Londýnčania si po terore preukazovali solidaritu. Symbolom útoku bude zrejme pokojný muž s pivom

Obyvatelia pozývali k sebe ľudí, ktorí sa nemohli dostať domov, útočisko poskytovali krčmy aj svätostánky a taxikári dávali ľuďom jazdy zadarmo.

04.06.2017 17:05 , aktualizované: 18:04
debata (75)

Londýnčania počas sobotňajšieho útoku, ktorý si vyžiadal životy siedmich ľudí, si voči sebe preukázali solidaritu a láskavosť. Informoval o tom spravodajský web BBC.

Útok sa odohral na moste cez rieku Temžu a v niekoľko sto metrov vzdialenej štvrti Borough Market. Na moste London Bridge najprv vošla biela dodávka vysokou rýchlosťou na chodník a zrazila niekoľko peších. Útočníci potom pokračovali v jazde až k trhovisku Borough Market, ktoré je plné reštaurácií a barov.

Tam teroristi vystúpili a napádali ľudí nožmi s dlhou čepeľou. Na Borough Market potom teroristov zastrelila polícia.

#SofaForLondon

Na sociálnych sieťach sa krátko po útoku začal šíriť hashtag #SofaForLondon (#PohovkaProLon­dýn), prostredníctvom ktorého Londýnčania ponúkali ľuďom v núdzi nocľah, šálku čaju, či možnosť sa porozprávať. Anthony J. Myers prostredníctvom hashtagu ľuďom „ponúkal čaj, octové lupienky a pohodlné vankúše“, uviedla BBC.

Kamarátky Holly Robinsonová a Mary Lynchová ponúkli ľuďom, že môžu prísť k nim domov, ak nemajú kam ísť. Útočisko u nich získal dvadsaťdvaročný George Moss, ktorý sa nemohol dostať domov, pretože cestu mu blokovali policajné vozy. Taxikári ľuďom ponúkali odvoz zdarma.

Dvere otvorili reštaurácie, krčmy a svätostánky patriace k rôznym náboženstvám. Ľudia si tam mohli oddýchnuť a dostali jedlo.

Zamestnanci krčmy Royal Oak poskytli po útoku útočisko asi 150 ľuďom. Mnoho z nich muselo byť evakuovaných z okolitých hotelov a nemohli sa dostať späť, niektorí tam boli s malými deťmi. Ľudia v krčme zostali asi do troch hodín ráno.

Briti oslavujú hrdinstvo policajtov

Britská verejnosť oslavuje policajtov, ktorí sa v Londýne hrdinsky postavili teroristom. Ako jeden z prvých sa pokúsil zneškodniť útočníkov policajt mimo služby, teraz je v kritickom stave.

Iba s obuškom v ruke čelil radikálom vyzbrojených nožmi istý dopravný policajt, ktorý bol vážne zranený, teraz je ale v stabilizova­nom stave.

O policajtovi, ktorý bol v čase útoku mimo službu, médiá píšu ako o hráčovi rugby, ktorý sa rozhodol zastaviť všetkých troch útočníkov. Denník Daily Mirror na webe uviedol, že s nimi bojoval, kým nepadol k zemi.

Pri útoku boli zranení celkom štyri policajti. Londýnska polícia ocenila prístup všetkých zasahujúcich, ktorí sa nehľadiac na nebezpečenstvo a službu rozhodli teroristom postaviť.

Symbolom úteku muž s pivom

Britské médiá zverejnili mnohé svedectvá o tom, ako sa ľudia útočníkom postavili – okrem iného aj tým, že po nich hádzali poháre a barové stoličky. Jeden taxikár sa údajne pokúsil atentátnikov zraziť svojím vozidlom.

Prekvapivým symbolom toho, ako Briti po útoku zachovali pokoj, sa podľa médií stal zatiaľ neznámy muž sa pohárom piva, ktorý neodložil ani pri úteku. Pokojne kráčajúci muž v kontraste s utekajúcimi vzbudil na sociálnych sieťach mnoho komentárov. Jeden užívateľ na twitteri uviedol, že vzhľadom k vysokej cene piva nie je divu, že sa ho muž nechcel vzdať.

Zachránila 20 ľudí

Jednou z hrdiniek je podľa britských médií aj žena, ktorá vlastným telom zablokovala dvere jednej reštaurácie a na chvíľu tak zabránila útočníkom, aby vnikli dovnútra.

Podľa svedka, vodiča taxíka, tak zachránila možno aj 20 ľudí, ktorí medzitým ušli zadným vchodom.

Vodič taxíka Aksha Patel povedal televízii Sky News, že žene sa podarilo dvere zvnútra zablokovať na pár sekúnd, než ju útočníci zrejme pretlačili. „Vedela, že ide o zlých ľudí, ktorí sa snažia dostať dovnútra,“ uviedol Patel. „Ľuďom sa podarilo utiecť zadnými dverami, takže zachránila snáď 20 životov,“ dodal.

Rumunský kuchár hrdina

Udalosť sa podľa neho stala v reštaurácii Black and Blue Steak v štvrti Borough Market, kam útočníci dorazili z miesta prvého útoku na moste London bridge.

Ako hrdina je tiež oslavovaný rumunský kuchár, ktorý vtiahol asi 20 utekajúcich ľudí do pekárne, kde pracuje a jedného z útočníkov udrel debničkou.

Rumunský kuchár Florin Morariu, ktorý pracuje v pekárstve Bread Ahead na Borough Market, povedal agentúre AP: „Pozreli sme sa z okna, pretože sme videli, že sa niečo deje, všetci utekali … ľudia omdlievali, padali a my sme šli von, aby sme sa pozreli, čo sa deje.“

Keď videl útočníkov, ako bodajú do ľudí, najprv vraj „stuhol“ a nevedel, čo robiť. Potom ale šiel a jedného z teroristov udrel debničkov do hlavy.

„Bolo tam policajné auto s ampliónom a hlásalo ‚Utekajte, utekajte‘, potom polícia hodila granát … a potom som bežal.“ Keď Morariu videl zúfalých ľudí, umožnil asi 20 z nich, aby sa schovali v pekárstve, a stiahol rolety.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #láskavosť #solidarita #útok v Londýne #ľudskosť