Putin: NATO by malo v boji proti terorizmu spolupracovať s Ruskom

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina hrozí, že teroristických útokov vo svete bude pribúdať. Putin to povedal na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.

02.06.2017 16:57
debata (60)

Putin ďalej uviedol, že aliancii a Rusku chýba nástroj umožňujúci spoluprácu, čo negatívne ovplyvňuje možnosti boja proti terorizmu. Podľa neho sa konštruktívny dialóg, ktorý sa Kremeľ snažil nadviazať, nepodaril. Vina pritom vraj leží na strane západných politických predstaviteľov.

„Politici si jazdia v obrnených vozidlách, sú v bezpečí a necítia ohrozenie. Ak sa takto budeme správať, pribudnú ďalšie útoky – v Nemecku, v Bruseli, v Spojených štátoch aj Rusku,“ povedal.

Ruský prezident Vladimir Putin na Medzinárodnom... Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
putin Ruský prezident Vladimir Putin na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.

Záujem o spoluprácu s Ruskom majú naopak podľa Putina odborníci v oblasti medzinárodnej bezpečnosti. Pripomenul pritom stretnutie významných bezpečnostných expertov, ktoré sa v Rusku konalo na konci mája. Na ňom si údajne niektorí americkí aj európski predstavitelia sťažovali, že ich v Bruseli i Washingtone žiadali, aby sa stretnutia nezúčastnili.

Prezident dodal, že alianciu považuje za nástroj americkej zahraničnej politiky. „NATO vzniklo ako nástroj studenej vojny pre boj so Sovietskym zväzom a Varšavskou zmluvou. V súčasnej dobe neexistuje ani Sovietsky zväz, ani Varšavská zmluva, ale NATO áno. Vzniká otázka prečo? Odpoveď je len jediná: Či už tvrdia čokoľvek, NATO je nástroj vonkajšej politiky USA,“ povedal Putin.

Pripomenul pritom, že skôr sa hovorilo o transformácii Severoatlantickej aliancie na politickú organizáciu, ktorá by zabezpečila stabilitu vo svete. „To sa doteraz nestalo. Vidíme rozvoj vojenskej infraštruktúry, ktorej približovanie sa k našim hraniciam nás nemôže neznepokojovať,“ dodal Putin.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #NATO #Vladimir Putin