myšlienkach sme s rodinami obetí

V Londýne sa podľa servera BBC schádzajú vysokopostavení činitelia z oblasti boja proti terorizmu. Britská premiérka Theresa Mayová povedala, že úrady budú pracovať na zistení úplných podrobností výbuchu, a budú sa ním zaoberať ako s „hrozným teroristickým útokom“.

„Všetky naše myšlienky sú s obeťami a rodinami postihnutých,“ povedala Mayová.

Britskí aj svetoví politici a umelci v prvej reakcii odsúdili incident. Premiérka Mayová hovorila o „odpudivom teroristickom útoku“, predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn označil incident za „hrozný“. „V myšlienkach som sa všetkými postihnutými aj s našimi vynikajúcimi záchrannými zložkami,“ dodal.

Podľa škótskej premiérky Nicole Sturgeonovej išlo o „barbarský útok“. Solidaritu vyjadrili aj starostovia Paríža a Nice, miest v minulosti zasiahnutých terorizmom.

Hrdý a silný Manchester

Predseda manchesterskej mestskej rady Richard Leese označil incident za „absolútne desivý“. „Ak sa potvrdí, že išlo o teroristický útok, je to príšerný čin, ale zároveň absolútne márny. Manchester je hrdé a silné mesto a nedovolí tým, ktorí chcú zasievať strach a rozkol, aby dosiahli svoje ciele,“ uviedol.

Zo zahraničných politikov ako jeden z prvých už sústrasť pozostalým vyjadril kanadský premiér Justin Trudeau. „Kanaďania sú správou o hroznom útoku z dnešnej noci v Manchestri šokovaní,“ napísal na twitteri.

„Zlomená. Z hĺbky svojho srdca, je mi to ľúto. Nemám slov,“ napísala na twitteri speváčka Ariana Grande, po ktorej koncerte došlo k výbuchu. Podľa hovorcu umelkyne je speváčka v poriadku.

© Autorské práva vyhradené

508 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #výbuch #manchester #Ariana Grande #útok v Manchestri