Francúzsky minister blízky Macronovi čelí vyšetrovaniu

Prokuratúra vo francúzskom Breste oznámila, že sa rozhodla začať predbežné vyšetrovanie ministra pre územnú súdržnosť Richarda Ferranda.

01.06.2017 11:26
FRANCE-ELECTION/FERRAND Foto: ,
Francúzsky minister pre teritoriálnu súdržnosť Richard Ferrand.
debata (1)

Agentúra AFP pripomína, že oznámenie prišlo v deň, kedy má prezident Emmanuel Macrona predstaviť médiám pripravovaný zákon o morálke a etike v politike.

Podľa prokuratúry má teraz polícia preveriť, či existuje dôvodné podozrenie zo spáchania majetkových trestných činov, nepoctivého jednania a porušenia pravidiel poisťovníctva.

Prokuratúra spresnila, že vyšetrovanie sa má týkať finančných operácií muža, ktorý ako generálny tajomník Macronovho politického hnutia Vpred! hral kľúčovú úlohu vo vedení prezidentskej kampane. Úrad verejného žalobcu sa pre vyšetrovanie rozhodol po tom, čo médiá informovali o podnikateľských a finančných aktivitách niekdajšieho socialistu.

Satirický týždenník Le Canard enchaîné minulý týždeň napísal, že Ferrand v roku 2011 ako riaditeľ poisťovne Mutuelles de Bretagne umožnil manželke svojho právnika Sandrine Doucenové realizovať výnosný obchod s komerčným priestorom, ktorý poisťovňa prenajímala.

Novo založená firma Doucenovej začínala s kapitálom 100 eur, ale vzala si pôžičku vo výške cez 400-tisíc eur na odkúpenie objektu a časom sa hodnota jej akcií zvýšila 3 000 krát. Podiel vo firme pritom za jediné euro získala aj Ferrandova dcéra.

Ferrand údajne okrem toho umožnil svojej manželke výhodne prenajímať kancelárske priestory a svojho syna si na štyri mesiace najal ako poslaneckého asistenta plateného parlamentom. Vyšetrovanie sa začalo len desať dní pred parlamentnými voľbami, v ktorých má Macronovo nové hnutie Republika v pohybe podľa prieskumov veľkú šancu zvíťaziť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #Richard Ferrand