Neznámy muž poškodil hrob Charlesa de Gaulla. Je to čin proti Francúzsku, hovorí premiér

Neznámy muž poškodil v sobotu hrob francúzskeho generála a zakladateľa Piatej republiky Charlesa de Gaulla, ktorý je pochovaný v meste Colombey-les-Deux-Eglises v departemente Haute-Marne.

28.05.2017 08:45
Emmanuel Macron Foto:
Pohoršenie nad poškodením hrobu Charlesa de Gaulla vyjadril aj prezident Emmanuel Macron.
debata (9)

Ako informovali francúzske médiá, na cintorín, ktorý je sústavne monitorovaný bezpečnostnými kamerami, v sobotu podvečer vošiel neznámy muž. Následne prišiel k De Gaullovmu hrobu, vyskočil naň a kopancami vyvrátil kamenný kríž vztýčený nad hrobkou. Ďalšie škody zatiaľ neboli zistené. Prípadom sa zaoberá polícia, ktorá pátra po asi 30-ročnom páchateľovi. Ten podľa svedkov po čine ešte na hrob napľul.

Vandalský čin v sobotu podvečer odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý vo svojom vyhlásení zdôraznil, že generála De Gaulla a jeho pamiatku majú v úcte všetci Francúzi. Požiadal príslušné úrady o čo najrýchlejšie prešetrenie prípadu a nápravu napáchaných škôd.

Francúzsky premiér Édouard Philippe vo svojom tweete napísal, že vandalský čin spáchaný za hrobe generála De Gaulla je činom proti Francúzsku. Iní predstavitelia vyjadrili poľutovanie nad tým, že k znesväteniu hrobu došlo v deň, keď si Francúzsko pripomína Deň hnutia odporu. Exprezident Nicolas Sarkozy incident označil za „urážku Francúzska a jeho hodnôt“ a Valérie Pécressová, ktorá je na čele regiónu Ile-de-France, ho kritizovala ako „neslýchanú provokáciu“.

Legendárny francúzsky generál a štátnik sa počas druhej svetovej vojny sa stal vodcom hnutia odporu. V auguste 1944 bol vymenovaný za predsedu francúzskej Rady ministrov a neskôr bol zvolený za prezidenta krajiny, čím boli položené základy Piatej republiky. Na jar roku 1969 de Gaulle rezignoval. Zomrel v novembri 1970. V hrobke Colombey-les-Deux-Eglises je pochovaná aj jeho manželka Yvonne a dcéra Anne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Hrob #Charles de Gaulle